Site icon A3 Haber

2021 bütçesinde özel okul patronlarına 891 milyon TL destek

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde sunum yapan Bakan Selçuk, özel okul sayılarının toplam okul sayısına oranının yüzde 20,2’ye ulaştığını ve özel okul desteği kapsamında 891 milyon TL destek verileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların 2021 yılı bütçelerinin görüşmeleri başladı. Komisyon, AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplandı.

Komisyon Üyesi HDP Milletvekili Garo Paylan, usul üzerine söz alarak bakanlıklara bağlı kuruluşlara sorulan sorulara yanıt vermesi için söz verilmediğini belirtti. Paylan, “Dün de RTÜK’e söz vermediniz. Bugün de aynı teamüle devam ettirirseniz, YÖK Başkanı’na söz vermeme olasılığı olduğunu düşünüyorum. RTÜK gibi kurum, biz eleştirmek istiyorduk. Sizden istirhamım usul belirlemeniz” dedi. Elvan’ın “Başka ne var, yerinizde oturmuyorsunuz, dinlemiyorsunuz” demesi üzerine Elvan’a üslup konusunda muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Kısa gerginliğin ardından Elvan, saat 21.00’de toplantıyı bitirme kararı dolayısıyla bakanlıklara bağlı kurumlara sorulan soruların yazılı olarak yanıtlanmasını istediğini belirtti. Paylan da “Yazılı olarak seçtiği sorulara yanıt veriyorlar” eleştirisi yaptı. Usul tartışmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sunumunu yaptı:

Merkezi yönetim bütçesinin yüzde 15,7’si

Okul, öğrenci ve velilerin tercihine bağlı

500 bin öğrenciye tablet ve bilgisayar

Özel okula 891 bin TL destek

Yeni göreve başlayan öğretmen maaşı 4 bin 369 TL

Neden bu kadar özel okul var?

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, “Sayın Bakan sunumunda girdiler üzerinde yoğunlaştı ama isterdim ki çıktılardan da bahsetsin. Çıktıları, uluslararası başarılar ve memnuniyet ile belirleyeceğiz. Okullardan memnunluk var ise neden bu kadar özel okul var? Sadece rakam vererek eğitim olmuyor. Vatandaş eğitimi bırakın öğretim verilmediğini düşünüyor. Uzaktan eğitim olmaz olsa olsa öğretim olur. Eğitimde başarısız durumdayız. Türkiye’de başarılı olan insanlar, Milli Eğitim’de başarılı olan insanlar değil. Kaynak yetersiz, bütçe azalıyor, stratejik planlama yok, öğretmen maaşları yetersiz” diye eleştirdi.

Tahsil arttıkça işsiz kalma olasılığı da artıyor

Komisyon Üyesi ve CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, “Türkiye’deki öğrenci sayısı 140 ülkeninkinden daha fazla. Bu bir umudu mu ifade ediyor yoksa sorun yumağına mı dönüşüyor?  18 yıllık bir iktidar var ve maalesef eğitim yapboz halinde, dünyadaki gelişmelerine ayak uyduramaz hale gelmiştir. Türkiye’de işsizlik rakamlarını incelediğimizde, tahsiliniz ne kadar artarsa o kadar işsiz kalma olasılığınız azalıyor. Bu ülkede dersine çalışan kaybediyorsa, ülkede başarıdan söz etmek mümkün değildir. ‘Yarın mezun olacağım, ne olacak diyen öğrencinin motivasyon sağlaması söz konusu’ olamaz” diye konuştu.

YÖK hantal ve üniversite özerkliğini yok eden noktada

Komisyon Üyesi ve HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, “YÖK, hantal ve üniversite özerkliğini yok eden bir noktaya evrildi. YÖK’ü değiştirmek bir yana güçlendiren bir yere getirdiler. YÖK’ün yıllardır değişmesi gerektiği söyleniyor. Asistan alımına kadar kararlara katılan bir sistem kabul edilemez” dedi.

Barış Akademisyenleri’ni gündeme getiren Katırcıoğlu, “Öğretim üyelerine çok fazla imza kampanyası gelir. Katılır veya katılmaz. 2 bin 500 öğretim üyesi soruşturmaya tabi tutulduk. Mahkeme açıldı, ifade verdik. Ne oluyor yani. Bir şeye itiraz ettiğimiz için oldu. İnsanların ölmesinden yana olmadığımızdan dolayı imza verdik. Birçok genç kovuldu. Sayın Cumhurbaşkanı, bir yanlışı inanılmaz şekilde derinleştirdi. Gençler işsiz kaldı, portakal satıyor. AYM bu kararı bozdu. Sonunda insanların suçsuzluğu ortaya çıktı. KHK’li olmuş olan birçok insan hala iş bulamadı. Bu sadece o insanlara değil üniversite sistemimize zarar veriyor” dedi. Katırcıoğlu, “Vakıf diyorsunuz ama gerçeğin hiçbir ilişkisi yok. Ben çalıştım ve neler olduğunu çok iyi biliyorum. YÖK denetiminin hiçbir kıymeti yok. O üniversitelerin her yıl neden inşaat yaptığını kimse sorgulamıyor. Ömer Dinçer, ‘kar amaçlı üniversitelerin ayrı bir yasayla kurulması gerektiğini söylemişti. Yıllar geçti hala olamadı” dedi. (ANKA)

Exit mobile version