A3 Haber

Krediler stop, Merkez Bankası stop, ben stop…

Krediler stop, Merkez Bankası stop, ben stop…

Krediler stop, Merkez Bankası stop, ben stop…
Ekim 22
16:00 2020

Sabahki A3 toplantısında Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Gençel “Merkez bankası pas geçebilir diyenler de var” deyince, ben de dayanamadım “Pas geçerse ekonomi yazmayı bırakırım, yazmaya gerek kalmaz” dedim.

Öyle ama… Faizi artırmanın tüm altyapısı ve iletişimi kurulmuşken artırmamak gereksiz bir risk almak olurdu. Ve Merkez Bankası bu riski aldı. Neye güvenerek aldığını bilmiyorum. Zira döviz rezervleri yılbaşından bu yana eriyor. Enflasyon beklentileri sürekli yükseliyor!

Geç likidite penceresi 14,75 oldu diyenler var. Ağırlıklı ortalama fonlama faizi 12,52’de ona bakarsak… Bu yan yollar iki yıl önce de denemiş ve piyasa bu yaklaşımı sevmemişti. Hâlâ sevmiyor.

Faizin nominal seviyesi elbet önemli. Ama burada bizim esas konumuz Merkez Bankası’nın iletişimle piyasayı şaşırtıcı değil yönlendirici olması… Piyasa beklentilerini yok saymaması… Para politikası ile ne yapmak istediğini sağlıklı biçimde aktarabilmesi… Gerektiği zaman da faiz artırabildiğini göstermesi… Kredibilite dediğiniz şey bunlardan ibaret değil mi?

Neyse şimdi “Perşembe verilerini” yazıp kenara çekilme zamanı…

16 Ekim haftasında krediler durma noktasına geldi. Mevduat bankalarının konut kredileri aylar sonra ilk kez geriledi. Bir tek taşıt kredileri önceki haftalardaki temposunu korudu. Kredi kartları da geriledi.

Para arzı M1 16 Ekim haftasında ılımlı genişledi. Ancak halen yılbaşından bu yana genişlemesi kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 50 seviyesinde…

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında kayda değer bir hareket gözlenmezken yabancılar az miktarda hisse ve tahvil sattılar. Küresel piyasalarda 16 Ekim haftası gelişmekte olan ülke hisse ve tahvillerine giriş olduğu bir haftaydı. Bizi pas geçmişler anlaşılan…

SONUÇ: Merkez bankası kredilerin yavaşlamasına bakıp faiz artırmadı herhalde, ben de Merkez Bankasına bakıp en azından bir süre ekonomi yazmamaya karar verdim.

16 Ekim haftasına gelecek olursak, sıradan hareketsiz bir hafta kayda geçti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER