A3 Haber

Öğrenciler sosyal medyada #EgeDişteTaciz etiketiyle ses yükseltti: Rektörlükten 10 ay sonra açıklama geldi!

Öğrenciler sosyal medyada #EgeDişteTaciz etiketiyle ses yükseltti: Rektörlükten 10 ay sonra açıklama geldi!

Öğrenciler sosyal medyada #EgeDişteTaciz etiketiyle ses yükseltti: Rektörlükten 10 ay sonra açıklama geldi!
Ekim 01
12:43 2020

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde 10 öğrencinin, Prof. Z.E.B’yi tacizle suçlamasıyla şikayet etmesinin yankıları sürüyor. 2019’un Aralık’ında başlatılan soruşturmanın 10 ay aradan sonra halen sonuçlanmaması üzerine öğrenciler dün sosyal medyada #EgeDişteTaciz etiketiyle konuya dikkat çektiler. Rektörlükten bugün kısa bir açıklama geldi. Ancak açıklamada soruşturmanın geldiği nokta ve akıbeti konusunda yine bilgi verilmedi.

A3 Haber Merkezi | Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, son aylarda taciz iddialarıyla gündeme geldi. 10 öğrencinin şikayeti üzerine Prof.  Z.E.B hakkında 2019 Aralık’ında bir soruşturma başlatıldı. Aradan geçen 10 aya rağmen soruşturma tamamlanamadı. Bunun üzerine şikayetçi öğrenciler, konuyu yeniden kamuoyunun gündemine getirmeye çalıştılar.

Twitter’da #EgeDişteTaciz etiketiyle 10 bine yakın paylaşım yapıldı. Üniversite yönetiminin konuyu soğutmaya ve giderek belki de unutturmaya çalışabileceği vurgulandı.

Dikkat çeken bazı paylaşımlar şöyle:

  • Sırf şikayet ettik diye hocanın olduğu anabilim dalı sözlü sınavda 80 kişiden 3 tanesini geçirdi, pandemi sayesinde dersi geçebildik. Susmamız için şikayeti geri almamız için her şeyi yaptılar. Her türlü baskıyı uyguladılar. Susmayacağız.
  • Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine yönelik taciz soruşturmasında acilen karar açıklanmalıdır.İlgili kişiler suçluysa gerekli yaptırımın hemen yapılmasını istiyoruz. Okulumuzda bile güvende olamayacak mıyız?
  • Susup unutmayacağız. Gereken yapılsın.
  • Eğitimci olsan ne olur kendini eğitemedikten sonra. Tacizcileri sırf isimlerinin önündeki ünvanlardan dolayı kollanmasını istemiyoruz hak ve adalet neyse onu istiyoruz gereği yapılsın.
  • Unvanlarınız yerin dibine batsın.
  • Fakültemizde taciz edileceğiz korkusuyla eğitim almak istemiyoruz, soruşturma sonuçlansın.
  • Ülkenin en iyi diş hekimliği fakültelerinden birinde bu olayın yaşanması gerçekten üzücü ve fakültenin itibarını zedeliyor gereken yapılmalı ve tacizci hoca görevden uzaklaştırılmalıdır.
  • Ege Üniversitesi yönetimi bu taciz olayı hakkında neden aylardır açıklama yapmıyor? Amaçları bu tacizleri meşrulaştırmak mıdır?

Rektörlükten açıklama geldi

Ege Üniversitesi Rektörülüğü, sosyal medyadaki paylaşımların ardından kısa bir açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle denildi:

Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesinde; kamuoyunda ve basında yer alan konu ile ilgili bahsi geçen öğretim üyesi hakkındaki suçlamalara istinaden;

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 53. maddesi hükümleri uyarınca, Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlık Makamının görev, yetki ve sorumluluğunda açılan soruşturmalar, Rektörlüğümüz tarafından da titizlikle takip edilmekte olup bu soruşturmaların ivedilikle sonuçlandırılması sağlanacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Rektörlük, YÖK yasasındaki disiplin maddesini bilmiyor mu?

YÖK yasasının disiplin soruşturmasında uyulacak esasları düzenleyen maddesinin (53/A) soruşturma süresinin ne kadar olduğuna ilişkin l bendi  şöyle: “Soruşturma, görevlendirme yazısının tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde tamamlanır. Soruşturma bu süre içinde tamamlanamaz ise soruşturmacı gerekçeli olarak ek süre talep edebilir, disiplin amiri gerekçeyi değerlendirerek ve zamanaşımı sürelerini dikkate alarak karar verir.”

Bu madde, iki ay olan normal soruşturma süresinin soruşturmacı gerekli gördüğü takdirde uzatılabileceğini öngörmekle birlikte, bu ek sürenin ne kadar olabileceği ve kaç defa alınabileceği konusunda bir açıklık bulunmuyor. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki olayda soruşturmanın normal süresi içinde bitirilemeyip iki kez ikişer aylık uzatma süresi alınmış olsa dahi soruşturmanın nihayet altı ay içinde tamamlanması gerekiyordu. Oysa soruşturmanın üzerinden 10 ay geçti.

Öğretim üyeleri de rahatsız

Ege Üniversitesi’ndeki olaydan rahatsızlık duyan bir öğretim üyesi şunları söyledi:

  • Üniversite yönetimi günlerdir medyada yayınlanan utanç verici taciz iddiaları karşında suskun kalarak olayı yok göstermeye mi çalışıyor? Üniversite yönetiminin, adı geçen öğretim üyesi hakkındaki iddialar karşısında soruşturmayı 10 aydır sürüncemede bırakması, olayın doğru olması karşında örtbas etmeye çalışması olarak değerlendirilir. Üniversite yönetimi iddiaların doğru olması halinde öğretim üyesini kamu görevinden el çektireceğinden, bunu yapmayarak öğretim üyesini korumak mı istiyor? Tacize uğrayan öğrencilerin onur ve iffetini de korumak zorunda değil midir üniversite?
  • Ne öğrencilerin taciz şikayetiyle ne de iftira diyen öğretim üyesinin iftira şikayetiyle savcılığa başvurmaması dikkat çekicidir. Üniversitenin, iddiaların iftira mı yoksa gerçek mi olduğunu acilen ortaya çıkartarak sorumlular hakkında gereğini yapması yasa gereğidir.

https://www.a3haber.com/2020/09/27/ege-universitesinde-skandal-taciz-suclamasi-uzerinin-ortulmesinden-korkuyoruz/

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER