A3 Haber

Halkın go-kart zaferi: Güzelbahçe’de yapılmak istenen piste mahkemeden veto!

Halkın go-kart zaferi: Güzelbahçe’de yapılmak istenen piste mahkemeden veto!

Halkın go-kart zaferi: Güzelbahçe’de yapılmak istenen piste mahkemeden veto!
Ekim 01
13:50 2020

İzmir Yelki’de tarım alanı arazisine go-kart pisti yapılmak istenmesine karşı başlatılan hukuki süreçte sona gelindi. Çevreci yurttaşların ve derneklerin projeye açtığı davada go-kart pistinin imar planları için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararda, “Dava konusu planların uygulanmasına geçilebileceği göz önüne alındığında, telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğinden, yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir” denildi.

Doğal güzelliğiyle dikkat çeken, 700 yıllık ağaçları ve 50 farklı kuş türünün yaşadığı İzmir Yelki’de İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman’ın bölgeye go-kart pisti yapmak için girişimlerde bulunması kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Doğal sit alanı olan ve yeşil alan statüsünde bulunan bölgeye go-kart pisti yapılmasının imar mevzuatına uygun olmadığı belirtilmişti.

Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı

Projeye açılan dava sürecinde beklenen haber geldi. Go-kart pisti imar planlarının yürütülmesi resmen durduruldu. İzmir 5. İdare Mahkemesi 2019/1569Esas sayılı go-kart amaçlı imar planlarının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan  davada, dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunda yer verilen tespitlere göre yürütmeyi durdurma kararı verildi.

“Telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğinden”

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirken, “Dava konusu planların uygulanmasına geçilebileceği göz önüne alındığında, telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğinden, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir” ifadeleri dikkat çekti.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi:

  • Dava konusu parsellerin bir bölümünün ve çevresinin tanmsal alan bütünlüğü bağlamında 5403 sayılı Yasa kapsamında dikili tarım arazisi kapsamında olduğu, dava konusu parsellerde yaşlı zeytin ağaçları bulunduğu, alanın yakın çevresinde de yer yer zeytinlikler olduğu.
  • Söz konusu Go-kart eğitim pisti şeklinde bir kullanımın tarımsal alan bütünlüğünün ve zeytinlik alanların bozulmasına sebep olacağı, aynı zamanda dava konusu parselde öngörülen “Açık Spor Alanı” kullanımının üst ölçekli planlar olan 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ile 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile öngörülen tarım alanı kararlarına uygun olmadığı.
  • Planlar arası birliktelik ilkesinin sağlanmadığı ve plan hiyerarşisine uyarlılık göstermediği, planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına, planlar hiyerarşisine ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşıldığından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 01.11.2019 tarihinde onaylanan ve 11.11.2019 tarihinde askıya çıkarılan İzmir İli, Güzelbahçe İlçesi, Yelki Mahallesi, 1379, 1380, 1381, 1384, 1385 ve 1386 sayılı parselleri kapsayan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının hukuka uygun bulunmadığı sonucuna vararak:
  • Dava konusu planların uygulanmasına geçilebileceği gözönüne alındığında, telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğinden, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Bilirkişi raporundan: 

  • Dava konusu parsellerin bir bölümünün ve çevresinin tarımsal alan bütünlüğü bağlamında 5.403 sayılı yasa kapsamında dikili tarım arazisi konumunda olması ve bu nedenle go-kart Eğitim Pisti şeklinde tarım dışı kullanım altında kullanımının mümkün olmadığı
  • Parsellerin halihazırdaki gerçek kullanımda bir bölümünün ve çevresinin zeytin dikili tarım arazisi konumunda olması ve söz konusu piston yapılması ile tarımsal alan bütünlüğünün bozulacağı 3573 sayılı yasa kapsamında da yapılması planlanan ve 1 tarımsal kullanım şekli olmayan go-kart eğitim pistinin tarımsal bütünlüğünü bozacak olması nedeni ile Zeytinlik alanlara zarar vereceği
  • Nedenleri ile tarımsal kullanım ve ilgili yasalar İmar ve koruma mevzuatına planlama ilkelerine Şehircilik esaslarına planlar hiyerarşisine ve kamu yararına uygun olmadığı kanısına varılmıştır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER