A3 Haber

Stoltenberg: S-400, NATO’ya uyumlu değil, Türkiye yaptırımla karşı karşıya kalabilir

Stoltenberg: S-400, NATO’ya uyumlu değil, Türkiye yaptırımla karşı karşıya kalabilir

Stoltenberg: S-400,  NATO’ya uyumlu değil, Türkiye yaptırımla karşı karşıya kalabilir
Ekim 05
14:30 2020

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara’da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, ”Türkiye’nin S-400 alımının konusu, ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir. Ama S-400 hava savunma sistemi NATO’nun hava savunma sistemiyle uyuşmuyor” dedi.

 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye çok değer verdiğimiz müttefiktir, ortaklarla çok fazla koronavirüs desteğiyle mücadelemize destek vermiştir. Afganistan, Kosova ve Irak’ta da NATO’ya katkıda bulunuyor. NATO da Türkiye’ye katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.  Stoltenberg’in açıklamaları şu şekilde:

  • Polonya, bir duyuruda bulundu, deniz devriye hava aracını kullanacağını söyledi. Bugün Doğu Akdeniz’de bazı gerilimlerle karşı karşıyayız. Güvenli bir çağrı hattı oluşturuldu, 7/24 açık bir hat bu. Her iki müttefiki de çabalarından ötürü kutluyorum. Umudum, temelde yatan uyuşmazlıkların şu an ele alınabilir olması.
  • Türkiye’nin S-400 alımının konusu, ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir. Ama S-400 hava savunma sistemi NATO’nun hava savunma sistemiyle uyuşmuyor.
  • Günümüzün en önemli sıkıntılarını bugün ele alma şansımız oldu. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da bu konuları görüşeceğiz.
  • Dağlık Karabağ’daki saldırıların artmasından endişeliyiz. Sivillerin öldüğünü görünce endişemiz artıyor, ayrıca enerji kaynaklarına gelecek zarar da endişe kaynaklarından bir tanesi.  Bütün taraflara; ‘Çatışmaları biran evvel durdurmalılar’ mesajını vermemiz lazım. Dağlık Karabağ sorununun askeri bir çözümü yoktur.
  • Amacımız Doğu Akdeniz’deki gerilimi düşürmek. Uyuşmazlık müzakere yoluyla ele alınmalı.
  • Önlemlerin arasında güvenli bir telefon hattı da oluşturuldu. Yunanistan-Türkiye arasında. 7/24 aranabilecek bu hat. Bu mekanizma yapıcı görüşmeler sayesinde oldu. Bu olumlu gelişme için 2 tarafa da teşekkür ediyorum.
  • NATO, Türkiye’nin etrafındaki güvenlik durumunu ciddiye almaktadır. Türkiye için desteklerini diğer müttefiklerimizde arttırma konusunda karar almışlardır. Türkiye’nin güvenliği NATO için önemlidir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER