A3 Haber

KYK borcunu 5 milyon genç ödeyemedi, 300 bin işsiz üniversite mezunu icralık oldu

KYK borcunu 5 milyon genç ödeyemedi, 300 bin işsiz üniversite mezunu icralık oldu

KYK borcunu 5 milyon genç ödeyemedi, 300 bin işsiz üniversite mezunu icralık oldu
Eylül 10
11:00 2020

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 5 milyon gencin , Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcunu ödeyemediği için toplam borcunun üzerine faiz işletildiğini belirterek, 300 bin işsiz üniversite mezunu için de icra takibi başlatıldığını bildirdi. Bulut, mezunların kredi borçlarının silinmesini istedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, KYK borçları nedeniyle icralık olan üniversite öğrencilerinin mağduriyetinin saptanması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’e araştırma önergesi sundu. Bulut, yüz binlerce öğrencinin öğrenim hayatını devam ettirmek için KYK’nın verdiği katkı ve öğrenim kredisini aldığını hatırlatarak, öğrencilerin borçlarının mezuniyetten iki yıl sonra ödemeye başlamasının istendiğini ve ödeyememeleri halinde aylık yüzde 1.4 oranında gecikme zammı uygulandığını belirtti.

Dört işsizden biri üniversite mezunu

Bulut, dört işsizden birinin üniversite mezunu olduğunu ve işsiz üniversite mezunu oranının toplam işsizlikle kıyaslandığında yüzde 27 olduğunu iletti. Bulut, “İş bulamayan öğrencilerin borçları faizlerle katlanarak artmaktadır. İş bulabilecek kadar şanslı olanlar ise çalışma hayatına borçlu olarak başlamaktadır. Borçlarına gecikme zammı eklenen işsiz gençlerimiz de iş bulamama kaygısıyla gelecekten umutlarını kesmektedir” ifadelerini kullandı. Bulut, öğrencilerin kredi borçlarının silinmesi için verdiği Kanun Teklifinin, 1 yıldan fazla süredir komisyon gündemine alınmamasına tepki gösterdi.

Araştırmaların gençlerin gelecekten ümidini kestiğini ortaya koyduğunu ileten Bulut, araştırmalarda, Türkiye’de 13 milyon gencin öncelikli sorunlarının eğitim ve istihdamda yer alamamak, fırsat eşitsizliği ve güvencesizlik olduğunu bildirdi. Bulut, “Anketlerde gençlerin yalnızca yetenek ile bir yere gelinebileceğine ilişkin inançları zayıflarken, yüzde 70.3’ü Türkiye’de ‘arkası sağlam’ bir kişinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceğini düşünmekte olduğunu ve araştırma verilerine göre, Türkiye’de gençlerin yüzde 62.5’inin eğer imkan olsa yurt dışına yerleşip orada yaşamak istediğini belirtmektedir” dedi. (ANKA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER