A3 Haber

TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi’nde yaptığı değişiklik ne anlama geliyor?

TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi’nde yaptığı değişiklik ne anlama geliyor?

TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi’nde yaptığı değişiklik ne anlama geliyor?
Eylül 23
20:03 2020

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi,  TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi’nde yaptığı değişikliği, yayımladığı bir raporla değerlendirdi. Tüketici Güven Endeksi’nde yapılan değişikliğin ne anlama geldiğini açıklayan raporda, yapay değişikliğe dikkat çekilirken “Tüketici güveni düşmeye devam ediyor” denildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Tüketici Güven Endeksi’ni yüksek göstermek için soruları değiştirdiğini belirtti. Sendika “Revizyon sonrası endeks 82 olarak açıklandı, revizyon olmasaydı 61,8 olacaktı” dedi.

“Olumsuz yanıt verilen sorular çıkartıldı”

0-200 arası bir skalası bulunan endeks 100’ün üzerindeyken tüketicilerin ekonomiye dair iyimser olduğu, 100’ün altındayken de kötümser olduğu anlaşılıyor. DİSK, TÜİK’in “Gelecek 12 aylın dönemde işsiz sayısı beklentisi” ve “Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali” sorularının listeden çıkarıldığını, bu soruların da en çok olumsuz yanıt verilen sorular olduğunu belirtti.

“Değişiklik yapay: Tüketici güveni düşüyor”

TÜİK’in AB metodolojisiyle uyumlu olmak için yaptığı bu değişikliğin AB’de 2018’de yapıldığını belirten DİSK, Türkiye’nin bunu salgın koşullarında ekonomiye güven düşerken yapmasının dikkat çekici olduğunu belirtti. DİSK,  konuyla ilgili bugün yayınladığı raporunu şu ifadelere yer verdi:

  • Tüketicilerin ekonomiye ilişkin kanaatlerini yansıtan tüketici güven endeksi ekonomideki gidişat hakkında önemli göstergeler biri. Tüketicinin bugüne ve gelece dair eğilimlerini yansıtan anket bir barometre niteliğinde.
  • TÜİK 2004 yılından bu yana hesapladığı tüketici güven endeksi metodolojisinde 21 Eylül 2020’de değişiklik yaptı. Hesaplamada yer alan bazı alt endekslerin (soruların) çıkarılıp yenilerinin eklenmesiyle oluşturulan yeni endeks 22 Eylül 2020 tarihinde yayımladı.
  • Revize edilmiş endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 oranında artarak 82 seviyesine yükselmiş olarak açıklandı. Değişiklik öncesi metodolojiye göre hesaplanan tüketici güven endeksi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artışla 61,8 olarak açıklandı. İki endeks arasındaki yaklaşık 20 puanlık fark TÜİK’in yaptığı revizyona yönelik tartışmalara yol açtı. Bu raporda DİSK-AR’ın tüketici güven endeksinde yapılan revizyona ilişkin değerlendirmesi yer almaktadır.
  • Sonuç olarak yapılan revizyonla tüketici güveninde yapay bir artış sağlansa da uzun dönemde tüketici güveninin düşmeye devam ettiği görülmektedir. Ekonomide yaşanan büyük olumsuzluklar tüketicinin kötümser olmasına yol açıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER