Site icon A3 Haber

Ermenistan ve Azerbaycan arasında “Türkiye müdahalesi” tartışması

Ermenistan Devlet Başkanı Armen Sarkisyan, Türkiye’nin Karabağ ile savaşan Azerbaycan’a danışman, paralı asker ve F-16 avcı uçakları ile yardım ettiğini ileri sürdü. Azerbaycan iddiayı yalanladı.

NATO ile ortaklaşa düzenlenen uluslararası CYBERSEC2020 forumunun açılışında video konferans yoluyla konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Armen Sarkisyan, Türkiye’nin Karabağ ile savaşan Azerbaycan’a danışman, paralı asker ve F-16 avcı uçakları ile yardım ettiğini iddia etti.

Sarkisyan, “NATO üyesi olan Türkiye, Azerbaycan’a insansız hava araçları (İHA), siber saldırılar, danışmanlar, paralı askerler ve hatta F-16 avcı uçakları ile tam teşekküllü yardım sağlıyor” diye konuştu.

“Diyaloğa geri dönmeliyiz”

Karabağ krizinin diyalog yoluyla çözülmesinin mümkün olduğuna dikkat çeken Sarkisyan, “Rusya, ABD ve Fransa’nın katıldığı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu platformu mevcut. Diyaloğa geri dönmeliyiz” vurgusunu yaptı.

Ermeni halkının geçmişe dönülmesine müsaade edemeyeceğini de söyleyen Sarkisyan, “105 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu, Ermeni soykırımını gerçekleştirdi. Hiçbir koşulda bu soykırımın bir daha tekrarlanmasına izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan: Türkiye hiçbir müdahalede bulunmuyor

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türkiye’nin Dağlık Karabağ krizine hiçbir müdahalede bulunmadığını söyledi.

Sputnik’e demeç veren Bayramov, “Türkiye’nin hiçbir müdahalesi olmadı. Eğer Türkiye ile Azerbaycan arasındaki askeri-teknik işbirliğinden söz edecek olursak, Azerbaycan bu alanda bir dizi ülkeyle işbirliği yapıyor, hatta Rusya’yla işbirliği daha fazla. Bugün Azerbaycan ordusunun kullandığı silahların büyük bölümü Rus malı” ifadelerini kullandı.

Ermenistan tarafından ortaya atılan Azerbaycan’ın paralı asker kullandığı iddiasını değerlendiren Bayramov, “Erivan’ın iddiaları tümüyle asılsız ve dayanaksız. Bununla birlikte Ermenistan’ın Irak elçisinin ve İdlib başkonsolosunun paralı askerlerin Ermeni tarafına çekilmesi konusunda yoğun faaliyet yürüttüklerini biliyoruz” dedi.

Ermenistan “Türkiye Azerbaycan’la birlikte mücadele ediyor” diyor

Bu arada Ermenistan, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’da yürütülen askeri faaliyetlerle dolaylı olarak ilişkili olduğunu öne sürdü.

Ermeni Dışişleri’nden yapılan açıklamada “Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik mevcut saldırganlığı döneminde Türkiye sahada dolaylı olarak varlık gösteriyor. İHA’lar ve savaş uçakları da dahil Türk silahlarını kullanan Türk askeri uzmanlar, Azerbaycan askerleriyle birlikte mücadele ediyor. Türkiye, yabancı militanları Azerbaycan’a yönlendiriyor” dendi.

Exit mobile version