A3 Haber

Emlakçılık sektörüne yeni düzenleme: Yetki belgesi olmayan yapamayacak

Emlakçılık sektörüne yeni düzenleme: Yetki belgesi olmayan yapamayacak

Emlakçılık sektörüne yeni düzenleme: Yetki belgesi olmayan yapamayacak
Ekim 14
11:25 2020

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’ değişikliği ile emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçladıklarını söyledi. Pekcan, “En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak” dedi.

A3 Haber Merkezi- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nca emlakçılık faaliyetlerine yönelik Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye ilişkin açıklama yaptı. Pekcan, emlakçılık sektörüne yönelik Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik değişikliğinin, sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili tarafların görüş ve katkılarının alınarak hazırlandığını bildirerek, “Düzenleme ile emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasının, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasının ve kayıt dışılığın önlenmesi amaçlandı. Düzenleme ile emlakçılık faaliyetlerinin adil rekabet koşulları altında, kolay, hızlı ve güvenli bir ortamda yapılmasını sağlamayı ve sektörün daha nitelikli hale getirilerek, sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması hedeflendi” dedi.

“Ayrı ayrı yetki belgesi verilecek”

Pekcan, 2019 yılında yaklaşık 2 milyon 400 bin gayrimenkul satışının yapıldığını ve bu satışların kayıtlı ekonomik değerinin yaklaşık 390 milyar lira olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Ülkemizde gayrimenkul satışlarının yüzde 50’si emlak işletmeleri aracılığıyla yapılıyor ve emlakçılık faaliyetinde bulunan 60 binin üzerinde işletme bulunuyor. Ancak kayıt dışı faaliyetler nedeniyle bu sayının çok daha üzerinde kişinin taşınmaz alım satımı ile kiralanmasına aracılık ettiği tahmin ediliyor. Yaptığımız düzenleme ile şeffaf, hesap verebilen ve kayıt altında bir emlakçılık sektörü oluşturulmasını ve sektörün yakından takip edilerek, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz. Hali hazırda faaliyette olan emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için verilen geçiş süreci 31 Ağustos 2020 tarihinde sona erdi. Yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyetinde bulunulamayacak ve yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlar hakkında idari yaptırım uygulanacak. Daha önce bir iş yerinde birden fazla emlak işletmesi faaliyet gösterse dahi bunlardan yalnızca biri için yetki belgesi veriliyordu. Bundan böyle aynı işyerinde faaliyet gösteren tüm işletmeler için ayrı ayrı yetki belgesi verilecek. Bu sayede hem işletme ve sözleşmeli işletme ilişkisi takip edilecek hem de sektördeki tüm aktörler belgelendirilerek sektörde faaliyet gösterenlere ilişkin net verilere ulaşılacak.”

Gelişmiş emlak piyasası bulunan ülke örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de de emlakçılık faaliyetlerinin eğitimli, gerekli yetkinliğe ve iş tecrübesine sahip kişiler marifetiyle yürütüleceğini vurgulayan Pekcan, “Bundan böyle, yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapılmış olması gerekmektedir. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ayrıca, emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. Bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkı sağlanacak ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet alması mümkün olacak” değerlendirmesinde bulundu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER