A3 Haber

Erdoğan IMF iddiasını yineledi: Bizden 5 milyar avro borç istediler sonra vazgeçtiler!

Erdoğan IMF iddiasını yineledi: Bizden 5 milyar avro borç istediler sonra vazgeçtiler!

Erdoğan IMF iddiasını yineledi: Bizden 5 milyar avro borç istediler sonra vazgeçtiler!
Eylül 07
14:06 2020

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Sigorta tanıtım töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında IMF iddiasını yinelerken, “Başbakan olduğum dönemde bizden 5 milyar avro borç istediler. O zaman Başbakan olarak dedim ki ‘Verin, bugün bizden borç alan yarın da talimat alır’. Sonra bunlar vazgeçtiler, çünkü bunlar çılgın Türk’lerdir, yapar mı yapar dediler” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Sigorta tanıtım töreninde konuştu. Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

  • Ekonomimiz ve sigortacılık sektörümüzdeki tarihi önemden dolayı sizlerle olmaktan memnuniyet duyuyorum. 2016’da Türkiye Varlık Fonu’nun kuruluşunu gerçekleştirmiştik. 8 farklı sektör, 20 şirket ve taşınmazlardan oluşan güçlü bir portföye ulaştı.
  • Bugün de stratejik hamleyi harekete geçiriyoruz. Geçen yıl hazırladığımız pakette reformları hızlandıracağımızı açıklamıştık. Bu yönde 2 kritik adım attık. Eksik kalan yanını da tamamlamış oluyoruz. Ziraat, Halk, Güneş sigorta, Ziraat, Halk ve Vakıf Emeklilik bundan sonra Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik olarak devam edecek.
  • Böylece 38 bölgeyle ülkemizin en büyük sigorta ve emeklilik şirketini tesis ediyoruz. Fon tutarı 154 milyon liraya ulaşan BES sistemindeki adımlarla uzun vadeli düşük maliyetli bir kaynak sağlanacaktır. 6 köklü kurumumuzun faaliyetlerinin tek çatıda toplanması maliyetleri düşürecek ve yeni bir dinamizm kazandıracak.
  • Türkiye Sigorta yenilikçi bakış açısıyla daha geniş kesimlere ulaşmak adına önemli bir misyon üstlenecektir. Kazanç gayesi yanında sektör ve kamu yarınını da düşünmesi yenilikçilik açığını giderecektir. Sigorta ve emeklilik tarafında önemli gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz. Adını gücünden alan Türkiye Sigorta’nın küresel rekabette ülkemizi zirveye taşımasını ümit ediyorum.
  • Çin’de başlayan Covid-19 en ciddi sağlık krizlerinden biridir. 900 bine yakın insanın hayatına malolan salgına birçok devlet hazırlıksız yakalanmıştır.

“Ne sağlık sistemimizin çökmesine ne de ekonomimizin tümüyle durmasına izin verdik”

  • Salgının en kritik evresinde ne sağlık sistemimizin çökmesine ne de ekonomimizin tümüyle durmasına izin verdik.
  • Eskiler sel gider, izi kalır derler. Böyle bir salgından hasarsız çıkmak mümkün değildir. Hizmetler sektörü ve turizm başta olmak üzere kimi iş kollarında bizim de etkilendiğimiz gerçektir. Biz diğer ülkelere göre bu etkiyi asgari düzeyde tutmayı başardık. Yatırımların durma noktasına geldiği bir dönemde biz hem kamu, hem de özel sektör yatırımlarımıza hız verdik. Ekonomimizi yeniden rayına oturttuk. Ağustos ayı göstergeleri yakalanan ivmenin sürdüğüne işaret ediyor.”

“Gözle görülür iyileşmeler yaşanıyor”

  • Güven endeksi 7,2 seviyesinden, ağustos ayında 105,2 seviyesine yükseldi. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı yılın ikinci çeyreğindeki 63,5 seviyesinden ağustos ayında 73 seviyesine yükseldi. Mayıs ayıyla irlikte yükselişe geçen sektörle güven endeksleri de ağustos ayında artmaya devam etmiştir. Ağustos ayında yılın ikinci çeyreine göre hizmet sektörü güven endeksi yüzde 38,4, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 40,7 artık kaydetmiştir. Otomobil üretiminde temmuz ayında yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 83,8 gibi çok büyük sıçrama yakaladık.
  • Otomobil satışlarıyla temmuz-ağustos döneminde yüzde 64,2 oranında yükseldi. Normalleşmeyle birlikte ihracatımızdaki toparlanmanın da sürdüğünü görüyoruz. Haziran-Ağustos döneminde ihracatımız yüzde 26,9 oranında artışla 40,9 milyar dolar seviyesine ulaşmış, geçen yılın aynı ayının dahi üzerine çıkmıştır. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ağustos ayında yüzde 82,9 oranında gerçekleşmiştir. Firmalarımızın aldığı yeni siparişlerde istihdamda ve ihracat siparişlerinde gözle görülür iyileşmeler yaşanıyor.
  • Ülkemize gelen turist sayısının ilk 8 ayda 10 milyona ulaşması bir diğer önemli gelişmedir. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 19,2 ile yüzde 8 olan yasal asgari seviyenin oldukça üzerindedir. Tarih boyunca ülkemizin bileğini diplomaside, savunmada, askeri alanda bükemeyenler, silah olarak her zaman ekonomiye sarılmışlardır. Milletin işine, aşına, boğazındaki lokmasına kast ederek Türkiye’yi taviz vermeye ve iddialarından vazgeçirmeye çalışmışlardır. Türk ekonomisinin yeterince güçlü olmadığı dönemlerde netice de almışlardır. En önemli araçları kur, faiz ve enflasyon olmuştur. Ülkemiz gecelik faizlerin yüzde 7500’lere çıktığı günleri yaşamıştır. Vergi gelirlerinin faiz ödemelerini dahi karşılayamadığı dönemleri gördük.

IMF tartışmaları

  • IMF kapılarında birkaç milyar dolar için avuç açtığımız günleri hatırlıyoruz. Ekonomi bürokrasisinin tamamen dışlandığı, ülkenin maliyesinin IMF komiserlerine teslim edildiği utanç sahnelerine şahit olduk. Ekonomimiz neredeyse her 10 yılda bir tekrarlanan krizlerle yıllarca patinaj yapmıştır. Türkiye’nin kalkınma yarışına başladığı ülkeler mesafe alırken, ülkemiz gerçek potansiyelini bir türlü kullanamamıştır. Bu fasit daireye son vererek ekonomide kaynak ve zaman israfının da önüne geçtik. IMF’e olan 23,5 milyar dolarlık borcumuzu ödeyerek ülkemize ekonomik bağımsızlığını yeniden biz kazandırdık biz.
  • 15 Temmuz’un ardından ekonomide yeni bir döneme girdik. IMF, bizim kapımızı çaldı. Başbakan olduğum dönemde bizden 5 milyar avro borç istediler. O zaman Başbakan olarak dedim ki ‘Verin, bugün bizden borç alan yarın da talimat alır’. Sonra bunlar vazgeçtiler, çünkü bunlar çılgın Türk’lerdir, yapar mı yapar dediler. Milletimizin rızkını, Türkiye’nin kaynaklarını krizden ve kaostan beslenen çevrelere yedirmemekte kararlıyız. IMF ile kapalı kapılar ardında pazarlığa tutuşanların Türkiye’yi eski günlere döndüresine izin vermeyeceğiz.
  • Türkiye’nin hedeflerine ulaşması, birlik ve beraberliğine sıkı sıkıya sarılmasını yanında koronavirüs ile mücadelesini başarıyla sonuçlandırmasına bağlıdır. Bu salgın, bizim gibi üretim kapasiteleri yüksek ülkelerin önünce yepyeni fırsatlar aşmıştır. Türkiye de bu fırsatları değerlendirme noktasında en avantajlı ülkelerden birisidir. Ülkemiz inşallah bu salgın sürecinden diğer alanlarla birlikte ekonomide de güçlenerek çıkacaktır. Türkiye Sigorta, bunun aynı zamanda garantisi olacaktır. Ne karamsarlığa kapılacağız, ne rehavete gireceğiz.
  • Milletimizi bir kez daha, tamam diye sloganlaştırdığımız temizlik, maske, mesafe kuralın uymaya davet ediyorum. Vazgeçin bu dönemde şu düğünlerden, yemekli merasimlerden. Buralardan aldığımız olumsuz haberler bizleri üzüyor, nikahla bu işleri bitirmek suretiyle bu dönemi atlatalım. Şu sigara olayına da bu dönemde ara verelim, kendinize acıyın, biz sizi seviyoruz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER