A3 Haber

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan Libya ateşkesine destek

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan Libya ateşkesine destek

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan Libya ateşkesine destek
Ekim 27
09:13 2020

ABD yönetimi, Libyalı taraflar arasında imzalanan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, ateşkesin kalıcı olmasını ve tarafların taahhütlerini yerine getirmesini umduklarını belirtti.

Pompeo, açıklamasında, “Bu cesur adımı attıkları için her iki tarafın Libya liderliğini tebrik ediyor, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams’ın müzakereleri kolaylaştırmada oynadığı hayati rolü de takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yabancı güçler çekilmeli” maddesine vurgu

Tarafların ateşkesin devamı için anlaşmada geçen maddelere uymalarının önemine vurgu yapan Pompeo, ayrıca ülkedeki yabancı güçlerin 90 gün içinde çekilmesi gerektiği maddesine de dikkati çekti.

Pompeo şu ifadeleri kullandı:

“Ayrıca, BM’nin Libya ulusal uzlaşmasını destekleme çabalarında ilerleme sağlamak için yeni bir Libya Özel Temsilcisi atamasını da sabırsızlıkla bekliyoruz. Tüm Libyalıları ateşkes anlaşmasının olumlu ivmesi üzerine inşa etmeye devam etmeye ve tüm dış aktörleri bu süreci desteklemeye çağırıyoruz.”

Erdoğan karşı çıkıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Cenevre’deki 5+5 Ortak Askeri Komite toplantılarının dördüncü turunda, Libyalı tarafların ülke genelinde kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardığını ve ateşkesin derhal yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.

Ateşkesi tüm taraflar desteklerken, ateşkese yalnızca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşı çıkıyor, Erdoğan anlaşma için “Yapılan ateşkes anlaşması en üst düzeyde bir ateşkes değil, daha alt düzeyde. Bunun kalıcılığı ne kadar olur bunu zaman gösterecek” demişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER