A3 Haber

Salgın sermaye malına yaradı, sanayi üretimi coştu: Bu grafiğe bakınca ne görüyorsunuz?

Salgın sermaye malına yaradı, sanayi üretimi coştu: Bu grafiğe bakınca ne görüyorsunuz?

Salgın sermaye malına yaradı, sanayi üretimi coştu: Bu grafiğe bakınca ne görüyorsunuz?
Ekim 13
14:48 2020

Bu grafiğe bakınca ne görüyorsunuz?

Dört yıldan bu yana dalgalı bir seyir izleyen sanayi üretimi salgınla beraber pek çok başka gösterge gibi dibe çakılıyor.

Sonrasında ise adeta patlıyor ve Aralık 2017 ve Şubat 2020’deki tepe değerlerini aşıp Ağustos 2020’de son dört yılın en yüksek seviyesine çıkıyor. Sanayide işler yolunda görünüyor.

Endeksin 2017 ortalaması 112,6 idi. 2018 ortalaması 114,4 oldu. 2019’da ise endeks 113,6’ya geriledi. Son üçün yılın ortalaması 113,5 oluyor.

Ağustos 2020 endeksi 123 değerini alarak son üç yılın ortalamasını yüzde 8,4 aşmış durumda. Şaşırtıcı bir performans…
Hadi o zaman biraz detay bakalım. Temmuz ayında önceki ayların durgun faaliyet alanlarında müthiş bir sıçrama yaşanmıştı. Bakalım Ağustos’ta neler olmuş?

Ana faaliyet gruplarında “dayanıklı tüketim malları” ve “yüksek teknoloji “endeksleri önceki aya geriledi.

“Metal cevheri madenciliği”, “giyim eşyaları imalatı”, “bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı”, “elektrikli teçhizat imalatı”, “mobilya imalatı”, “diğer imalatlar” ile “makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı” önceki aya göre gerileyen diğer endeksler oldu.

Temmuz ayındaki artışın üzerinde artış kaydeden yani güçlenen endekslerse “diğer madencilik ve taş ocakçılığı”, “gıda ürünleri imalatı”, “içeceklerin imalatı”, “kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı”, “temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı”, “ana metal sanayi”, “diğer ulaşım araçlarının imalatı” olarak göze çarptı.

Temmuz’da adeta patlama yapan iş kollarında görece bir durulma var. Temmuz’u durgun geçiren salgın hassas bazı sektörlerde ise Ağustos’ta yeniden kımıldanma olduğu görülüyor.

SONUÇ: Salgın oldu iyi oldu. Sanayi üretimi bunu söylüyor bir yerde…

Tamam, salgın öncesi Ocak, Şubat eğilim iyiydi. Ancak sonrasında ne sermaye malında ne ara malda bir tereddüt yaşanmadığı ortada… İki endeks de salgın öncesi dönemindeki değerlerini aştı.

Özellikle sermaye malı endeksi son üç yılda gayet istikrarlı biçimde 119 ortalama yaptıktan sonra Ağustos 2020’de 128,6 değerle son dört yılın en yükseğine ulaştı.

Böyle bir belirsizlik ikliminde böyle bir yatırım iştahı oldukça şaşırtıcı…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER