A3 Haber

Berlin’de göçmenlere yönelik polis şiddeti: ‘Berlin karışırsa Avrupa karışır’

Berlin’de göçmenlere yönelik polis şiddeti: ‘Berlin karışırsa Avrupa karışır’

Berlin’de göçmenlere yönelik polis şiddeti: ‘Berlin karışırsa Avrupa karışır’
Eylül 03
09:28 2020

Berlin’den peş peşe korkutucu görüntüler geliyor. Neo-Nazilerin Federal Meclis baskın girişimi ve kadın eylemciyi yumruklayan polis memurlarına dair görüntüler endişe yaratıyor.

Almanya korona günleri boyunca II. Dünya Savaşı’ndan bu yana alışık olunmayan sahnelere ev sahipliği yapıyor.

Ülkede Stuttgart olayları ile başlayan ve haftalardır manşetlerden inmeyen göçmenlere yönelik polis şiddeti görüntüleri Alman halkında kaygı ve şaşkınlık yaratmayı sürdürürken, şimdi de Berlin olaylarında polisin yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemlerini protesto eden biri hamile iki kadın göstericiye şiddet uyguladığına dair görüntüler sosyal medyaya düştü.

YouTube video

“Uluslararası komplo” mu?

Artı49’dan Işın Toymaz’ın haberine göre “Avrupa Birliği’nin lokomotifi Almanya’nın başkenti Berlin karışırsa Avrupa karışır” denklemi konuşuluyor.

Habere göre tüm bu kaosun ardında “uluslararası bir komplonun” olabileceği iddia ediliyor.

Robert F. Kennedy Almanya’ya nasıl geldi?

John F. Kennedy’nin yeğeni Robert F. Kennedy Berlin’deki olaylı gösteriye katılmak için ABD’den uçağıyla geldi.

Korona önlemleri çerçevesinde istisnai durumların dışında Almanya’ya ABD’den girişlere izin verilmiyor.

Aşı karşıtı lobinin önde gelen ismi

Avrupa’daki aşı karşıtı lobinin önde gelen ismi olan ve Berlin’i de bu yönde örgütleyen meşhur komplo teorisyeni Robert F. Kennedy yasağı aşıp Kaliforniya’dan Almanya’ya girer girmez sosyal medyaya düşen görüntülerden anlaşıldığına göre Perşembe sabahı korona önlemleri karşıtı gösterilerle ilgili bir papazla görüştü.

Cuma günü ise Brandenburg Kapısı önünde görüldü. Cumartesi günkü gösteride Kennedy konuşmacı olarak sahnedeydi. Sosyal ağlardaki takipçilerine ve hayranlarına “Almanya tarihinin en büyük kalabalığına” konuşacağını duyurmuştu. Ve o olaylı gün “17. Juni” Caddesi’nde on binlerce kişi vardı.

Avukatı açıklama yapmadı

Peki 66 yaşındaki Kennedy ülkeye nasıl giriş yaptı? Mesela, t-online haber portalı bu soruyu hem gösterileri düzenleyen “Querdenker 711” girişimine hem de Kennedy’nin avukatına sordu, ama yanıt alamadı.

ABD’den gelen yolcular Almanya’ya giriş yapabilmek için İngiltere üzerinden gelebiliyorlar. Berlin makamları şu anda Kennedy’nin hangi yollardan Almanya’ya giriş yaptığını araştırıyor.

Almanya’daki takipçileri “ilah” gibi görüyor

Diğer taraftan korona karşıtı söylemleriyle ünlü komplo teorisyeni Robert F. Kennedy Almanya’daki taraftarları tarafından tam bir “ilah“ gibi görülüyor.

Hayran kitlesi için Kennedy “kasvetli dünyada parlayan bir ışık”. Sosyal medyada duygularını yazan taraftarları o konuşurken mutluluk gözyaşları döktüklerini dahi ilan ediyorlar.

Robert F. Kennedy Almanya’daki takipçileri için bastırılmış gerçeklerin korkusuz savaşçısı ve farmakoloji lobisin baş düşmanı.

Trump ve Putin’i de davet etmişlerdi

Korona önlemleri karşıtı gösterileri düzenleyen “Querdenker” girişimi Berlin’deki protestolara açık bir şekilde ABD Devlet başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i de davet etmişti. Hareketin pek çok destekçisi de gösterilerde yer aldı.

Almanya’nın başkentinde ne tür kazanlar kaynıyor ve hangi ateşe kimler ne kadar odun atıyor söylemek için çok erken. Ancak Alman toplumu sarsıntı geçiriyor.

“Demokrasinin kalbine yapılmış saldırı”

Neo-Nazilerin meclis binası baskın girişimi ülkede adeta travma yarattı. Alman devletinin en tepesindeki isim Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier dahi dayanamadı Facebook’tan Nazilere cevap verdi.

Steinmeier aşırı sağcıların Nazi dönemine ait imparatorluk bayraklarıyla federal meclis binasına zorla girme girişimini demokrasinin kalbine yapılmış bir saldırı olarak niteledi.

Zafer Anıtı önünde polis dayağı

Alman polisinin bir kez daha polis şiddeti suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasına yol açan Berlin gösterilerindeki kadın eylemciyi yumrukladıkları görüntüler de tepki yarattı.

Anadolu Ajansı haberi şöyle verdi:

“Tiergarten’de bulunan Zafer Anıtı önünde izinsiz toplanan göstericilere polis müdahale etti.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, 4 polisin bir kadını yere yatırarak kelepçelemek istediği, kadının direnmesi üzerine polislerden birinin kadına şiddetli şekilde yumruk attığı görülüyor.

Görüntülerin sosyal medyaya yansıması üzerine kullanıcılar, polisin protestocuya şiddet uygulamasına tepki gösterdi. Berlin polisinden yapılan açıklamada, covid-19 önlemlerine uymayan söz konusu kadının, gözaltına alınmak istenirken şiddete uğramasının ardından soruşturma açıldığı kaydedildi.

Alman medyasında yer alan haberlerde, polisin şiddet uyguladığı diğer bir kadının da hamile olduğu ve polis tarafından yere yatırılarak üzerine basıldığı öğrenildi.

Polisin açıklamasında, hamile kadının polise tükürdüğü ve mukavemette bulunduğu ifade edilerek, iki kadının da hastaneye gitmeyi reddettikleri belirtildi.”

“Aşırı sağcılarla yürüyen herkes ortaktır”

Federal Almanya’daki korona tedbirlerine karşı düzenlenen protestolarda aşırı sağcıların gösteriler üzerindeki artan etkisine dair kaygı ve uyarılar artıyor.

Alman Polis Sendikası (GdP) Genel Başkan Yardımcısı Jörg Radek, Funke medya grubuna yaptığı açıklamada endişeli bir tablo çizdi. Radek bundan sonra o hareketle birlikte yürüyen herkesin, aşırı sağcılarla ortak hareket ettiğine işaret ederken Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Lars Klingbeil de aşırı sağcıların gösterilerde açıkça hoşgörüldüğünü hatta onlara el uzatıldığını ileri sürdü. Klingbeil “Nazi olduklarını itiraf edenlerin Federal Meclis merdivenlerinde Reich bayraklarını sallarken görüldüğü iğrenç görüntüler var” dedi.

Başkent günlerdir karışık. 200 bine yakın Türkiye kökenli insanın yaşadığı bir başkent burası. Ortalığın sakinleşeceğine dair bir belirti de yok.

Korona Avrupa’nın en güçlü ekonomisini vurmuştu, siyasetini de vurmaya başladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER