A3 Haber

Alman virolog yanıtladı: Maske kullanımı ne kadar sürecek?

Alman virolog yanıtladı: Maske kullanımı ne kadar sürecek?

Alman virolog yanıtladı: Maske kullanımı ne kadar sürecek?
Eylül 21
13:05 2020

Almanya’nın koronavirüs salgını sürecinde açıklamalarıyla dikkat çeken ve Alman hükümetine danışmanlık yapan Berlin Charite Hastanesi Viroloji Enstitüsü Başkanı Prof. Christian Drosten, aşı bulunsa da uzun bir süre daha maske takmak zorunda kalınacağını belirtti.

Alman hükümetine Covid-19 salgınıyla ilgili danışmanlık yapan Berlin Charite Hastanesi Viroloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Christian Drosten’e göre Coronavirus salgınında aşı bulunsa da uzun bir süre daha maske takmak zorunda kalacağız.

DW‘nin sorularını yanıtlayan virolog Drosten, “Kolay bir kış olmayacak. Gelecek yıl aşıya sahip olacağız. Halkın belirli kesimlerinin aşılanmasının önümüzdeki yılın sonuna kadar süreceğini tahmin ediyorum. Maskelerden bu kadar çabuk kurtulamayacağız. Çünkü aşılama başlasa bile, halkın çoğu hala maske takmak zorunda kalacak. Almanya gibi çok az enfeksiyonun olduğu ülkelerde bağışıklık kazananlar çok yaygın olmayacak. Bu durumu muhtemelen Avrupa’nın diğer ülkelerinde görmeyeceğiz” dedi.

Drosten, diğer bölgeler için tahmin yürütmenin zor olduğunu örneğin Afrika’da, hastalığın daha az şiddetli seyrettiği görüldüğünü belirterek bunun da genç nüfus yapısına bağlı olabileceğini yada ancak şu anda sadece çok sayıda genç nüfus barındıran şehirleri görebildiğimiz için virüsün kırsal alana yayılırken nasıl bir seyir izlediğini bilinmiyor olduğunun ifadelerini kullandı.

Virolog Drosten, “Salgının o bölgedeki mevcut durumunu da bilmiyoruz. Enfeksiyonların azaldığını gösteren veriler var. Ama bunlardan yola çıkarak bir genelleme yapıp yapamayacağımızı bilmiyoruz. Salgın şehirlerde geriliyor olabilir, ya da asıl şimdi gerçekten geliyor olması da pekala mümkün.”

“Hindistan için çok endişeliyim” 

Hindistan büyük bir nüfus yoğunluğuna sahip olduğunu vurgulayan virolog bu ülke için endişeli olduğunu söyledi. Drosten, “Virüs orada yayılıyor. Kontrolsüz diyemem ama neredeyse öyle. Sonra, tabii ki Güney Amerika. Şu anda küçük bir bilmece olan Afrika kıtasından bahsettim zaten. Ama aynı zamanda kuzey yarım küre de söz konusu. Kış geliyor ve aralarında Avrupa’nın da olduğu virüs üzerinde çok az kontrol sağlayabilmiş bölgeler korona vakalarıyla sonbahara giriyor. Ve sağlık yapılanmaları ve sağlık hizmetlerine olan güvenin düşük olduğu yerler var. Avrupa‘da da olmak üzere, çok yakında daha sıkı önlemler alması gerektiğine inandığım ülkeler mevcut” dedi.

Avrupa ülkeleri arasında nüfus yapısı ve diğer parametreler açısından çok az fark olduğunu ifade eden Drosten, Fransa, İngiltere, İspanya gibi diğer ülkelere bakılarak Almanya’nın buralardan ders çıkarıp gerekli tepkileri vermesi gerektiğini söyleyerek geç kalınması durumunda Almanya’da da benzer durumları yaşanmasının muhtemel olduğunu dile getirdi.

Drostten, “2021’in sonuna kadar maske takılacağından yola çıkabiliriz. Doğru tahminler yapmak imkansız, ancak gelecek yıl maske taktığımız bir yıl olacak” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER