A3 Haber

Köylülerin mücadelesi sonuç verdi: HES şirketinin şantiyesi yıkıldı

Köylülerin mücadelesi sonuç verdi: HES şirketinin şantiyesi yıkıldı

Köylülerin mücadelesi sonuç verdi: HES şirketinin şantiyesi yıkıldı
Ekim 23
19:31 2020

Ordu’nun Korgan ilçesine bağlı Çiftlik köyünde yapılmak istenen hidroelektrik santraline (HES) karşı köylülerin mücadelesi sonuç verdi. HES şirketine ait şantiye yıkıldı. Köylülerin avukatı İsmail Topçuoğlu, şantiyenin yıkılmasının mücadelenin bittiği anlamına gelmediğini vurguladı.

Ordu’nun Korgan ilçesinin Çiftlik köyünde yapılmak istenen Balamir HES’e karşı şirketin çalışmalarını üç kez engelleyen köylülerin hukuki mücadelesi sonucu şantiye yıkıldı. Köylülerin avukatı İsmail Topçuoğlu, HES’e karşı Ordu Çevre Derneği’nin katkılarının büyük olduğunu belirterek, “Bize fiili ve hukuksal konularda neler yapacağımızı mahalleye gelerek anlattılar. Hatta deredeki çalışmayı ilk olarak dernekten gelenlerin önerileri ve desteğiyle durdurduk. Jandarmaya tutanak tutturduk. Bu tutanak, bugün şantiyenin yıkılmasıyla sonuçlandı” dedi.

“Halk kararlılığını dile getirdi, şantiye yıkıldı” 

HES’e karşı verilen hukuki mücadele hakkında açıklama yapan Topçuoğlu, “Jandarmanın tutanağı üzerine suç duyurusu yaptık. DSİ, Çevre Şehircilik, Kaymakamlık ve Korgan Belediyesi’ne dilekçeler yazdık, dava açtık. Şantiyenin ve çalışmaların yasal olmadığını kanıtladık, yıkım kararı çıktı. İki aya yakın oyaladılar. En son Vali yardımcısı, Jandarma komutanı mahallelilerle toplantı yaptı. Halk kararlılığını dile getirdi. Sonunda şantiye yıkıldı. Tabi ki, temkinliyiz, takip ediyoruz” diyerek şantiyenin yıkılması mücadelenin bittiği anlamına gelmediğinin altını çizdi.

“Sürekli tetikteydik”

HES’e karşı çalışmaların başlangıcından bu yana mücadele ettiğini belirten Çiftlik köylü Hamide Güney Salduz, “Deremizde iş makinaları çalışmaya başladığında önce uyanamadık ama Ordu Çevre Derneği yönetiminden arkadaşların uyarısıyla gerçekleri gördük. Sürekli tetikteydik. Şirketin dereye yönelik her hamlesini boşa çıkardık” dedi.

“Hukuksal hakkımızı kullandık” 

Kadın, genç, yaşlılar olarak hep birlikte Çiftlik köylülerinin derelerine sahip çıktığına dikkat çeken Salduz, “Birlikteliğin sonucunu gördük. Şantiyenin yıkılması Çiftlik halkının kararlı tutumundan kaynaklandı. Avukatımızın hazırladığı dilekçelerle hukuksal hakkımızı kullandık. Biz de gerekeni yaptık” ifadelerini kullandı.

“Deremize sahip çıkacağız”

“Bizler hakkımızdan başka bir şey istemedik” diyen Çiftlik köyünden Gülseren Topuz ise şantiyenin yıkılmasını şöyle değerlendirdi:

“Deremize sahip çıktık. Dere bizim. Deremizi almak istediler, vermedik. Biz kimsenin malını istemiyoruz. Kavgamız, mücadelemiz hakkımızı korumaya yönelik. Dere yoksa Çiftlik de yok demektir. Şantiye yıkıldı. Bu Çiftlik halkının başarıdır. Mücadelemiz bitmedi. Tehlike geçmiş değil. Uyanık olacağız. Deremize sahip çıkacağız.” (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER