A3 Haber

AİHM, Azerbaycan’ın ardından Türkiye’ye de ‘geçici tedbir’ uygulanması kararı verdi

AİHM, Azerbaycan’ın ardından Türkiye’ye de ‘geçici tedbir’ uygulanması kararı verdi

AİHM, Azerbaycan’ın ardından Türkiye’ye de ‘geçici tedbir’ uygulanması kararı verdi
Ekim 07
11:39 2020

AİHM, Ermenistan’ın Karabağ çatışmasına katılan Türkiye için istediği “geçici tedbir” başvurusunu kabul etti. AİHM, Ermenistan’ın, Karabağ’daki çatışmalarla ilgili Azerbaycan’a geçici tedbir uygulanması için yaptığı başvuruyu da kabul etmişti.

A3 Haber Merkezi- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ermenistan’ın, Karabağ’daki çatışmalarla ilgili Türkiye’ye geçici tedbir uygulanması için 4 Ekim’de yaptığı başvuruyu kabul etti. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan’dan, sivil halkın yaşamını ve sağlığını tehlikeye atacak, kötü muameleye yol açacak ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddelerini ihlal edecek askeri eylemlerden kaçınmaları istedi.

Euronews’te yer alana habere göre AİHM, ilgili ülkelerden, 39. maddeden doğan sorumluluklarıyla ilgili olarak alacakları tedbirler konusunda kendisini en kısa zamandan bilgilendirmesini de istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ermenistan’ın dolaylı yoldan Dağlık Karabağ çatışmasına katıldığı iddiasıyla Türkiye için istediği “geçici tedbir” başvurusunu kabul etti.

Yükümlülüklere saygı gösterme çağrısı

AİHM bugünkü kararında, Türkiye dahil çatışmaya doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan tüm ülkelerin sivil haklarının ihlaline yol açan eylemlerden kaçınmaya ve sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermeye çağırdı.

Yapılan açıklamada 7 hakimden oluşan ilgili dairenin, Ermenistan’ın başvurusunun, Strasbourg mahkemesinin İçtüzüğün 39. maddesi uyarınca değerlendirilmesine karar verdiği bildirildi.

AİHM, 30 Eylül’de de Ermenistan’ın Azerbaycan’a geçici tedbir uygulanması yolunda yaptığı başvuruyu kabul etmişti. Daha sonra Yerevan yönetimi, Ankara’nın da çatışmalara katıldığını iddia ederek 4 Ekim’de AİHM’e Türkiye için benzer talepte bulundu.

Geçici tedbirler, AİHM’in yerleşik uygulamalarına göre telafisi mümkün olmayan bir zararın meydana gelmesine ilişkin olası bir riskin söz konusu olduğu hallerde uygulanan acil durum tedbirleridir.

Dışişleri’nden AİHM kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, AİHM’in Ermenistan ile ilgili geçici tedbir kararı vermesine ilişkin açıklama yaptı. Kararın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ileri süren Aksoy, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları çerçevesinde ülkemiz aleyhine yaptığı ihtiyati tedbir başvurusu hakkında bugün aldığı karar hukuki dayanaktan tamamen yoksundur. Ermenistan’ın temelsiz iddialarını desteklemek amacıyla sunduğu sosyal medya paylaşımları ile basın kesitlerine dayanarak ve hiçbir şekilde hükümetimizin görüşüne başvurmadan aldığı kararla AİHM, inandırıcılığına ve itibarına darbe vurmuştur” dedi.

AKPM’den Türkiye ve Azerbaycan’a tepki

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) İzleme Komitesi, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’la ilgili “kışkırtırıcı” açıklamarını kınayarak, Ankara’ya bu eylemlerine son verme çağrısı yaptı.

AKPM İzleme Komitesi Başkanı Michael Aastrup Jensen’in açıklamasında, “Her iki ülkenin Avrupa Konseyi’ne üye olurken ihtilaflarını barışçıl yollarla çözme taahhüdünde bulunduklarını bir kez daha hatırlatmak isterim. Tüm üye ülkelerin üstlendiği bu taahhüt aynı zamanda üye ülkelerin, savaşan ülkeleri ihtilaflarını güç kullanarak çözmeye teşvik eden her türlü eylemlerden kaçınması gerektiği anlamına geliyor” ifadelerine yer verildi. Açıklamanın devamında “Bu anlamda komite üyeleri Türkiye’nin kışkırtıcı söylemini kınadı ve ayrıca çatışmaya doğrudan katıldığını bildirdiler ve buna derhal son verme çağrısında bulundu” denildi. Jensen, “Bu silahlı eylemler hızla bölgedeki istikrarı tehdit eden geniş kapsamlı savaşa dönüşüyor” uyarısında bulundu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER