A3 Haber

Almanya ve Fransa’dan “Doğu Akdeniz” çıkışı: Türkiye’ye bir hafta süre veriyoruz!

Almanya ve Fransa’dan “Doğu Akdeniz” çıkışı: Türkiye’ye bir hafta süre veriyoruz!

Almanya ve Fransa’dan “Doğu Akdeniz” çıkışı: Türkiye’ye bir hafta süre veriyoruz!
Ekim 15
21:25 2020

Almanya ve Fransa’nın Dışişleri bakanları, Yunanistan’la diyalog konusunda Türkiye’nin pozisyonunu bir hafta içinde netleştirmesini talep etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Alman ve Polonyalı mevkidaşlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’nin sürekli olarak kabul edilemez kışkırtıcı eylemler gerçekleştirdiği bizim için açık” dedi.

Le Drian ve Maas, Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki eylemleriyle Avrupa Birliği’ni (AB) provoke etmeyi sürdürme suçlamasında bulunarak, Türkiye’nin pozisyonunu netleştirmesi için bir hafta süre verdiklerini duyurdu.

“Türkiye provakatif eylemlerde bulunuyor”

Euronews’in haberine göre, Le Drian, “Bize göre, Türkiye’nin kalıcı şekilde provakatif eylemlerde bulunduğu açık. Bu, kabul edilemez” diye konuştu. Le Drian, “Türkiye’nin diyalog yoluna geri dönmemesi halinde AB’nin güç dengesini değiştirmeye hazır olduğunu” söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas da Ankara’nın Oruç Reis sismik araştırma gemisini Doğu Akdeniz’e geri gönderme kararının “kızdırıcı olmanın da ötesine geçtiğini” belirtti.

Maas, Ankara’nın Oruç Reis’i yeniden Doğu Akdeniz’e göndermesiyle Atina’nın görüşmelere hazır olma halinin “doğal olarak” ortadan kalktığını, Yunanistan’ın bu tutumunu “makul bulduğunu” söyledi.

Maas, AB yaptırımlarının uygulanıp uygulanmayacağının sorulması üzerine AB’nin Türkiye’ye karşı tutumuyla ilgili karar vermeden önce bir hafta bekleyeceğini belirtti. Maas, Atina ile Ankara arasında istikşafi görüşmelerin başlaması beklentisine atıfla “Bir hafta içinde ilerleme olup olmayacağını görmemiz gerek. Ondan sonra AB’nin nasıl bir tavır takınması gerekeceğini göreceğiz” dedi.

“Ateşkese saygı duyulması çağrısı yapmayan tek ülke Türkiye”

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı, Dağlık Karabağ üzerinden süren Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarıyla ilgili Türkiye’yi eleştirmeyi sürdürdü.

Le Drian, “Bu meselede askeri bir zafer olmayacak, dolayısıyla ateşkes uygulanmalı. Bugün ateşkese saygı duyulması çağrısı yapmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu görüyoruz, bu da süreç için zarar verici” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER