A3 Haber

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Covid-19 kılavuzunu güncelledi: Hava yoluyla da bulaşabilir

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Covid-19 kılavuzunu güncelledi: Hava yoluyla da bulaşabilir

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Covid-19 kılavuzunu güncelledi: Hava yoluyla da bulaşabilir
Ekim 06
14:07 2020

Yeni tip koronavirüs 35 milyondan fazla kişiye bulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel salgın olarak ilan ettiği ve damlacıklar yoluyla bulaşan koronavirüsün hava yoluyla bulaşması ile ilgili çarpıcı bir rapor yayımlandı. Covid-19’un kapalı mekanlarda iki metreden uzaktaki kişilere de sınırlı şekilde hava yoluyla bulaşabildiği uyarısı yapıldı. İşte o raporun detayları…

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC’nin resmi sitesinde yayımlanan güncellemede, Covid-19’un kapalı mekanlarda iki metreden uzaktaki kişilere de sınırlı şekilde hava yoluyla bulaşabildiği uyarısı yapıldı.

Los Angeles Times gazetesinde yer alan habere göre, güncellenen kılavuzda, “Şarkı söylemek ya da spor yapmak gibi ağır  ve derin nefes alma gerektiren aktivitelerin yapıldığı havalandırması zayıf kapalı alanlar, virüs taşıyan damlacıkların havada birikmesine yol açabilir” denildi.

Kısa adı CDC olan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 18 Eylül’de yayımladığı güncellemede, Covid-19’un hava yoluyla bulaşmasının virüsün yayılmasında ana etken olduğu yönündeki açıklamasını “yanlışlıkla paylaşıldı” diyerek geri çekmişti. Söz konusu güncellemede, “Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında, şarkı söylediğinde, konuştuğunda veya nefes aldığında koronavirüs havadaki parçacıklar yoluyla yayılarak diğerlerine bulaşabilir. Bunun, virüsün yayılmasında ana etken olduğu düşünülüyor” değerlendirmesine yer verilmişti.

CDC, yanlışlık olduğunu belirttiği güncellemeyi kaldırmakla, 24 Ağustos’ta yayımladığı tartışmalı Covid-19 kılavuzu versiyonuna dönmüş, onda da virüse yakalanmış kişilerle 15 dakikadan fazla temas etmiş olsalar bile hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin Covid-19 testi yaptırmasının gerekli olmadığı yönündeki açıklaması sağlık uzmanlarının yoğun tepkisini çekmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER