Site icon A3 Haber

TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi’nde yaptığı değişiklik ne anlama geliyor?

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi,  TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi’nde yaptığı değişikliği, yayımladığı bir raporla değerlendirdi. Tüketici Güven Endeksi’nde yapılan değişikliğin ne anlama geldiğini açıklayan raporda, yapay değişikliğe dikkat çekilirken “Tüketici güveni düşmeye devam ediyor” denildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Tüketici Güven Endeksi’ni yüksek göstermek için soruları değiştirdiğini belirtti. Sendika “Revizyon sonrası endeks 82 olarak açıklandı, revizyon olmasaydı 61,8 olacaktı” dedi.

“Olumsuz yanıt verilen sorular çıkartıldı”

0-200 arası bir skalası bulunan endeks 100’ün üzerindeyken tüketicilerin ekonomiye dair iyimser olduğu, 100’ün altındayken de kötümser olduğu anlaşılıyor. DİSK, TÜİK’in “Gelecek 12 aylın dönemde işsiz sayısı beklentisi” ve “Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali” sorularının listeden çıkarıldığını, bu soruların da en çok olumsuz yanıt verilen sorular olduğunu belirtti.

“Değişiklik yapay: Tüketici güveni düşüyor”

TÜİK’in AB metodolojisiyle uyumlu olmak için yaptığı bu değişikliğin AB’de 2018’de yapıldığını belirten DİSK, Türkiye’nin bunu salgın koşullarında ekonomiye güven düşerken yapmasının dikkat çekici olduğunu belirtti. DİSK,  konuyla ilgili bugün yayınladığı raporunu şu ifadelere yer verdi:

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz…

Exit mobile version