A3 Haber

Hazine için hazin bir yılın son üç ayı…

Hazine için hazin bir yılın son üç ayı…

Hazine için hazin bir yılın son üç ayı…
Ekim 08
14:39 2020

Dün Hazine’nin Eylül ayı nakit gerçekleşmeleri geldi.

Gelirler aylık ortalamanın altında, giderlerse üzerinde gerçekleşti. Bütçe 16,4 milyar TL faiz dışı açık verdi. Faiz gideri de 14,8 milyar oldu.

409 milyon TL de özelleştirme geliri elde edilince Eylül nakit açığı 30,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe bir önceki ay 30,3 milyar TL fazla vermişti.

Eylül ayında Hazine net olarak 35,4 milyar TL kadar mevduat kullandı.

Hazine’nin dokuz aylık açığı 140,7 milyar TL oldu. Faiz gideri 97,3 özelleştirme geliri ise 3,6 milyar TL olarak kayda geçti.

Net borçlanma Eylül’deki iç ve dış borç geri ödemeleri ile 241,2 milyar TL’ye geriledi. Hazine halen verdiği açıktan 100 milyar TL daha fazla borçlanmış durumda.

Son bir yıllık açık 181 milyar TL’yi buldu.

2020 Hazine için hazin bir yıl olarak tarihe geçeceğe benzer.

Giderlerin katılığı bir yana, salgın nedeniyle artan sağlık giderleri… Buna karşılık dalgalı seyreden gelirler ve patlayan net borçlanma… Bir yandan da Hazine’den alacaklı olan iş dünyasının giderek yükselen sesi… Ötelenen diğer giderler…
Grafikte görüldüğü üzere milyar TL olarak faiz dışı giderler ilk dokuz ayda sadece üç ay gelirlerin altında kaldı. 7 aylık hareketli ortalamalar da kalan üç ayda eğilimin açık yönünde olduğunu gösteriyor.

Geçen yıl verilen toplam faiz dışı açık 37,7 milyar TL idi. Eylül’de bu da aşılmış oldu. Geçen yılki nakit açığının üçte bir son üç ayda verilmiş olduğunu not etmekte fayda var.

Keza faiz giderleri de yılsonuna doğru yükseliş eğilimine girmiş durumda… 2019’daki toplam faiz gideri de Eylül ayında yakalanmış durumda… Yılı enflasyon farkının oldukça üzerinde rakamlarla kapatacağımız belli.

Tabii Ekim ayındaki Hazine borçlanmasından söz etmek gerekiyor. İhaleler, dolar tahvil ihracı ve altın borçlanmayla beraber daha Ekim’in ilk yedi gününde 36 milyar TL’ye yakın borçlanma yapıldı.

Bu hafta 27 milyar TL bu ay toplamda 47,7 milyar borç ödemesi var. Maaşlar ve sair ödemelerle birlikte Ekim epey zorlu bir ay olacağa benzer.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER