A3 Haber

Garip bağlantılar: Hızla zirveye çıktıktan sonra hızla dibi görmek de var

Garip bağlantılar: Hızla zirveye çıktıktan sonra hızla dibi görmek de var

Garip bağlantılar: Hızla zirveye çıktıktan sonra hızla dibi görmek de var
Ekim 30
13:29 2020

12 Şubat 2001’de iki kişinin kurduğu Burkay İnşaat’ın AKP iktidarında nasıl büyüdüğünü bir önceki yazımda anlattım.
Burkay İnşaat’ın büyüdüğü yıllarda en çok iş yaptığı kurumlar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait.
Tarihin sayfalarını geri saracak olursak, AKP iktidarında en çok Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görev yapan isim belli.
Binali Yıldırım.
İzmir Milletvekili olmasının yanında Başbakanlık, TBMM Başkanlığı da yapan Yıldırım’ın Burkay İnşaat ve Yaşar Kemal Erdem’e ne kadar destek verdiği bilinmez.
Tarihler, iki ismi de bir biçimde aynı zaman diliminde yan yana gösteriyor o kadar.

Biz Burkay İnşaat’a geri dönelim.
18 Haziran 2014’de şirketin en büyük ortağı olan Yaşar Kemal Erdem ilk iş olarak aynı yılın Aralık ayında şirket sermayesini yükseltmeye karar verdi.
30 Aralık 2014’de 22 milyon 640 bin liraya yükseltilen şirket sermayesi sürekli arttı.
25 Ağustos 2015’de Burkay İnşaat’ın sermayesi 35 milyon liraya yükseltildi.
Aradan iki yıl geçti ve 29 Haziran 2017’de sermaye bu kez 50 milyon lira oldu.

Bir yandan devlet ihalelerine girip yeni işler alınırken, diğer yandan Burkay İnşaat’ın büyümesi de sürdü.
Sonunda 13 Ağustos 2018’de Yıldırım Erdem ve Selçuk Erdem’in hisselerinin bir bölümünü Yaşar Kemal Erdem’e devretmesiyle Yaşar Kemal Erdem Burkay İnşaat’ın yüzde ellisinden fazla hissesine sahip oldu.

Alınan devlet ihaleleri, sermaye artırımları derken Burkay İnşaat önemli bir karar daha alıyor.
Ankara merkezli şirket, 13 Aralık 2012’de İzmir’de şube açmaya karar veriyor.Burkay İnşaat’ın İzmir Şubesi’nin adresi Kültür Mahallesi Atatürk Caddesi No: 366/10 Konak İzmir. İzmirlilerin bildiği ismiyle Alsancak’ın lüks 1. Kordon’u…
İyi kazanınca iyi yerde işyeri açmak gayet doğal.

İşte tam da burada bu adresle ilgili iki konuyu açıklamakta yarar var.
Kültür Mahallesi Atatürk Caddesi No: 366/10 numara İzmir’deki AKP’liler tarafından bilinen bir adres.
Nedenine gelince.
Aynı adresin Burkay İnşaat’tan iki önceki kiracısı Burkay İnşaat gibi Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı havaalanlarından pek çok önemli ihaleler alarak büyüyen bir dönemin AKP İl Başkan Yardımcısı Aziz Demir.
İktidar partisi içinde Demir’in en yakın arkadaşı olarak bilinen isim ise ilginç.
Ömer Sertbaş.
Sertbaş, bir zamanların Ulaştırma Bakanı, Başbakanı, TBMM Başkanı ve şimdinin AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın danışmanı.

Peki, Kültür Mahallesi Atatürk Caddesi No: 366/10 numaralı işyerini Burkay İnşaat’a devreden isim kim?
O da tanıdık.
Bir dönemin AKP İl Başkan Yardımcısı bir başka isim.
Ahmet Kurtuluş…
Halen İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, kamuoyunun “FETÖ Borsası” olarak bildiği davanın sanığı.
Tutuklu iken tahliye edilerek evinde gözaltında tutulurken öldürülen Kurtuluş, dayalı döşeli bürosunu hiç çekinmeden Burkay İnşaat’a veriyor.
İyilik diye buna derim ben…

İktidar partisi AKP ile iyi ilişkiler içinde olduğu belli olan Burkay İnşaat’ın sahibi Yaşar Kemal Erdem’in arası sadece yerel siyasetçilerle iyi değil.
Sosyal medya hesabından paylaştığı resimlere göre Yaşar Kemal Erdem aynı zamanda sıkı bir Recep Tayyip Erdoğan hayranı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yaşar Kemal Erdem’i ne kadar iyi tanıdığını bilemeyiz, ama Erdem’in Erdoğan’ın yakınında olduğunu ima eden fotoğrafları hâlâ duruyor.

11 Kasım 2010’da Burkay İnşaat ismindeki madencilik, enerji, mühendislik ve tekstil kelimelerin yanına yeni bir iş alanı daha ekliyor.
Turizm…
Çoğu Ulaştırma Bakanlığı’ndan kazandığı ihalelerle uğraşan Burkay İnşaat’ın turizm sektörüne de açılması Türkiye için şaşırılacak bir durum değil.
Ancak bizi yeni dostluklara götürebilir.

Burkay İnşaat’ın İzmir’de açtığı şube ile dönemin AKP İl Başkan Yardımcıları Aziz Demir ve Ahmet Kurtuluş’la en azından tanıştıkları konusunda şüphe yok.
Bu iki isme bir yenisini ekleyebiliriz.
Peki ama nereden?

Burkay İnşaat ve Yaşar Kemal Erdem’in turizm sektörüne açılmasıyla birlikte yaptığı önemli bir yatırım da Muğla Milas Kıyıkışlacık Mahallesi 318/1 ada adresinde.
Kurulan Pembegül Yapı Kooperatifi üzerinden turizm sektörüne de giren Burkay İnşaat ve Yaşar Kemal Erdem, onca devlet ihalesi arasında denize pek de uzak olmayan, alımlı bir sahil sitesini de bitirmeyi başardı.
Doğal olarak sitenin bazı dubleks evlerinden bir kısmı da Burkay İnşaat adına Yaşar Kemal Erdem’in oldu.
Kendilerine ait yazlıkları satmaya çalışan Yaşar Kemal Erdem’in yolu bu kez başka bir AKP’li siyasetçi ile kesişti.
Kimdi o isim?
Bir zamanlar İzmir Milletvekilliği’nin yanında Genel Başkan Yardımcılığı da yapan şimdinin 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Nükhet Hotar.

Resmi kayıtlara göre Prof. Nükhet Hotar 25. Dönem İzmir Milletvekili ve AKP Genel Başkan Yardımcısı görevini yürüttüğü 10 Temmuz 2015’de Muğla Milas Kıyıkışlacık’taki Pembegül Yapı Kooperatifi’ndeki villalardan birini Burkay İnşaat’ın sahibi Yaşar Kemal Erdem’den satın almış. İnanmayan olur diye satışa ait yevmiye numarasını da vereyim 46055.
Şimdinin 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Nükhet Hotar yatırımı değerli görmemiş olacak ki, satın altıktan üç yıl sonra Muğla Milas Kayakışlacık’taki yazlığını 1 Ekim 2018’de 19267 yevmiye numarası ile B.G. isimli kadına satmış.

Ne var bunda diyecek olursanız.
Bence de yasal olmayan bir durum yok.
Ancak 2012’da iki kişinin kurduğu ve sonrasında hızla büyüyen ve işlerinin neredeyse tamamını devlet ihaleleri ile yapan bir şirket için bu siyasi bağlantılar göz ardı edilecek değil.
Ahmet Kurtuluş, Aziz Demir, Ömer Sertbaş ve Prof. Nükhet Hotar gibi isimlerle en azından tanışıklığı olan bir şirket sahibinin portresini çizdik o kadar.

Dönelim Burkay İnşaat ve Yaşar Kemal Erdem’e…
Bu kadar hızla büyüyen şirkete sonrasında ne oldu dersiniz?
Tam bir sürpriz.
Burkay İnşaat Ağustos 2018’de Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu.
Nedenini tahmin edersiniz.
“Borçlarımı ödeyemiyorum, konkordato talebinde bulunuyorum…”

Ankara 1 Asliye Ticaret Mahkemesi 9 Ağustos 2018 tarih ve 2018/581 esas sayılı kararı ile Burkay İnşaat’a 9 Ağustos 2018’den itibaren 3 ay süre ile geçici konkordato mühleti verdi. Bu süre içinde şirkete Ümit Erkan Durma, Yalçın Kotanoğlu ve Recep Can konkordato komiseri olarak atandı. Ardından da 1 Kasım 2018’den itibaren süre 2 ay uzatıldı. Ümit Erkan Durma, Yalçın Kotanoğlu ve Recep Can’ın konkordato komiserliği süresi de 2 ay uzatıldı.

7 Mart 2019’de konkordato komiserleri verdikleri ilanla BURKAY İNŞAAT MADENCİLİK ENERJİ MÜHENDİSLİK TURİZM TEKSTİL TAAHHÜT LTD. ŞTİ’den alacaklı olanların 15 gün içinde başvurmalarını istedi.
Sonuç?
2012 yılının soğuk bir kış günü Ankara’da iki kişinin kurduğu, yıllar içinde sermaye artıran, ortak değiştiren ve hızla büyüyerek önemli ihaleler kazanan Burkay İnşaat için mahkeme kararını verdi.

Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 6 Mart 2020 tarih 2018/581 esas sayılı kararı ile BURKAY İNŞAAT MADENCİLİK ENERJİ MÜHENDİSLİK TURİZM TEKSTİL TAAHHÜT LTD. ŞTİ’nin konkordatosu kaldırılarak komiserler kurulunun görevinin 6 Mart 2020’de bitmesine ve mahkemece verilen tüm tedbir kararlarının kaldırılmasına karar verildi. Tasdik edilen konkordatonun yerine getirilmesi için hukukçu Ümit Erkan Durma 6 Mart 2020’den itibaren kayyum olarak atandı.
Artık şirketin başında kayyum var ve borçları ödemek için çalışacak.
Ödenir mi?
Burası Türkiye belli olmaz.
Ortaya çıkan bir gerçek var ki, Türkiye’nin son 20 yılında bir şeyler olmuş. Olmuş ama anlamamız için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER