A3 Haber

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Kentte her gün en az 450 kişinin testi pozitif

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Kentte her gün en az 450 kişinin testi pozitif

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Kentte her gün en az 450 kişinin testi pozitif
Eylül 17
13:18 2020

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, kentte her gün yaklaşık 5 bin kişiye Covid-19 testi yapıldığını ve en az 450’sinin test sonucunun pozitif çıktığını söyledi.

Koronavirüs salgınına karşı Türkiye’de alınan önlemlerin yetersiz kalması nedeniyle vaka sayısı ve ölümler giderek artıyor. Pandemiye karşı verilen mücadelede büyük bir özveriyle sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan sağlık çalışanları da bu süreçte yaşamlarını yitirmeye devam ediyor. İzmir’de şimdiye kadar beş hekim Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirdi. İzmir Tabip Odası’nın net olmayan saha çalışması verilerine göre ise koronavirüsün Türkiye’de başladığı günden bu yana İzmir’de 600 sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı.

Yönetemiyorsunuz ve tükeniyoruz”

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, pandemi sürecinin iyi yönetilmediğini dile getirerek, özellikle sağlık çalışanlarının salgınla mücadelede zor şartlarda çalıştığını ifade etti. Sağlıkçıların da artık giderek tükenme noktasına geldiğini söyleyen Çamlı, “Sağlık çalışanlarının sağlığı, güvenliği ve hakları ne yazık ki korunmuyor. Vefat sayılarının artığı bir süreçteyiz. Bu süreçte sağlık çalışanları, ‘yeter artık pandemiyi iyi yönetemiyorsunuz ve bizler bu süreçte giderek tükeniyoruz’ demeye başladı. 14-18 Eylül’de bu konuda kamuoyunda bir farkındalık yaratmak amacıyla tüm tabip odaları olarak beraber bir eylemlilik sürecini hayata geçiriyoruz” dedi.

Salgının İzmir’deki yayılımına dair Sağlık İl Müdürlüğü’nün kendileriyle veri paylaşılmadığını söyleyen Çamlı, buna rağmen kentteki vaka sayısının gün geçtikçe arttığı bilgisine sahip olduklarını belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre yapılan saha çalışmaları sonucu ulaştıkları net olmayan verilere göre İzmir’de bir günde 5 bine yakın test yapıldığını aktaran Çamlı, şöyle konuştu: “Dün mesela yaklaşık 520 kişide Covid-19 pozitif saptandı. Bunların en az 450’si yeni Covid-19 hastasıdır diye düşünüyoruz. Hekimlerin ne kadarının hastalığa yakalandığına dair kesin bir veri yok elimizde. Sahadan aldığımız duyumlara göre yaklaşık 600 tane sağlık çalışanı sürecin başından beri Covid-19’a yakalandı. Son dönemde sağlık çalışanlarında Covid-19’a yakalanma sayısı önceki aylara göre arttı. Türkiye’de ise pandemi sürecinin başından bu yana 290 binden fazla kişi salgına yakalanırken, bunlardan 30 bini sağlık çalışanları. Sağlık çalışanlarının bu hastalığa yakalanma oranı 10 kat daha fazla. Dolayısıyla her an bir hekim ya da sağlık çalışanı için olumsuz bir haber alabiliriz. O yüzden sağlık çalışanları mutlaka çok iyi korunması gerekiyor. Birçok sağlık çalışanı kişisel koruyucu sağlık ekipmanını kendi imkânları ile sağlıyor. Yani koruyucu ekipman devlet tarafından öyle düzenli sağlanamıyor.”

İzmir’de hastanelerin doluluk oranı Ankara’yı geçti

Öte yandan İzmir’de hastanelerin doluluk oranları koronavirüsün merkez üssü olduğu söylenen Ankara’yı geçti. Sağlık Bakanlığı günlerdir Ankara’nın koronavirüs salgınında merküz üssü haline geldiğini ve vaka sayındaki artışın en yüksek oranda bu kentte yaşandığını açıklıyordu. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hastanelerdeki verileri açıklamasıyla İzmir’deki sağlık kuruluşlarının Ankara’dan çok daha fazla doluluk oranına sahip olduğunu ortaya çıkardı. Koronavirüs’ün merkez üssü haline geldiği söylenen Ankara’da bile yoğun bakım doluluk oraın 64.8 iken İzmir’de bu oran yüzde 72.2 olarak açıklandı. Ankara’da hastanelerin normal odalarındaki yatak doluluk oranları 52,9 olarak açıklanırken, İzmir’de bu oran yüzde 54.1 olduğu bildirildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER