A3 Haber

“Eczanelerde grip aşısı kuyruğu oluştu, risk grubunda olanlar için aşı temin edilmeli”

“Eczanelerde grip aşısı kuyruğu oluştu, risk grubunda olanlar için aşı temin edilmeli”

“Eczanelerde grip aşısı kuyruğu oluştu, risk grubunda olanlar için aşı temin edilmeli”
Eylül 03
13:34 2020

CHP ‘li Bulut, Türkiye’de pandemi öncesi ve pandemi sonrası aşı siparişinin aynı olduğunu belirterek, “Vatandaş şimdiden eczanelerde grip aşısı kuyruğuna girdi.  Bakanlığın, pandemi sürecinde olmamıza rağmen bu sene sipariş verdiği aşı sayısı geçen senekiyle aynı. Bakanlık risk grubunda bulunanlar için aşıyı temin etmeli” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’de pandemi öncesi ve pandemi sonrası aşı siparişinin aynı olduğunu belirterek, “Vatandaş şimdiden eczanelerde grip aşısı kuyruğuna girdi.  Bakanlığın, pandemi sürecinde olmamıza rağmen bu sene sipariş verdiği aşı sayısı geçen senekiyle aynı. Aşı için kriter koymak yetmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın risk grubunda bulunanlar için aşıyı temin etmesi de gerekiyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın “mutlaka grip aşısı yaptırması gereken gruplar” listesini açıklamasının olumlu olduğunu da belirten Bulut, Sağlık Bakanlığının açıklamalarının yetmediğini buna ek olarak yeterli miktarda aşı temin edilmesi çağrısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı, “65 yaş ve üzerindekilerin, kronik böbrek yetmezliği olanların, kalp damar sistemi hastalarının, şeker hastaları ve hamilelerin, astım, kronik akciğer hastalığı olanların, 6 ay-18 yaş arası olup uzun süre aspirin kullanması gerekenlerin mutlaka grip aşısı olması gerekiyor” diye belirtmişti. Bulut, bakanlığın açıklamasına cevap olarak, “sadece kriter koymak yetmez, riskli grupta yer alan ve aşı yaptırmak isteyen her bir vatandaş için grip aşısı temininin de sağlanması gerekiyor” dedi.

“Sağlık Bakanlığı ‘grip aşısı olun’ çağrısı yapıyor ancak aşısı için eczaneye gidenler eli boş dönüyor”

Asıl sorunun aşıya ulaşım olduğunu Bulut, “Grip veya zatürre aşısı yaptırmak isteyen vatandaşlar aşıya ulaşamıyor. Sağlık Bakanlığı ‘grip aşısı olun’ diye vatandaşa çağrı yapıyor, ancak grip aşısı için eczaneye giden vatandaşlar eli boş dönüyor. Şimdiden eczanelerde aşı kuyrukları oluştu. 65 yaş üstü vatandaşlar, kronik hastalığı olanlar her gün eczanelerin kapılarını aşındırıyor.  Aşının ne zaman geleceğini kimse bilmiyor. Koronavirüs nedeniyle tedirgin olan vatandaş, aşı geldiğinde haberdar olmak için eczaneye isim ve telefon bırakıyor” dedi.

Aşı krizinin kapıda olduğunu ve 30 milyon kişinin de risk grubu altında olduğunu vurgulayan Bulut, bu insanların her yıl grip aşısı yaptırması gerekiyor dedi. Bulut ayrıca, geçen sene 1 milyon 300 bin doz grip aşırış ithal edildiğini fakat bu sene aynı sayıda aşı temin edileceğini belirterek “İçinde olduğumuz pandemi sürecinde aşıya talep arttı, bu yıl da temin edilen aşılar yetmeyecek, aşı krizinin kapıda” dedi.

Bakanlık, aşı temin etmeli

Sağlık Bakanlığı’nın özellikle risk grubundaki vatandaşlara yönelik grip aşısı teminin sağlamasının çok önemli olduğunu kaydeden Bulut, “Bu kış koronavirüs nedeniyle insan sağlığı açısından çok daha fazla tehlikeli geçecek. Sadece grip aşısı olacaklar listesi yayınlamak yetmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu listede yer alan ve aşı yaptırmak isteyenler için aşı temin etmesi gerekiyor” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER