A3 Haber

İzmir’de 6,6 büyüklüğünde deprem: Can kaybı 39’a, yaralı sayısı 885’e yükseldi

İzmir’de 6,6 büyüklüğünde deprem: Can kaybı 39’a, yaralı sayısı 885’e yükseldi

İzmir’de 6,6 büyüklüğünde deprem: Can kaybı 39’a, yaralı sayısı 885’e yükseldi
Ekim 31
08:11 2020

AFAD, merkez üssü Ege Denizi’nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Yaklaşık 20 saniye süren deprem Marmara bölgesinde de hissedilirken, bazı evlerin yıkıldığı, çok sayıda binanın da hasar gördüğü belirtildi. AFAD yaptığı açıklamada İzmir’de can kaybı 39’a, yaralı sayısı 885’e yükseldiğini açıkladı.

Merkez üssü Ege Denizi’nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 15-20 saniye süren deprem Marmara bölgesinde de hissedilirken, bazı evlerin yıkıldığı, çok sayıda binanın da hasar gördüğü belirtildi. Özellikle Bayraklı ilçesinde 20 civarında binanın yıkıldığı açıklanırken, AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, biri boğulma olmak üzere 28 kişi yaşamını yitirdi. Toplam 885 kişi yaralandı. AFAD’ın 6.6 büyüklüğünde ölçtüğü deprem, Kandilli Rasathanesi tarafından 6.9, ABD tarafından da 7 olarak kaydedildi.

22:15: AFAD, deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 40 artçı olmak üzere, toplam 658 artçı sarsıntı yaşandığını açıkladı. Açıklamada, saat 22.15 itibariyle alınan bilgiler şu şekilde aktarıldı: “SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 39 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 885 vatandaşımız yaralanmıştır. İzmir’de halen 9 binada arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

20:35: Cumhurbaşkanı Erdoğan: 37 can kaybımız var, yaralı sayısı 885’e yükseldi.

18:45: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem sonrası yaşamını yitirenlerin sayısının 35’e yükseldiğini belirtti.

15:45: Deprem bölgesinden yapılan açıklamada can kaybının 28’e yükseldiği bildirildi.

15:30: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin vurduğu İzmir’de yaptığı açıklamada, “Aslolan bu deprem gerçeğini madem biliyoruz, bunun önlemlerinin ivediklikle Türkiye genelinde alınmasıdır. Bu konuda gerek parlamentoda gerek parlamento dışında bizim üstümüze düşen görev varsa koşulsuz bu görevi yapmaya hazırız. İzmir acı bir depremle karşılaştı. Hepimizin yüreği ağzımıza geldi. Bütün belediye başkanlarımız İzmir Büyükşehir Belediyesi ile temasa geçtiler. Arzu edilen her türlü yardım kısa süre içinde getirilecektir. Bunu atlatırız, bunu ifade etmek isterim. Ama bundan sonra benzer olaylarla karşılaştığımızda daha güçlü binalara ihtiyacımız var. Kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Bürokrasi de karşılaşılan engeller var. Bu engellerin süratle aşılmasına ihtiyaç var. Merkezi yönetimin de bu konuda yerel yönetimlerin önündeki engelleri kaldırmak lazım. Sürekli merkezi yönetime şunu yapın, engelleri kaldırın diyoruz. Merkez ile yerelin el birliği yapması lazım. Ölen insanlar bizim insanlarımız. Deprem A Partili, B Partili diye bir ayrım yapmıyor. Merkez ile yerel arasında çok güçlü bir iletişim bağı kurulması gerekiyor” dedi.

15:20: Tunç Soyer, Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Her dertlerinin çözümcüsü olacağız. Bugünden sonrasında da sadece İzmir değil çok değerli çok değerli büyükşehir belediyesi başkanı arkadaşlarımız, onların da büyük katkısıyla İzmirlilerin huzurunu rahatını sağlayacak önemli çalışmalara imza atacağız. Yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir’e büyük geçmiş olsun. Bizim yanımızda olan sayın genel başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

14:30: Cumhurbaşkanı Erdoğan, depreme ilişkin yaptığı açıklamada, “Dün İzmir’de yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah2tan rahmet yaralananlara acil şifalar diliyorum 26 vefatımız, 885 yaralımız, 15 yoğun bakımda olan hastamız var. İzmir’e ve depremi hisseden tüm şehirlerimize geçmiş olsun diyorum. Depremin olmasının ardından hep birlikte İzmirli kardeşlerimizin yardımına koştuk. Yardım faaliyetleri eksiksiz yerine getirilmektedir. Deprem anından itibaren bakanlarımız milletvekillerimiz kurumlarımızla imkanlarımızla İzmirli kardeşlerimizin imdadına koştuk. İzmir’deki depremde evlerini kaybeden vatandaşlarımıza da inşallah yenilerini yapıp teslim edeceğiz” dedi.

14:00: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu deprem bölgesine gelerek bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, önce depremde yıkılan Rızabey Apartmanı’na giderek CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’dan bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, “İnşallah olur. İnsanlar çalışıyor, meşgul etmeyelim” diyerek kurtarma ekiplerinin çalışma alanına girmedi. Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimi daha sonra yıkılan Emrah Apartmanına geçti. Kılıçdaroğlu’na, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da eşlik etti.

13:50: Enkaz altındaki 38 yaşındaki anne Seher Dereli Perinçek’le iletişime geçen ekipler, Perinçek’in çocukları ikiz kardeşler Ezel ve Elzem Perinçek (10), Umut Perinçek (7) ve Elif Perinçek’le (3) beraber olduğunu öğrendi. Anne ve üç çocuk enkazdan sağ kurtarılırken bir çocuğu daha kurtarma çalışmaları sürüyor.

13:10: Afet bölgesinde yaşamını yitirenlerin sayısının 26’ya yükseldiği bildirildi.

12:10 Ziya Selçuk, Twitter hesabından yaptığı duyuruda şu ifadelere yer verdi,  Yaraları hep birlikte saracağız İzmir. İl genelinde eğitime bir hafta süreyle ara verme kararı aldık. Eğitim ailesi olarak öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz ve velilerimizle birbirimize çok daha sıkı kenetlenerek güçlükleri birlikte aşacağız” dedi.

11:00: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ”Binlerce vatandaşımız dışarıda yaşamaya başladı. Yapılacak çok şey var iaşesinden cep telefonu şarjına kadar binlerce ihtiyaç var. İzmir’in yanındayız ve çözmek için canla başla ne yapılması gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bütün İzmir’e tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

10:55: Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yaptığı açıklamada, ”Tüm kurumlarımız İzmir’in yaralarını saramaya devam edecek. Dualarımız enkaz altındaki vatandaşlarımızla. Ortak acılar ortak duygudaşlığı gerektirir. Cumhuriyet başsavcılıklarımız acılarımız enkaz altındayken bu acıları provoke edenlere karşı soruşturmalarını başlatmıştır. Keşimse birliğimizi kardeşliğimizi acımızı suiistimal edemez bunu etmek isteyenlere de adaletimiz asla müsaade etmeyecektir. Üç kişi Tekirdağ, Adıyaman ve Gaziantep’te gözaltına alınmıştır. Tüm süreçlerde yine gerekli takip yapılmaktadır” dedi.

10:50: Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, ”Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Biz de depremi duyar duymaz tüm ekiplerimizi seferber ettik. Psikososyal destek veremeye de devam edip ailelerimizi ziyaret ediyoruz. Yine vakıflarımızın acil ihtiyaçlarımızı karşılamak amacıyla 5 milyonluk acil yardım ödeneği çıkardık 3 milyon da AFAD göndermişti. Dolayısıyla 8 milyonluk bir acil yardım ödeneği çıkmış oldu. Tekrar geçmiş olsun diliyorum.” dedi.

10:45: Afet bölgesinde açıklama yapan Bakan Pakdemirli, “Biz buradayız vatandaşlarımızla beraber olacağız olsak da olmasak da çalışmalarda en ufak bir aksama olmaz. Öncelik hala göçük altında kalanlar akabinde de açıkta kalanlar barınma ihtiyacı olanlar. İletişimde ulaşımda güvenlik de herhangi bir eksik kalmadı” dedi.

10:35: Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, deprem bölgesinde yaptığı açıklamada, “484 artçı sarsıntı meydana geldi. Sahada fiilen yaklaşık 5 bin arama kurtarma personeli çalışma yürütüyor. 17 binamızda yıkım gerçekleşmişti, arama kurtarma faaliyetleri şu an 8’inde devam ediyor. Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık. Konutları inceleyeceğiz, bütün binalara girerek hasar tespit çalışmalarını yapacağız. Vatandaşlardan ricamız, hasar tespit ekiplerinin çalışmalarını tamamlamasından sonra binalara girmeleri. Yıkılma riski olan binalar var. Binasına giremeyecek, eşyasını alamayacak vatandaşlarımıza eşya yardımı yapılacak. TOKİ, kalıcı yapıların yapımına ilişkin süreci başlattı ” dedi.

09:45: AFAD’ın açıkladığı son verilere göre, İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 25’e, yükseldi. Yaralı sayısı ise 804.

08:30: Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, Ege denizi açıklarında 5 büyüklüğünde artçı bir deprem meydana geldi.

08:20 Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından Hülya Özmet, yaklaşık 17 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı.

08:10: Enkazda arama kurtarma çalışması yürüten ekipler, önce İnci Okan’ın köpeği, Fıstık’a ulaştı. Ardından da depremden yaklaşık 17 saat sonra saat 08.00 sıralarında İnci Okan’a ulaştı. Enkazdan yaralı kurtarılan İnci Okan, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

07:15: ÇHD İzmir Şubesi, Bayraklı’daki çöken Rızabey Apartmanı’nda bulunan Av. Kadri Karaman’ın kurtarıldığını duyurdu.

07:00  Sabah saatlerindeyse güzel haberler geldi. 62 yaşındaki Emine Eren, İzmir’de Barış Sitesi’ndeki enkazdan yaklaşık 14 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı. Emine Eren’in kurtarılmasından yaklaşık bir saat sonra 53 yaşındaki Fadime Tolu da enkazdan yaralı kurtarıldı. Ara kurtarma çalışmalarının 16. saatinde Gülçin Aykut Soydan isimli bir vatandaş, canlı yayında Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından  çıkarıldı.

05:15: 62 yaşındaki Emine Eren, İzmir’de Barış Sitesi’ndeki enkazdan yaklaşık 14 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı.

“Hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin”

AFAD’dan yapılan uyarıda, “İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir” denildi.

“Yoğun bakımdaki hastalar”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir’de meydana gelen depremde can kaybının 21’e yükseldiğini belirterek “435 kişi halen tedavi görüyor, 25’i yoğun bakımda, 9 ameliyat devam ediyor.” dedi.

Toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği aramalara katıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, saat 03.00 itibarıyla İzmir’de arama, kurtarma, sağlık, psikososyal destek ve insani yardım için toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği görev yapmaya başladı.

Deprem bölgesine 3 bin 66 çadır, 34 mobil baz istasyonu, 26 bin 130 battaniye, 10 bin 560 yatak, 6 bin yastık çarşaf seti, 5 mobil mutfak, 5 ikram aracı, 2 mobil sosyal hizmet aracı ve 164 bin 938 malzeme (ikram ve içecek) ulaştırıldı.

Ayrıca bölgeye 3 mobil koordinasyon tırı, 7 askeri kargo uçağı, 1 insansız hava aracı (İHA), 11 Sahil Güvenlik botu, 6 helikopter, 1 dalış timi, 292 emniyet personeli sevk edildi.

6.6 büyüklüğünde deprem yaşayan İzmirliler geceyi sokakta geçirdi

Büyük panik ve korku yaşayan İzmirlilerin büyük çoğunluğu gece evlerine giremedi. Evleri yıkılan ve hasar görenlerin yanı sıra, korku dolu anları yaşadığı için binalara giremeyen vatandaşlar, aileleriyle birlikte geceyi çadırlarda geçirdi.

Somalı madenciler İzmir’de

İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından, tazminat hakları için Soma’nın Kırkağaç Çamlığı’nda eylem yapan maden işçilerinin bir kısamı yardımda bulunmak adına deprem bölgesine geçti. Direnişlerinin 19. gününde olduklarını aktaran madenciler, bir grup arkadaşını deprem bölgesindeki kazı çalışmalarına destek amacıyla İzmir’e gönderdiklerini ifade etti.

“Biz mücadeleye devam ediyoruz bir grup arkadaşımız da oraya yardıma gitti” diye konuşan madenci arkadaşlarının enkaz bölgesine ulaştıklarını ifade etti. Bağımsız Maden İş’in yaptığı açıklamada, “İzmir İtfaiyesi ile koordineli bir biçimde arama kurtarma çalışmalarına katılan Somalı madenci ekibimiz enkaz altındakilerine ulaşmaya çalışıyor” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER