A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Kredilerdeki yavaşlama izleniyor

Ekonomide geçen hafta: Kredilerdeki yavaşlama izleniyor

Ekonomide geçen hafta: Kredilerdeki yavaşlama izleniyor
Eylül 03
19:07 2020

28 Ağustos haftasında toplam kredi hacmi önceki haftalara göre hız kesse de genişlemeye devam etti ve 3,355 trilyon TL’ye ulaştı.

Mevduat bankalarının konut, taşıt, diğer tüketici kredileri ve taksitli ticari krediler 28 Ağustos haftasında ılımlı büyüdü.
Kredi kartları ise haftalık 4,3 milyar TL sert artışla dikkat çekti.
Rakamlar çok daha küçük olmasına karşın bir süredir donuk görünen finansman şirketlerinin tüketici ve taksitli kredileri önceki haftalardaki temposundan daha hızlı büyüdü.

Merkez kısmaya çalışıyor

Dar tanımlı para arzı göstergesi M1 bileşenlerinden “dolaşımdaki para” ve “vadesiz TL mevduat” geriledi, yabancı para vadesiz mevduat büyümeyi sürdürdü. Nette M1 haftalık olarak yüzde 0,78 daraldı.

Kur etkisinden arındırılmış M1’in yılbaşından bu yana genişlemesi yüzde 52 seviyesine indi.

Yabancılar ve yurt içi yerleşikler izlemede

Yabancılar 28 Ağustos haftasında da önceki hafta gibi “izle gör” pozisyonlarını korudular. 43,6 milyon dolarlık hisse ve 28,1 milyon dolarlık tahvil sattılar.

Yurt içi yerleşik gerçek kişiler yabancılar gibi izle göre geçmiş gibi duruyorlar. Mevduatlarına bir parça altın eklerlerken dövizde pozisyonlarını korumuşlar. Tüzel kişilerin dolar hesapları ise 832 milyon dolar azalmış, ancak Euro pozisyonlarını artırmışlar.

Euro/dolar paritesi ve altın fiyatındaki yükselişin de katkısıyla yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 604 milyon dolar (binde 3 kadar) artmış oldu.

Merkezin rezervleri düşüşte

Merkez Bankası rezervlerindeki erime devam ediyor. 2 Eylül itibariyle net rezervler 23 milyar doların da altına indi.

Sonuç:

Kredilerde fren hafif de olsa geç de olsa geldi. Merkez emisyonu kısma çabasında ama yetmiyor tabii… Bu yavaşlamanın enflasyonist baskılar dolayısıyla dolar kuru üzerinde ne kadar etkili olacağı belirsiz.

Yabancılar ve yurt içi yerleşikler iki haftadır fazla hareket etmiyor, gelişmeleri izliyor ve bekliyorlar.

Merkez Bankası ise “bu düzene” maalesef döviz yetiştiremiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER