A3 Haber

Somalı maden işçilerinin başvurusundan 20 dakika sonra yürüyüşe yasak geldi!

Somalı maden işçilerinin başvurusundan 20 dakika sonra yürüyüşe yasak geldi!

Somalı maden işçilerinin başvurusundan 20 dakika sonra yürüyüşe yasak geldi!
Ekim 08
15:54 2020

Sekiz yıldır tazminatlarını alamayan 748 maden işçisinin 12 Ekim’de Ankara’ya başlatacağı yürüyüş, Soma Kaymakamlığı’nın kararı ile yasaklandı. Yürüyüş başvurusundan 20 dakika sonra yasak kararı alındığını bildiren sendika, 12 Ekim’de yürüyüşün gerçekleşeceğini duyurdu.

A3 Haber Merkezi- Manisa’da Uyar Madencilik işçileri, sekiz yıldır verilemeyen alacaklarının ödenmesi talebiyle Soma’dan Ankara’ya yürüyüşe hazırlanırken, Valilik kent genelinde koronavirüs nedeniyle her türlü eylem ve etkinliği 15 gün süreyle yasakladı.

Bağımsız Maden İşçiler Sendikası, yasaklama kararına dair açıklama yaptı. Madenciler yasak kararına rağmen yürüyüşlerinde kararlı. Açıklamada, tüm hukuki hak arama yollarının etkisiz ve sonuçsuz kaldığı kaydedildi. 12 Ekim’de Soma’dan Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirme kararı alındığı belirtilen açıklamada, seçilmiş 60 kişinin ikişer metre mesafe ile 301 kilometreyi kat ederek, 20 gün içinde Ankara’da Enerji Bakanlığı önünde olacağı ifade belirtildi.

“Yürüyeceğiz”

Kararın “keyfi” olduğu ifade edilen açıklamada, “Sermayenin işçilerin haklarını gasbettiği ve yıllardır hiçbir etkin kamusal koruma mekanizmasının uygulanmadığı, idari ve hukuki başvurulardan hiçbirinden sonuç alınmadığı bir ortamda valiliğin bu kararı Uyar Madencilik patronunun kamu kurumları tarafından korunduğu ve kollandığı iddiamızı oldukça güçlendirmektedir. Keyfi ve hukuksuz yasak kararına karşı her türlü meşru ve hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz. Tüm duyarlı kamuoyunu Soma Kaymakamlığı’nın bu kararından derhal vazgeçirmek için destek ve dayanışmaya davet ediyoruz” denildi.

Bağımsız Maden-İş “8 yıldır tazminat haklarını alamayan işçilerin hakkını alması için bu süre içinde tek bir inisiyatif almayan bir kurumun 20 gün önce ilan edilmiş bir yürüyüşü engellemek için böyle bir karar alması düşündürücüdür. Valilik işçiyi polisle karşı karşıya getirmek istiyor. Yürüyeceğiz” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER