A3 Haber

Metil alkol facialarının ardından iktidara çağrı: Vergi arttırmakla içki tüketiminin önüne geçemezsiniz!

Metil alkol facialarının ardından iktidara çağrı: Vergi arttırmakla içki tüketiminin önüne geçemezsiniz!

Metil alkol facialarının ardından iktidara çağrı: Vergi arttırmakla içki tüketiminin önüne geçemezsiniz!
Ekim 12
15:03 2020

Alkol fiyatlarının AB’nin yaklaşık iki katı olduğu Türkiye’de, vergi ve harçların AKP döneminde devamlı artması, yurttaşları tarımsal kökenli etil alkolle evde içki yapmaya yöneltti. Ancak satıcıların etil yerine metil alkol satması İzmir, Kırıkkale ve Mersin’de ölümlere neden oldu. Kimya Mühendisleri Odası Ege Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç, “Vergi arttırmakla içki tüketiminin önüne geçemezsiniz” dedi.

A3Haber Merkezi- AKP iktidarının alkollü içecekler üzerindeki vergi ve harçları artırması, yurttaşları tarımsal kökenli etil alkol satın alarak evde içki yapmaya yöneltti. Ancak satıcıların etil alkol yerine metil alkol satması facialara neden oluyor.  Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye’de alkol fiyatları, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yaklaşık iki katı seviyede. Avrupa’da alkol fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler olan İzlanda ve Norveç’i, Türkiye takip ediyor. Avrupa’da alkolün en ucuz olduğu ülke ise Bosna Hersek. AB üyesi olmayan İzlanda 265,3, Norveç 260,8 endeks puanıyla listenin zirvesinde yer aldı. Bu iki ülkeyi Türkiye takip etti. AB üyesi ülkeler arasında alkolün en pahalı olduğu ülke, 190,7’lik endeks puanıyla Finlandiya oldu.

AKP iktidarının içki fiyatlarında yaşanan söz konusu artışın sonucunda içki kaçakçılığı ve evde alkol üretimi artmaya devam ediyor. Türkiye’de içki vergileri yükselirken evde içki yapımında kullanılan etil alkol üzerindeki yeni düzenlemeler de sürüyor. Etil alkol satışına yönelik çeşitli tedbirler alan iktidar ilk önce marketlerde satışını daha sonra internet üzerinden satışını yasakladı.

İzmir’de ölü sayısı 15’e yükseldi

Geçen Cuma günü İzmir’in Karabağlar, Konak, Bayraklı, Bornova ve Gaziemir ilçelerinde sahte içki içtikleri için çok sayıda kişi, mide bulantısı ve görme kaybı şikayetleriyle rahatsızlanarak hastanelere kaldırılmıştı. İzmir’de sahte içki yüzünden yaşamını yitirenlerin sayısı 15’e çıktı, 20 kişinin de tedavisi sürüyor.

Kırıkkale’de yedi kişi yaşamını yitirdi

Yine geçen cuma Kırıkkale’de sahte içkiden zehirlenen yedi kişi tedavi olduğu hastanede yaşamını yitirmişti. Kırıkkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İlimiz Yüksek İhtisas Hastanesi’ne alkol zehirlenmesi şüphesiyle 07-08 EKİM 2020 tarihlerinde toplam  (8) vatandaşımız intikal etmiş olup bu şahıslardan (7) vatandaşımız vefat etmiş, (1) vatandaşımızın tedavisi ise halen devam etmektedir” denildi.

Son kurbanlar Mersin’de

Mersin’de son günlerde metil alkolle üretilen içki içtikleri iddiasıyla hastaneye kaldırılan beş kişi yaşamını yitirdi. Polis ekipleri, metil alkolden ölümler ve hastanelerde gözlem altında tutulan sekiz kişinin ölüm tehlikesi atlatması nedeniyle operasyon başlattı.

“Kısa sürede ölüme neden oluyor”

Kimya Mühendisleri Odası Ege Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç önemli uyarılarda bulundu. Başkan Fatma Mehlika Koç, “İçki yapımında etil alkol kullanılıyor, kaçak veya sahte diyebileceğimiz içkilerde metil alkol kullanılmış. Metil alkol ağır sanayide kullanılır zehirleyici özelliğe sahiptir. Metil alkol zehirlenmesi sonucunda görme kaybına, organlara zarar vermesine ve ölüme neden olur. Zehirlenmeler kısa sürede ölümle sonuçlanıyor” dedi.

“Vergi arttırmakla içki tüketiminin önüne geçemezsiniz”

Başkan Fatma Mehlika Koç, içki tüketimini azaltmak için vergileri düşürmenin çözüm olmadığını vurgularken, “Vergiler nedeniyle içki fiyatları çok arttı. İnsanlar alım sıkıntısı yaşayınca böyle bir yola başvuruyorlar. Esas çözüm halkı bilinçlendirmek olmalı. Kamu spotları yapılmalı zararları anlatılmalı. Vergi arttırmakla içki tüketiminin önüne geçemezsiniz. Aksine daha çok arttı” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER