A3 Haber

HDP’den TBMM açılışına boykot: Meclis bahçesinde oturma eylemi

HDP’den TBMM açılışına boykot: Meclis bahçesinde oturma eylemi

HDP’den TBMM açılışına boykot: Meclis bahçesinde oturma eylemi
Ekim 01
15:35 2020

HDP, partilerine yönelik operasyonlar nedeniyle TBMM’nin yeni yasama dönemi açılışına katılmadı. HDP milletvekilleri, Meclis bahçesinde Genel Kurul bitimine kadar oturma eylemi başlattı.

A3 Haber Merkezi- TBMM yaklaşık iki aylık tatilin ardından yeniden çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı oturumu HDP’li vekiller protesto etti. HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, HDP’li vekillerle birlikte Meclis bahçesinde oturma eylemi başlattı. Sancar, Meclis Genel Kurulu bitene kadar oturma eyleminin süreceği duyurdu.

“Demokrasiyi çökertme planı”

Sancar ve Buldan, düzenlediği basın toplantısında 2014 yılında yaşanan Kobani olayları nedeniyle HDP’li isimlerin gözaltına alınmasıyla ilgili “Partimize yönelik siyasi operasyonun 7’nci günündeyiz. Bu sabah yine güne operasyon ile başladık. Kars Belediyesi Eş Başkanımız Şevin Alaca ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu operasyonlar siyasi operasyonlardır. 4 Kasım 2016’da eş başkanlarımızın tutuklandığı siyasi operasyonun devamı olan bir operasyon ile karşı karşıyayız” dedi.

AKP iktidarının seçimleri kaybettikçe HDP’ye saldırdığını belirten Buldan, şöyle konuştu: “İzledikleri savaş politikaları nedeniyle tüm toplumu derin kriz içine ve siyaseti kutuplaştırma içine sürüklüyor. Demokratik siyaset zeminini ortadan kaldırmak istiyorlar. Demokrasiyi çökertme planı uyguluyorlar. Hedefleri HDP’siz siyaset. Biat eden, korkutulmuş bir toplum yaratmaktır. Bizler ülke böyle bir ortama sürüklenmesin diye 1 Haziran’dan bu yana demokrasi buluşmaları yürüttük. Barış, adalet, eşitlikçi yaşam dedik. Savaş politikalarına karşı barış deklarasyonumuzu açıkladık.

“Bize yapılan AKP’ye yapılsa iki gün ayakta kalamaz”

İktidarın HDP’nin demokrasi mücadelesinden rahatsız olduğunu ve çağrılarını siyasi operasyonlarla cevap verdiğini savunan Buldan, “HDP fikriyatıyla, çözüm siyasetiyle, dayandığı büyük toplumsal destek ile tarihsel rol oynayan büyük siyasal güçtür. Bugüne kadar 10 bine aşkın yöneticisi ve üyesi gözaltına alınmış ama geri adım atmamıştır. Dünyada belki de bunun başka bir örneği yoktur. Bize yapılanların 10’da biri AKP’ye yapılsaydı, 2 gün ayakta kalamazlardı” diye konuştu.

Buldan, “iktidar HDP’ye demokratik siyaset zeminini kapatmaya çalıştıkça demokratik güç birliğini daha da büyüteceklerini” belirterek, şöyle konuştu: “HDP’yi terörize etme planları tutmayacaktır. Bizler demokratik mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Siz 50+1 için plan yapabilir, seçim kanunlarıyla oynayabilirsiniz ama şunu unutmayın Türkiye halklarının barış ve özgürlük talepleri gerçekleşecektir. Milyonların değişim umudu mutlaka gerçekleşecektir. Sömürünün son bulduğu adalet düzeni mutlaka kurulacak. Faşizminiz değil demokrasi kazanacaktır.”

“AKP kaybettirenin kim olduğunu biliyor”

HDP Eş Genel Başkanı Sancar da, AKP iktidarının kaybettikçe ‘saldırılarını’ sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu: “AKP kaybettiğini biliyor, kaybettirenin de kim olduğunu biliyor. Kendisine kaybettiren HDP’dir. 7 Haziran, 31 Mart ve 23 Haziran’da gösterdik. Sadece seçimlerde göstermedik. Bütün baskılara rağmen bizi alt edemeyeceklerini gösterdik. BU saldırının iki boyutu var. Biri Türkiye’de demokrasi talebine ve muhalefet güçlerine yöneliktir. Bunun için bu operasyona siyasi darbe adını veriyoruz. Siyasi darbe 5 yıldır devam eden büyük planın en keskin virajlarından biridir bu operasyon. İstedikleri rejimi muhalefetsiz bir toplumda yerleştirmektir. Biz engel olduğumuz için bize saldırıyorlar.”

Sancar, “Bugün Meclis’in açılış törenine katılmama kararı aldık. Bu Meclis’e karşı tutum değildir. Bize göre Meclis demokratik siyasette önemli bir alandır. Bu kadar önemli haksızlığı ve hukuksuzluğu Meclis Genel Kurulu’ndan değil Meclis bahçesinden halklarımıza duyurmayı daha uygun gördük. Bu nedenle Meclis bahçesinde oturma eylemi gerçekleştireceğiz. Genel Kurul devam ettiği sürece burada oturma eylemi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

HDP milletvekilleri açıklamanın ardından alkışlar eşliğinde yürüyerek, Meclis bahçesinde Genel Kurul bitimine kadar oturma eylemi başlattı.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER