A3 Haber

İSİG Meclisi raporu: Ağustos’ta en az 208 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi raporu: Ağustos’ta en az 208 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi raporu: Ağustos’ta en az 208 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi
Eylül 04
13:03 2020

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ağustos 2020’ye ait iş cinayetleri raporunu kamuoyuyla paylaştı… İşte o rapordan satır başları…

A3 Haber Merkezi | İSİG Meclisi’nin düzenli olarak her ay açıkladığı iş cinayetleri raporunun yenisi yayımlandı. Rapora göre Ağustos’ta en az 208 işçi çeşitli iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2020’nin ilk sekiz ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı en az bin 306 olarak belirlendi.

Koronavirüsten ölen işçilerin sayısının arttığının vurgulandığı raporda, şu ifadelere yer verildi:

Koronavirüs salgınının ilk zamanlarında “virüs zengin, fakir ayırt etmiyor” deniyordu. Ancak görüldü ki salgın sonucu yüzlerce işçi hayatını kaybetti, binlerce işçi hastalandı. İşçilerin ailelerini ve emeklileri de ekleyince bugüne kadar salgından ölenlerin büyük bir çoğunluğunun işçi sınıfı olduğu gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır. Salgın sonucu ölenlerin kimlik bilgilerine ulaşamıyoruz. Ulaşabildiklerimiz çok sınırlı sayıda ve yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları-aileleri ve tabip odaları kaynaklı. Şu ana kadar tespit edebildiğimiz kadarıyla EN AZ 224 işçi çalışırken Covid-19 hastalığına yakalanarak hayatını kaybetti.

Fabrikalar, şantiyeler, tarlalar: Koronavirüse karşı önlem alınmıyor

Fabrikalarda, şantiyelerde, işyerlerinde, tarlalarda salgına karşı önlem alınmadığının belirtildiği raporda, “DİSK’in açıklamasına göre faal işçilerin salgına yakalanma oranı 3,2 kat fazladır. Sadece Vestel’de 7 işçi Covid-19 sonucu hayatını kaybetmiş, 1000 işçi ise hastalanmıştır. Diğer yandan ilk başta şantiyelerde başlayan ‘kapalı devre çalışma sistemi’ Dardanel’de resmi olarak somutlanmıştır. Amaç ne olursa olsun çarkların dönmesidir. Bu gerçeklere rağmen Covid-19, SGK Genelgesi ile iş kazası/meslek hastalığı olarak tanınmadı. İşçiler ve aileleri devlet tarafından da korunmasız bırakıldı” denildi.

Rapordan satır başları şöyle:

  • Yüzde 69’unu ulusal basından, yüzde 31’ini  yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Ağustos ayında en az 208 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
  • İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi, Mayıs ayında en az 165 işçi, Haziran ayında en az 188 işçi, Temmuz ayında en az 164 işçi ve Ağustos ayında ise en az 208 işçi hayatını kaybetti. 2020 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinde en az bin 306 işçi arkadaşımızı kaybettik…
  • 208 emekçinin 172’si ücretli (işçi ve memur), 36’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • Ölenlerin 16’sı kadın işçi, 192’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya, tekstil, ticaret, metal, sağlık ve genel işler işkollarında gerçekleşti.
  • Yedi çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve metal işkollarında gerçekleşti.
  • 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 61 emekçi bulunuyor: Çiftçiler ve esnaflar ile tarım, tekstil, ticaret, büro, inşaat, taşımacılık, tersane, sağlık ve belediye işçileri.
  • 12 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 9’u Suriyeli, 1’i Afganistanlı, 1’i Nepalli ve 1’i Özbekistanlı.
  • Ölen işçilerin 3’ü sendikalı. Sendikalı işçiler eğitim, yol ve güvenlik işkollarında çalışıyordu.
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, ticaret/büro, sağlık, taşımacılık, metal, belediye/genel işler ve tekstil işkollarında meydana geldi.
  • En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, elektrik çarpması, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER