A3 Haber

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında son durum: Görüşmelere rağmen savaş büyüyor

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında son durum: Görüşmelere rağmen savaş büyüyor

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında son durum: Görüşmelere rağmen savaş büyüyor
Ekim 15
09:27 2020

Azerbaycan ile Ermenistan arasında süren Karabağ çatışması, Rusya’nın aracılığındaki görüşmelere rağmen büyüyerek devam ediyor. Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarını doğrudan hedef almasıyla birlikte savaşın kapsamı Karabağ’ın dışına çıkmış oldu.

A3 Dış Haberler | Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan toprakları içerisindeki bir füze sisteminin vurulduğunu duyurdu. Ermenistan açıklamayı doğrulayarak Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarını doğrudan hedef aldığını açıkladı.

İki tarafın da kabul ettiği durum, Rusya aracılığındaki görüşmelerde ilerleme sağlanamadığına işaret ediyor. Rusya’nın aracılık ettiği görüşmelerde taraflardan ateşkese uymaları isteniyordu.

Azerbaycan “sivillere saldırı” ihtimalini neden gösterdi

Azerbaycan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ermenistan topraklarında yer alan bir balistik füze sistemini vurduklarını açıkladı. Azerbaycan’daki sivil yerleşim yerlerine karşı kullanılmaya hazır duruma getirildiğini söyledikleri bu füze sistemlerini önleyici tedbir olarak vurduklarını kaydetti.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in danışmanı Hikmet Hacıyev de, “Ermenistan’ın fırlatılmaya hazır hâlde olan balistik füzeleri imha edildi. Pek çok sivilin hayatları kurtarılmış oldu” açıklamasını yaptı.

Azerbaycan ordusunun açıklamasında ise Ermenistan’ın söz konusu füze sistemleri, “meşru askeri hedefler” olarak nitelendi.

Ermenistan: Azerbaycan topraklarına saldırı hakkımız doğdu

Ermenistan, Kelbecer kentine komşu olan bir alandaki füze sistemlerinin vurulduğunu doğruladı. Ermenistan ordusunun açıklamasında askeri ekipmanlarının, Azerbaycan’ın sivil yerleşim yerlerini hedef almaya hazır bir durumda oldukları savı nedeniyle vurulduğu, gerçekte ise böyle bir durum olmadığı kaydedildi.

Ermenistan’ın “Azerbaycan topraklarına şimdiye dek ne bir füze ne de bir kurşun atıldığı” öne sürülen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Erivan da bu mantık çerçevesinde Azerbaycan topraklarındaki herhangi bir askeri tesisi ya da ekipmanı vurma hakkını saklı tutar.”

Rusya iddiaları soruşturuyordu

Daha önce de taraflar birbirlerini, resmi olarak tanınmayan Karabağ’ın dışında doğrudan birbirlerini hedef almakla suçlamışlardı.

Rusya’dan yapılan açıklamalarda tarafların iddialarının incelenmekte olduğu söyleniyordu. Ancak iki tarafın da savaşın Karabağ dışına çıktığını söylemesiyle birlikte iddialar kesinleşmiş oldu.

Ermenistan Karabağ civarındaki hedefleri vurdu

Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Goranboy, Teter, Ağdam ve Ağcabadi bölgelerine saldırdığını ifade etti.

Ateşkes sağlanmaması durumunda kapsamı Karabağ’ı aşan savaşın büyüyeceği düşünülüyor.

Azerbaycan’dan barış koşulu

Azerbaycan tarafından yapılan açıklamalarda Ermenistan’ın Karabağ civarında elinde tuttuğu yerleri Azerbaycan’a devretmesi durumunda barış yapılabileceği söyleniyor.

Ermeni tarafı bu koşulu kabul etmezken, müzakereler devam ediyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER