A3 Haber

İzmir’de 6.6 büyüklüğünde deprem: Can kaybı 21’e, yaralı sayısı 804’e yükseldi

İzmir’de 6.6 büyüklüğünde deprem: Can kaybı 21’e, yaralı sayısı 804’e yükseldi

Ekim 30
14:56 2020

AFAD, merkez üssü Ege Denizi’nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Yaklaşık 15 saniye süren deprem Marmara bölgesinde de hissedilirken, bazı evlerin yıkıldığı, çok sayıda binanın da hasar gördüğü belirtildi. AFAD yaptığı açıklamada İzmir’de can kaybı 21’e, yaralı sayısı ise 804’e yükseldiğini açıkladı.

AFAD, merkez üssü Ege Denizi’nin Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

İzmir ve çevresinde şiddetli hissedilen deprem meydana geldi. İzmir kent merkezi çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremde büyük panik yaşandı. Depremde can ve mal kaybının olup olmadığının belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

Soylu: Altı bina yıkılma ihbarı geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından açıklama yaparak “Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 bina yıkılma ihbarı geldi. Uşak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydın ve Muğla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir. Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir. Geçmiş olsun” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: 20’ye yakın binada yıkım ihbarı aldık

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin ardından “Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır,” açıklamasında bulundu. Soyer “Özellikle Bayraklı’da bina yıkımları var, can kayıpları olabilir. 20’ye yakın bina yıkıldığı ihbarı aldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik

CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan, İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak bir mesaj yayınladı. Erdoğan, “İzmir’de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından kişisel Twitter hesabında bir mesaj yayınladı.

Erdoğan, şunları kaydetti:

“İzmir’de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik.”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe’den açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, “Bayraklı ve Buca’dan hasar telefonları aldık. Tespit yapmaya çalışıyoruz. Devlet kurumlarının tümü koordineli bir şekilde çalışacağı sistem oluşturulacak. Yıkıntılar olduğu yönünde çok net olmayan ihbarlar var” dedi.

Deprem sırasında bire binanın çökme anları kameralara böyle yansıdı:

Seferihisar Belediye Başkanı: Büyük ihtimalle can kaybı var

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, depremin ardından yaptığı açıklamada, “Aldığım ilk haberlere göre açıkta olan balıkçılar varmış, onlardan haber alamıyoruz. Sayıları bilmiyoruz. Sahil bölgelerini su bastı denizden. Akşam bir kriz masası oluşturulacak ne olduğu belli olacak. Deniz taştı, küçük çaplı bir tsunami muhtemelen. Büyük bir ihtimalle can kaybı var, Kaleiçi’ndeki evler tek katlı ve onları su bastı.” diye konuştu.

AKUT İzmir lideri: Çok büyük bir kargaşa yaşanıyor

AKUT İzmir Ekip lideri Ramazan Ergut, çok büyük bir kargaşa yaşandığını, evlerin yıkık olduğu bilgisi geldiğini belirterek, “Vatandaşlarımızdan ricam, yolları açık bıraksınlar. Yardım ekiplerinin bölgeye ulaşması gerekiyor” diye konuştu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan açıklama

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan deprem sonrasında açıklama yaptı. Murathan, “Bu deprem tuzla fay hattı üzerinde gerçekleşti. AFAD’ın verilerine baktığımız zaman 6.6 civarında bir şiddette olduğunu gördük. Depremle beraber fayın bütünüyle kırıldığını düşünüyoruz. Fayın tümüyle kırılması olumlu bir durum. Bu fay hattında daha büyük bir deprem gerçekleşeceğini düşünmüyoruz ancak artçı depremler olacaktır” dedi.

Bornova Belediye Başkanı: Bayraklı’da iki kişi öldü

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, yaptığı açıklamada, “Şu an için Bornova’da bir sorun yok. Yalnızca panik havası hakim vatandaşlara. Bayraklı’da altı binanın yıkıldığını haber aldık. İki kişi de hayatını kaybetmiş. Biz de Bayraklı’ya gidiyoruz” dedi.

Bakan Fahrettin Koca: Dört vatandaşımız yaşamını yitirdi, 120 kişi yaralandı

Bakan Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, “İzmir’deki depremde ne yazık ki 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 120 vatandaşımız depremden etkilendi. 38 ambulansımız, 35 UMKE ekibimiz ve 2 ambulans helikopterimiz olay yerinde. Tüm desteğimizle İzmir halkının yanındayız. Başımız sağ olsun” dedi.

Tunç Soyer’den yeni açıklama

Bayraklı dışında büyük merkez ilçelerimizde yıkım yok. Bayraklı bölgesinde enkaza ulaşım ve yaralı nakli için ana arterleri boş bırakalım. Seferihisar Sığacık’ta denizin yükselmesi nedeniyle su baskınları yaşandı. Ekiplerimiz görevlerinin başında.

“Amerikan Jeoloji Dairesi’nin verilerine göre deprem 6.6 değil 7 büyüklüğünde”

Prof. Semir Över, İzmir’de meydana gelen depremi değerlendirirken,Deniz açıklarındaki bu deprem hasara sebep olabilecek büyüklükte. Normal fay karakterli olması ihtimali yüksek. Yani çöküntüyle ilişkili bir deprem. Bir fay kırığı söz konusu olabilir. Bu tür faylar ‘eğim atımlı’ faylardır. Bu tür faylarda bir blok diğer bloka göre aşağı inmiştir. Kırılma etkisinin yüzeye etkisi yani tahrip gücü daha fazla olur. Geniş bir bölgede hissedilmesinin temel sebebi de budur. İzmir’in zemin yapısı ‘gevşek zemin’ olarak tarif edilen bir yapıdır. Çünkü alüvyonlarla oluşmuştur. Bu tür zemin depremi olduğundan daha fazla büyütür. Yani etkisi daha güçlü hissedilir. Yıkımı artırır bu. Ayrıca Amerikan Jeoloji Dairesi’nin verilerine göre deprem 6.6 değil 7 büyüklüğünde… Ayrıca mevcut zeminden dolayı çok daha güçlü hissedildi. Buna ‘zeminin deprem büyütmesi’ diyoruz. Deprem karada olsaydı çok daha tehlikeli olabilirdi. Ama denizdeki fayların da zaten karada uzantıları var. Dolasıyla denizdeki sismik aktivite karadaki faydaları da tehdit ediyor. Bu yüzden artçılar da devam edecektir” dedi.

Kandilli Rasathanesi: Artçı sarsıntıların 15 gün sürmesi bekleniyor, 6 büyüklüğü civarında artçılar beklenebilir

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Haluk Özener, İzmir’in Seferihisar ilçesinin açıklarında meydana gelen 6,6’lık depremin ardından 21 artçı sarsıntı meydana geldiğini açıklarken, “Artçıların 1 hafta-15 gün kadar sürmesi bekleniyor. 6 civarında da artçılar bekleyebiliriz” dedi.

Kandilli Rasathanesi’nden Prof. Haluk Özener, depremin ardından yapılan ilk incelemelere göre, 1,2 metrelik bir yer değiştirme olduğunu, 21 tane de artçı sarsıntı meydana geldiğini söylerken, devam etmesi beklenen artçı sarsıntılar konusunda uyarıda bulundu.

Özener, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Kırılan fayın aslında boyunun 30-40 km civarında olduğu, onun kırıldığı ilk izlenimlere göre tespit ediliyor. 1,2 metrelik bir yer değiştirme var. Normal bir deprem bu, normal faylanma depremi. Depremden 1,5 saat sonraya kadar büyüklükleri 2,9 ile 4,8 arasında olan 21 deprem kaydettik. Artçıların 1 hafta-15 gün kadar sürmesi bekleniyor. Doğal prensip olarak da yaklaşık 1 derece altına kadar, 6 civarında da artçılar bekleyebiliriz.”

AFAD: 15.68 saniye sürdü

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Büyüklükleri 3.3 ile 4.8 arasında değişen 19 artçı deprem kaydedilmiştir. Depremin belirgin süresi ise ilk hesaplamalara göre 15.68 saniye olarak belirlenmiştir” denildi.

İzmir Valisi Köşger’den yeni açıklama

Vali Köşger yaptığı açıklamada, “Şu an kan ihtiyacı yok, olursa açıklarız. Bütün binalara ulaştık, işin ehli olmayanlar binaların üstüne çıkmasın.  Trafik yoğunluğu yaşıyoruz. Lütfen araçlarınızla trafiğe çıkmayın. Devletimiz tüm imkanları ile seferber olmuş durumda” dedi.

İzmir’de AFAD’ın yayımladığı toplanma alanlarının buradan ulaşabilirsiniz…

İzmir’de binası hasar gören dört hastane tahliye edildi

İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından dört hastanenin tahliye edildiği bildirildi.

Halk TV’de yer alan habere göre, İzmir’de meydana gelen depremden görüntüler ve bilgiler gelmeye devam ediyor. En az altı kişinin yaşamını yitirdiği ve 200’den fazla kişinin yaralandığı 6,6 büyüklüğündeki depremde Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi ile Bozyaka Hastanesi’nde kolonların patladığı bildirildi. Bu iki hastane ile Torbalı Devlet Hastanesi ve Alsancak Hastanesi tahliye edildi.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden yalanlama 

İzmir’in Seferihisar İlçesi açıklarında meydana gelen şiddetli depremin ardından dört hastanenin tahliye edildiği iddia edilmişti.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, kentte dört hastanenin tahliye edildiği iddialarını şu ifadelerle yalanladı:

“Dört hastanenin tahliye edildiği iddiaları gerçek değil. Sadece Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin ana binasında kolonlarda meydana gelen hasar nedeniyle sadece ana bina boşaltıldı ama oradaki hastalar ek bina olan Kadın Doğum binasına taşındı. Onun dışında hiçbir kamu hastanesinde herhangi bir tahliye söz konusu değil.”

Kuşadası’nda 5.1 büyüklüğünde deprem

Ege Denizi’nde Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında saat 18.14’te 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi’nde Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında saat 18.14’te 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Tunç Soyer: Bayraklı ilçemizde sıkıntı büyük

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada, “Bayraklı ilçemizde sıkıntı büyük. Maalesef kayıplarımız ve yararlılar varm Tüm İzmir, Bayraklı ilçemize sahip çıkacağız. Çadır ve mobil tuvalet imkanları sağlıyoruz. Tüm ilçelerimizde ikram araçlarımız servis yapacak” ifadelerini kullandı.

İzmir’e girişler kapatıldı

İzmir Valilik kararı doğrultusunda İzmir’e girişler bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı.

İzmir Valilik kararı doğrultusunda İzmir’e girişler bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı. Yapılan açıklamada, İzmir-İstanbul otoyolunda çıkışlar İzmir yönünde Saruhanlı veya Turgutlu’dan verildiği duyuruldu.

Soyer: Lütfen caddeleri boşaltalım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Araç trafiğinin azalması için gece 12’ye kadar toplu ulaşımı ücretsiz yaptık. Lütfen caddeleri boşaltalım” ifadelerine yer verdi.

Bakan Kurum: Şu an için 17 enkazımız var ve enkaz altında vatandaşlarımız bulunuyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Şu an için 17 enkazımız var ve enkaz altında vatandaşlarımız var. 12 vatandaşımız hayatını kaybetti, 522 yaralı vatandaşımız var” açıklamasını yaptı.

Kurum, “6,6 büyüklüğündeki depremin sonrasında 4 ve üzerinde 21 olmak üzere 114 artçı deprem meydana geldi” dedi ve ekledi: “Bugün itibarıyla ilk etapta jandarmamız eliyle 2 bin kişilik çadırlarımız enkaza yakın yerlerde kurulmuş olacak.”

Kurum ayrıca, “(İzmir’de) Şu an trafikle ilgili herhangi bir problem söz konusu değil, tüm yollarımız açıktır. Ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarını fiilen yapıyor. Vatandaşlarımız hasarlı olduğunu düşündükleri binalara hiçbir şekilde girmesinler” ifadelerini kullandı.

AFAD’dan yeni açıklama

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 23 olmak üzere, toplam 211 artçı sarsıntı yaşanmıştır. SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 17 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İzmir’de 702, Manisa’da 5, Balıkesir’de 2 ve Aydın’da 54 kişi olmak üzere toplam 763 vatandaşımız yaralanmıştır. İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 4 binada çalışmalar tamamlanmış olup; 13 binada çalışmalar devam etmektedir” denildi.

Binalı Yıldırım alanda, yurttaşlar çatlak binaların önünde

AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın gelişiyle alana polis bariyerlerinin konulduğunu ve çok sayıda yurttaşın çatlak binaların önünde beklemek zorunda kaldığı aktarıldı.

Enkazdan bir kişi daha kurtarıldı

İzmir’de meydana gelen deprem sonrası enkazdaki çalışmalar devam ediyor. Buse’nin bulunduğu enkaz kurtarma çalışmalarında 1 kişi daha kurtarıldı. Adının Erol olduğu öğrenilen kişi hastaneye kaldırıldı.

Tunç Soyer: 180 vatandaşımız enkaz altında

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “AFAD’ın yaptığı çalışmalar ve tahminlere göre 180 vatandaşımız enkaz altında” dedi.

Etiketler
Paylaş

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER