Site icon A3 Haber

Eğitimde fırsat eşitsizliği daha da derinleşti: Kotan kadar ders!

Koronavirüs salgını ile birlikte Türkiye’de öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar gözler önüne serildi. Pandemi sürecinde dijital platformlara taşınan eğitim, fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirdi. Evinde interneti olmayan 3 milyon 17 bin öğrencinin bulunduğu Türkiye’de, düşük hızlı internet bağlantısı ve kota sorunu da eğitimi erişilebilir olmaktan çıkardı. Uzaktan eğitim sürecinde milyonlarca öğrenci, internete erişimi olmadığı için akranları ile derslere katılamadı.

Uzaktan eğitim sürecinde yaşanan erişim problemleri, yoksul ailelerin çocuklarını daha fazla etkiledi. Çok çocuklu aileler çevrimiçi dersler için televizyon ve tablet sağlamakta güçlük çekerken internet kotaları da öğrencileri zora soktu.

Evinde bilgisayarı olmayan ya da bilgisayarını kardeşiyle paylaşmak zorunda kalan öğrencilerin karşısına şimdi de “Gigabyte sorunu” çıktı. BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, uzaktan eğitime cep telefonuyla katılan öğrenciler, internet paketleri bitince ya derslere katılamadı ya da dersleri yarım bırakmak zorunda kaldı. Öğretmenlerine WhatsApp üzerinden mesaj gönderen öğrenciler, internetlerinin bittiğini, derslere katılamayacağını bildirdi.

Öğretmenlere gönderilen bazı mesajlarda, şu ifadeler yer aldı:

“Düğme baştan yanlış iliklendi”

Eğitim Uzmanı ve CHP Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan, uzaktan eğitim sürecinde düğmenin baştan yanlış iliklendiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sunduğu toz pembe tablonun gerçeği yansıtmadığını dile getiren Taştan, “Bilgisayarı ve tableti olmadığı için eğitime erişemeyen çocuklar bir yanda internet kotası dolduğu için derslere giremeyen çocuklar diğer yanda. MEB, çocukların internetlerinin ücretsiz olması konusunda daha önce uyarılmıştı” dedi.

Exit mobile version