A3 Haber

“Uzaktan eğitim sürecinde televizyon, tablet ve bilgisayarda KDV sıfırlansın”

“Uzaktan eğitim sürecinde televizyon, tablet ve bilgisayarda KDV sıfırlansın”

“Uzaktan eğitim sürecinde televizyon, tablet ve bilgisayarda KDV sıfırlansın”
Eylül 25
14:14 2020

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, televizyon, bilgisayar ve tabletlerden KDV alınmamasını istedi.

A3 Haber Merkezi- CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, pandemi sürecinde uzaktan eğitim aracı olan televizyon, bilgisayar ve tabletlerden KDV alınmamasına ilişkin Meclis’e kanun teklifi verdi.

Karabıyık, teklifinin gerekçesinde söz konusu teknolojik cihazların eğitime erişim hakkı için önemine dikkat çekti. Karabıyık, “COVİD-19 pandemisi; her ülkeyi, sektörü ve kişiyi doğrudan etkilemektedir. Salgının ne kadar süreceği, ne zaman sonuçlanacağı ve hayatın ne zaman normale döneceğinin bilinmezliği yüzünden, salgın krizi dünyanın karşılaştığı hiçbir krize benzememektedir. Pandemi dolayısıyla eğitim-öğretime 16 Mart 2020 tarihinde ara verilmiştir ve bu süreçte yüzyüze eğitim yapılamamasından ötürü okullar fiziki olarak açılamamaktadır” dedi.

“Öğrenciler arasında derin uçurumlar oluştu”

Uzaktan eğitimin öğrenciler arasında eğitim olanaklarına erişim açısından derin uçurumlar oluşmasına neden olduğu belirtilerek, teklifte şöyle denildi: “Öğrencilerin yüzde 50’si bu süreçte EBA’ya giriş dahi yapmamıştır. Bu öğrencilerin öğrenmelerini nasıl sürdürdüğü, EBA TV’ye erişimlerinin olup olmadığı, EBA TV üzerinden sunulan içeriklerin farklı sınıf seviyelerinde öğrenmeyi ne ölçüde destekleyebildiği, öğrenciler tarafından ne ölçüde izlendiği, ebeveynlerin çocuklarına ne ölçüde öğrenme desteği sağlayabildiği bilinmemektedir. Bu durumun telafisi yapılmaz ise hem okullaşma hem de öğrenme olumsuz etkilenecektir.

Teklifte, yüksekokul ve üniversitelerde de eğitimin çevrimiçi programlar ile yürütüldüğü vurgulanarak, eğitimin her kademesindeki öğrenciler için bilgisayar ya da tabletin zorunluluk haline geldiği ifade edildi. “Ailelerinin gelir düzeyi nedeniyle evinde uzaktan eğitime erişebileceği hiçbir araç olmayan çocukların uzaktan eğitimden mahrum kalmaması için bu ürünlerden pandemi süresince KDV alınmaması gerekmektedir. Böylece ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyacını karşılamasında bir engel olan yüksek vergiler kalkacak, uzaktan eğitimin zorunlu araçlarına erişim kolaylaşacaktır. Vatandaşların eğitime erişim hakkı için uzaktan eğitim aracı olan söz konusu teknolojik cihazlardan KDV alınmaması, öğrenciler arasında var olan makasın açılmasına ve eğitimde eşitsizliklerin artmasına engel olacaktır” gerekçesiyle 30 Haziran 2021’e kadar yapılacak televizyon, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar ve tablet teslimlerinde katma değer vergisi alınmamasını teklif edildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER