A3 Haber

Salgın döneminin istihdam karnesi: En yüksek artış posta ve kurye sektöründe

Salgın döneminin istihdam karnesi: En yüksek artış posta ve kurye sektöründe

Salgın döneminin istihdam karnesi: En yüksek artış posta ve kurye sektöründe
Eylül 04
11:40 2020

TEPAV tarafından yapılan değerlendirmeye göre Türkiye’de pandemi sonrası en hızlı istihdam artışının yaşandığı sektör ‘posta ve kurye faaliyetleri’ sektörü olurken en fazla azalmanın yaşandığı sektör ise konaklama faaliyetleri oldu.

İŞKUR ve SGK verilerine göre Türkiye’de pandemi tedbirlerinin esnetildiği Haziran ayı itibariyle 4/a sigortalı çalışan sayısı Haziran 2019’a göre 144 bin artış gösterdi. TEPAV tarafından yapılan değerlendirmeye göre Türkiye’de pandemi sonrası en hızlı istihdam artışının yaşandığı sektör ‘posta ve kurye faaliyetleri’ sektörü olurken en fazla azalmanın yaşandığı sektör ise konaklama faaliyetleri oldu. Genel istihdam artışı ise Mayıs 2020’den Haziran 2020’ye 383 bin olarak gözlemlendi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) Haziran 2020 verilerini değerlendirdi. Türkiye’de 13 Mart’ta ortaya çıkan ilk Koronavirüs vakasının ardından 1 Haziran tarihine kadar iş yerleri büyük oranda kapatılmıştı. Pandeminin de etkisiyle evlerine kapanan insanlar alışveriş biçimlerini çevrimiçi platformlara yöneltti. Bu yönelim sonrasında ise bazı meslek gruplarında istihdam artışı yaşanırken bazılarında ise istihdam kaybı gözlendi. Bu kapsamda en hızlı istihdam artışının yaşandığı sektör yüzde 26.5’le posta ve kurye sektörü olurken en fazla sigortalı işçi sayısının azaldığı sektör ise 171 bin artışla konaklama sektörü oldu.

İŞKUR ve SGK verilerine göre tablo şöyle:

  • Sigortalı ücretli çalışan sayısı son bir yılda en hızlı artan sektör yüzde 26.5 artışla posta ve kurye faaliyetleri sektörü oldu.
  • Bu sektörü, pandemi döneminde vaka sayılarının artması ve hastanelerde ihtiyacın yükselmesiyle insan sağlığı hizmetleri takip etti. İnsan sağlığı hizmetleri yüzde 20.4 yani 105 bin artışla en çok sigortalı işçi istihdamını sağlayan sektör olurken, bu sektörü yüzde 18.3 artışla kanalizasyon sektörleri takip etti.

Evden çalışma koşulları bilgisayar sektöründe artışa yol açtı

  • Mart ve Haziran ayları arasında başlayan evden çalışma zamanlarının da etkisiyle diğer bir yükselişe geçen sektörler ise yüzde 16.5 artışla bilgisayar programlama ve danışmanlık ve yüzde 16,1 artışla sinema filmi ve ses kaydı yayımcılığı sektörleri olarak gösterildi.

En fazla düşüş konaklama sektöründe

  • Haziran 2019 ve Haziran 2020 arasında sigortalı işçi sayısında en fazla düşüşün görüldüğü sektör ise 171 bin düşüş ile konaklama sektörü oldu. Konaklama sektörünü 114 bin düşüşle çevre ve bina düzenleme faaliyetleri, 27 bin azalmayla yiyecek içecek hizmeti faaliyetleri, 24 bin azalışla idari danışmanlık faaliyetleri takip ederken son olarak ise 15 bin azalmayla güvenlik ve soruşturma faaliyetleri takip etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER