Site icon A3 Haber

Esad’ın danışmanı Şaban: Türkiye, Karabağ’daki çatışmayı körüklüyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası etkisini artırma amacıyla Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmayı körüklediğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilime ilişkin RIA Novosti’ye konuştu. Ankara’yı, Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmanın ardındaki itici güç olmakla suçlayan Şaban, “Şimdi Dağlık Karabağ’da, Türkiye’nin gerçekten çatışmayı körüklediğini görebiliyoruz. Erdoğan’ın açıklaması ise Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki bu çatışmanın kışkırtılmasına destek verdiklerini gösteriyor” dedi.

Şaban, Türkiye’nin bu çatışmayı körükleyerek bölgesel ve uluslararası rolünü güçlendirmeye çalıştığını dile getirdi.

“ABD’de başkan kim olursa olsun Suriye’ye yönelik yaptırım politikası değişmeyecek”

ABD’nin ülkesine yönelik yaptırımları hakkında da değerlendirmede bulunan Şaban, ABD başkanlık seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, Washington’un Suriye’yi ekonomik yaptırımlar altında tutuma konusundaki mevcut tutumunun değişmesinin mümkün olmadığını belirtti. Şaban, “Başkan değişikliğinin ABD’nin (Suriye yaptırımlarına ilişkin) hükmünü büyük ölçüde değiştireceğini düşünmüyorum zira bu, tarihsel olarak ABD’yi yöneten lobilerce uygulanıyor” dedi.

Buseyna Şaban’a göre ABD’deki bu ‘lobiler’, Washington’un özellikle Suriye’deki eylemleri ve Arap-İsrail çatışmasıyla ilgili olarak, dümende bir Cumhuriyetçi veya Demokrat başkan olmasına bakılmaksızın gündemlerini ilerletme yeteneğine sahip olduklarını kanıtladı.

“Suriye, 1979’dan beri ABD’nin yaptırımlarına ve cezalandırmalarına maruz kaldı” hatırlatmasında bulunan Şaban, “Gelip geçen çok fazla Amerikan yönetimi vardı ve ABD ile 10 yıllık bir barış sürecine bile girdik, bize karşı uyguladıkları yaptırımların hiçbirini kaldırmadılar” dedi.

Exit mobile version