A3 Haber

Organ Nakli Cerrahı Prof. Ayhan Dinçkan: Pandemi ile organ bağış oranları azaldı

Organ Nakli Cerrahı Prof. Ayhan Dinçkan: Pandemi ile organ bağış oranları azaldı

Organ Nakli Cerrahı Prof. Ayhan Dinçkan: Pandemi ile organ bağış oranları azaldı
Kasım 02
12:03 2020

Türkiye’de 25 binden fazla kişi organ nakli bekliyor. Ülkemizde bağışlanan organ oranının 20 yıl öncesine göre beş kat arttığını belirten Organ Nakli Cerrahı Prof. Ayhan Dinçkan, pandemi ile birlikte organ bağış oranının azaldığına dikkat çekti.

Dünyada her yıl 100 binden fazla kişi organ nakli için uygun verici beklerken yaşamını yitiriyor. Verilere göre bekleme listesindeki böbrek hastalarının yüzde 40’ı, kalp ve karaciğer hastalarının ise yarısından fazlası organ beklerken yaşamlarını kaybediyor.

3-9 Kasım Organ Nakli Haftası nedeniyle bilgilendirmede bulunan İstinye Üniversite Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Ayhan Dinçkan, salgından önce organ bağış haftası etkinlikleri, Sağlık Bakanlığı ve nakil merkezlerinin katkıları ile yükselen bir ivme ile belirlenen hedefe doğru ilerlerken, pandemi ile birlikte tekrar bağış oranlarında azalma görüldüğüne dikkat çekti.

Pandemi ile birlikte bağış oranlarının azaldığını belirten Prof. Dinçkan, “Kronik sağlık sorunu olanların pandemiden daha çok etkilendiklerini gözlemliyoruz. Organ nakli olmak ek risk getirmiyor, gerekli sıkı önlemler ile neredeyse normal popülasyon ile aynı risk altında oluyorlar. Organ bekleyen hastaların tek umudu bağışların tekrar artması. Bu anlamda yoğun bakımlarda çok sıkı kurallar ve muayene-tetkikler ile beyin ölümü gerçekleşenlerin organlarını eğer bağış gerçekleşirse,organ bekleyen hastalara nakletmeye çalışıyoruz, çünkü bir yandan da hayat devam ediyor. Pandemi döneminde organ nakil koordinatörü ve yoğun bakım hekimlerinin gayretleri ile kadavra organ bağışı onayı alarak nakil ameliyatları yapan nadir hastanelerden biriyiz” diye konuştu.

Organ bağışı için aile bireylerinden iki kişinin imzası gerekiyor

Prof. Dinçkan, bağış için 18 yaşını doldurmanın şart olduğuna dikkat çekerek, “18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes kanunen organ bağışında bulunabilir. Nakil için gerekli organ kaynağı 2 çeşittir. Birincisi, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de daha fazla olması gereken, beyin ölümü gerçekleşmiş kadavra donörlerden elde edilen organlardır. Diğeri ise; organ bekleyenlerin akrabalarından elde edilen organların kullanıldığı canlı donörlerdir. Kadavra donörden her türlü organ temin edilirken canlı vericilerden sadece böbrek ve karaciğer nakli yapılabilmektedir” dedi.

Organlarını bağışlayan birinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesinin de izninin gerektiğini söyleyen Prof. Dinçkan, “18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde herkes, öldükten sonra organlarının kullanılması için izin verebilir. Ancak bu bağış sadece vasiyet niteliğindedir. Organ bağışı yaptıktan sonra bireyler ailelerine bundan bahsetmeli ve ‘Bir gün sizden benim organlarımı bağışlamanız istenirse benim onayım var. Bunu bilin ve organlarımı bağışlayın’ demelidir. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra yasal olarak organ bağışı için aile bireylerinden iki kişinin imzası gerekmektedir” diye konuştu. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER