A3 Haber

Bakan Koca, tepkiler artınca geri adım attı: Semptom olmayan pozitifleri de açıklayacağız

Bakan Koca, tepkiler artınca geri adım attı: Semptom olmayan pozitifleri de açıklayacağız

Bakan Koca, tepkiler artınca geri adım attı: Semptom olmayan pozitifleri de açıklayacağız
Ekim 11
10:30 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka-hasta tartışmalarıyla ilgili bu ayın 15’ini işaret ederek, tüm verilerin açıklanacağını belirtti.

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’ün sorularını yanıtlayan,  ‘Her vaka hasta değildir’ açıklamasıyla ‘hasta-vaka’ tartışması başlatan Sağlık Bakanı Koca, ekim ayının 15’inden itibaren bütün rakamları açıklayacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanı , “Bu ayın 15’inde başlıyoruz. Ortalama 1.5-2 ayı geçmeyecek şekilde bütün toplumu kapsayacak şekilde saha taramaları yapmaya devam ediyor olacağız. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları semptomu olmasa da paylaşacağız. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildireceğiz.” dedi.

“Bu salı günü çok önemli bir gün”

Aşı çalışmalarıyla ilgili sürecin de Salı gününden itibaren ivme kazanacağını belirten Sağlık Bakanı, “Bu salı günü çok önemli bir gün. Çünkü o gün Türkiye’de, insan üzerine uygulanacak ilk aşının bin dozluk üretimi tamamlanacak.Daha önce laboratuvarda geliştirildiği haberleri çıktı. Ama laboratuvarda geliştirdiğinizde başlayamıyorsunuz. Üretimin olması gerekiyor. Üretim 1 hafta önce, önceki cumartesi başladı, salı günü üretim bitmiş olacak” dedi.

Süreç iki hafta sürebilir

Salı günü başlayacak aşı çalışmalarında gönüllü 44 kişinin 5 günlük karantınanın ardından aşılanacağını belirten Sağlık Bakanı, “Program şöyle. Bu 44 gönüllü önce beş günlük bir karantinaya girecek. O beş günde tetkikler yapılacak, herhangi bir virüs taşımadığından emin olunacak. Bu sürecin 2 haftayı bulacağını tahmin ediyoruz. Onun programı da şöyle. İlk gün birinci dozu vereceğiz. 21’inci gün ikinci doz verilecek” diye konuştu.

Özkök’ün sorularını yanıtlayan Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle:

“Neden vaka derken birden hasta demeye başladınız?”

Tam yeri gelmişken sorayım. Dünya Sağlık Örgütü sözünü ettiğiniz raporunda ‘Rakamları uluslararası standartlara uygun bildirin’ diyor. Herkesin kanaati, Türkiye’nin mücadeleyi iyi götürdüğü şeklindeydi. Niye durup dururken vaka sayısından hasta sayısına geçtik?

  • Bakın orada yanlış bir algı oluşturulmak istendi. Her ülke kendi test politikasını belirliyor. Biz de Dünya Sağlık Örgütü’ne bizim test rehberimizle, test politikamızla ilgili her bilgiyi verdik. Dedik ki: ‘Semptomlu yani hastalık bulgusu olan kişilere test yapıyoruz’. Oxford’un yayımladığı, hangi ülkenin nasıl test yaptığıyla ilgili tabloda da bu görünüyor.

Buraya kadar sorun yok. Temmuzda ne oldu da değişti?

  • Temmuz ayından itibaren artık normalleşme dönemi başladı. Sınırlamalar kalktı, ülkeler arasındaki geçişler başladı. Biz de havaalanı gibi, yurtdışına gidenler gibi, cezaevinde olanlar gibi, çeşitli kesimlerde kesitsel taramalara başladık.

Bunun vaka ve hasta kavramlarıyla ilgisini anlayamadım.

  • Var. Kesitsel taramalarda semptom yok. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları da toplumla paylaşacağız. Semptomu olmasa da paylaşacağız.

“Bu ayın 15’inden itibaren bütün rakamları açıklayıp bildireceğiz”

Sayın Bakanım bir dakika önemli bir şey söylüyorsunuz. Yanlış anlamıyorum değil mi? Vaka diyorduk, sonra hasta dedik kafalar karıştı. Şimdi bunların hepsini açıklayacağız diyorsunuz. Ne zaman başlayacaksınız bunu yapmaya?

  • Bu ayın 15’inde başlıyoruz. Ortalama 1.5-2 ayı geçmeyecek şekilde bütün toplumu kapsayacak şekilde saha taramaları yapmaya devam ediyor olacağız. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları semptomu olmasa da paylaşacağız. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildireceğiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER