A3 Haber

“Faiz haramdır” demişlerdi: Diyanet’in faizden toplam 2.1 milyon lira kazandığı ortaya çıktı

“Faiz haramdır” demişlerdi: Diyanet’in faizden toplam 2.1 milyon lira kazandığı ortaya çıktı

“Faiz haramdır” demişlerdi: Diyanet’in faizden toplam 2.1 milyon lira kazandığı ortaya çıktı
Ekim 04
08:45 2020

Hutbelerde vatandaşa faizin haram olduğunu söyleyen Diyanet’in geçen yıl faizden kazandığı para Sayıştay raporuyla ortaya çıktı. Sayıştay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Başkanlık ve Döner Sermaye üzerinden aldığı faiz gelirini açıkladı. Buna göre Diyanet geçen yıl, toplam 2 milyon 197 bin 374 lira faiz geliri elde etti.

Diyanet’in vatandaşa “Faiz haramdır” telkininde bulunurken kendisinin faizden kazanç sağladığı ortaya çıktı. Faizin haram olduğu açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın elde ettiği faiz gelirleri açıklandı.

Sözcü’nün haberine göre, Sayıştay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Başkanlık ve Döner Sermaye üzerinden geçen yıl, toplam 2 milyon 197 bin 374 lira faiz geliri elde ettiğini bir raporla açıkladı. Sayıştay’ın TBMM’ye gönderilen 2019 Diyanet raporuna göre kurum, Başkanlık olarak 259 bin 817 lira, Döner Sermaye olarak da 1 milyon 937 bin 557 lira faiz geliri elde etti. Diyanet daha önce de yaşanan faiz tartışmaları üzerine bu paranın doğrudan Hazine’ye aktarıldığını açıklamıştı.

14 bin lira arttı

Diyanet, 2019’da 10.4 milyar lira harcarken, 404.5 milyon lira da net gelir elde etti. Bu gelirler arasında, önceki yıllarda olduğu gibi, yine “faiz geliri” yer aldı. Başkanlığın alınan faiz geliri 259 bin 817 lira oldu. Diğer miktar da döner sermaye işlemlerinden elde edildi. Diyanet bir önceki yıl ise 245 bin 520 lira, 2017’de ise 256 bin 806 lira faiz geliri elde etmişti.

Sayıştay’ın 2018 raporunda da Diyanet’in faiz geliri elde ettiği bilgisine yer verilmiş, bunun üzerine Diyanet şu savunmayı yapmıştı:

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faiz geliri, personele ödenen paraların (aile yardımı, harcırah, ek ders vs.) kontrol-denetim sonucunda farkına varıldığında geriye alınması aşamasında faiziyle hazineye ödenmiştir. Başkanlığımızın bir işletme gibi gelirlerinden faiz elde ettiği ve kullandığı gibi bir durum söz konusu değildir. Personelden yapılan bu istirdat (geri alma, tahsil) faizi hazineye îrat kaydedilmektedir.”

Milyonlar aktı

Diyanet, kırtasiye malzemeleri için 7 milyon 640 bin TL, yakıt için 23 milyon 648 bin TL, giyecek, mefruşat ve tuhafiye malzemeleri için 1 milyon 752 bin TL, yiyecek için 21 milyon 665 bin TL, içecek için 1 milyon 613 bin TL harcadı. “Spor malzemesi grubu” başlığı altında 10 bin TL, temsil ve tanıtma giderlerine 2 milyon 557 bin TL harcama yaptı.

Ne olmuştu?

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Meşru Olmayan Kazanç: Faiz” başlığıyla hutbe yayınlamış, camilerden okutulacak metinde faiz, “kolay yoldan, emek sarf etmeden” elde edilen kazanç olarak tanımlanarak “İnsanların mallarına kattıkları meşru olmayan fazlalıktır” denilmişti.

“Meşru Olmayan Kazanç: Faiz” konulu cuma hutbesinde Hazreti Muhammed’in “Faiz yoluyla mal çoğaltan hiç kimse yoktur ki sonunda malı azalmasın” hadisi hatırlatılmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER