Site icon A3 Haber

Sosyal medya yasasına aldırış etmediler: Facebook ve Instagram Türkiye’ye temsilci atamayacak

AKP ve MHP’nin Meclis’e sunduğu sosyal medya yasası 1 Ekim’de yürürlüğe girdi. Yasa ile birlikte günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Prof. Yaman Akdeniz, Facebook ve Instagram’ın Türkiye’de temsilci bulundurmama kararı aldığını açıkladı. Facebook ekibinin kendisini arayarak bu bilgiyi verdiğini belirten Akdeniz, “Değerlendirme aşamasında değiller, kararlarını vermişler. Türkiye’de bir temsilci atamayacaklar” dedi.

Tartışmalara neden olan ve AKP ile MHP’nin sunduğu sosyal medya yasası 1 Ekim’de yürürlüğe girdi. Tartışmalara ve tepkilere neden olan ancak kabul edilen sosyal medya düzenlemesine göre Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı (Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp) en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, Facebook ve Instagram’ın Türkiye’ye temsilci atamama kararı aldığını söyleyerek sürecin detaylarını Sözcü gazetesinden Batuhan Serim’e anlattı.

“İnternet bant aralığı daraltılmasına kadar gidecek”

Sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik açma konusuna ilişkin bir açıklama yapma zorunluluklarının olmadığını belirten Akdeniz, şöyle konuştu:

“Twitter’a en çok hesap kapattırma talebi Türkiye’den geliyor”

“Sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik açmaları durumunda bizleri neler bekliyor?” sorumuzu cevaplayan Akdeniz şu yanıtı verdi:

Hükümet yetkilileri kullanıcı bilgilerimizi istiyor

Akdeniz açıklamasına şöyle devam etti:

“Facebook ve Instagram temsilci atamayacak”

Facebook ve Instagram’ın Türkiye’de temsilcilik bulundurmama kararı aldığını belirten Akdeniz, “Facebook ekibi beni aradılar. Bu açıklamayı yaptılar. Değerlendirme aşamasında değiller, kararlarını vermişler. Türkiye’de bir temsilci atamayacaklar. Aynısı Instagram için de geçerli tabi” dedi.

Kritik karar Nisan ayında

CHP’nin Sosyal Medya Yasası’nın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı itiraz başvurusunu hatırlatan Akdeniz, şunları belirtti:

“Bu yasayla birlikte Türkiye kaybedecek”

Akdeniz, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte herkesin ‘kaybedeceğini’ söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Hükümet yasanın sonuçlarını öngörememiştir”

Akdeniz, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

Exit mobile version