A3 Haber

CHP, Bakan Çavuşoğlu’na sordu: Mali’de darbecilerle neden görüşüyorsunuz?

CHP, Bakan Çavuşoğlu’na sordu: Mali’de darbecilerle neden görüşüyorsunuz?

CHP, Bakan Çavuşoğlu’na sordu: Mali’de darbecilerle neden görüşüyorsunuz?
Eylül 23
13:06 2020

CHP İstanbul Milletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mali ziyaretini Meclis gündemine getirdi. Çeviköz, “Darbelerle ilişkili liderlerin bazıları ile görüşüp bazıları ile görüşmeme nedeniniz nedir? Darbelere gerçekten karşı mısınız?” diye sordu.

CHP’li Ünal Çeviköz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mali ziyaretini Meclis’e taşıdı. Çeviköz, “Çavuşoğlu’na, “Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim ve diplomasi trafiği göz önünde bulundurulacak olursa Mali’ye ivedi bir şekilde ziyaret gerçekleştirilmesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.

CHP’li Çeviköz, Mali ziyaretine ilişkin, Bakan Çavuşoğlu’nun  yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Çavuşoğlu’nun Mali ziyaretinde,  darbeci albayların kurduğu Halkın Geleceği için Ulusal Konsey (CNSP) ile masaya oturduğunu belirten Çeviköz, Mali ziyaretinin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de çıkarları gereği Mısır ile diplomatik ilişkilerin büyükelçilik düzeyine çıkarılması gerektiği yönündeki tavsiyelere rağmen AKP iktidarının Mısır yönetimini darbeci olarak gördüğü için görüşmeleri yalnızca istihbarat örgütleri arasında devam ettirdiği bir dönemde gerçekleştiğini belirtti. Çeviköz öhergesinde şu soruları yöneltti:

  • Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim ve diplomasi trafiği göz önünde bulundurulacak olursa Mali’ye ivedi bir şekilde ziyaret gerçekleştirilmesinin gerekçesi nedir?
  • Sudan’da askeri darbeyle iktidara gelen ve darbe ile giden, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediği iddiasıyla hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi  (UCM) tarafından  tutuklama kararı verilen Ömer El Beşir yönetimiyle de, liderler düzeyinde yakın bir ilişki söz konusu olmuştur. Dış politikada ulusal çıkarlar gereği masaya oturulabileceği göz önünde bulundurulacak olursa aynı tutumu Mısır ile masaya oturma konusunda göstermeme gerekçeniz nedir? Bu  tutumunuz tutarsız değil midir?
  • Söz konusu darbelerle ilişkili liderlerin bazıları ile görüşüp bazıları ile görüşmeme nedeniniz nedir? Darbelere gerçekten karşı mısınız?
  • Bahse konu ülkelerin liderlerine karşı tutumunuz iktidarınızın ideolojisinden mi kaynaklanmaktadır?
  • AKP iktidarının bir diğer ikircikli tutumu da Birleşmiş Milletler’ in tanıdığı ülkelerle ilişiklerde kendini göstermektedir. Libya’da BM’nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti ile iyi ilişkiler geliştirerek meşru hükümet olarak tanıyorken Suriye’de BM tarafından tanınan hükümeti meşru olarak görmemenizin gerekçesi nedir? (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER