A3 Haber

Bakan da doğruladı: “Atatürk’ün vasiyet gelirleri 20 Mart’tan bu yana Hazine hesabında”

Bakan da doğruladı: “Atatürk’ün vasiyet gelirleri 20 Mart’tan bu yana Hazine hesabında”

Bakan da doğruladı: “Atatürk’ün vasiyet gelirleri 20 Mart’tan bu yana Hazine hesabında”
Kasım 03
12:28 2020

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Atatürk’ün vasiyet gelirlerini gündeme getiren CHP’li Murat Emir, Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu hesabındaki nakitlerin Mart ayı itibariyle Hazine hesabına geçirildiğini söyledi. Hesapların 20 Mart itibariyle Hazine’ye aktarıldığını doğrulayan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Parası alınmıyor, tek hesapta toplanıyor” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Atatürk’ün İş Bankası’ndan kaynaklanan vasiyet gelirlerini gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’nun özerk bütçeyle yönetildiğini ve gelirlerinin Atatürk’ün mirasından kaynaklı İş Bankası gelirleri olduğunu anımsattı.

Bakanlığın uzunca bir süredir bu iki kurumun bütçesine göz diktiğini söyleyen Emir, şunları söyledi:

Sayıştay denetçisi, AKP’den vekil adayı

  • Özellikle Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, bu paraların Tek Hazine Kurumlar Hesabı’na aktarılmasına direndiği için görevden alındı ve yeni gelen başkan da direkt olarak, geldiği gibi bu mart ayında paraları Tek Hazine Kurumlar Hesabı’na devretti. Kendisinin ‘Benim buraya gelmemin asıl sebebi budur’ dediğini biliyoruz ve bugüne kadar yani 2018’den sonra bu hesaba aktarılmasına direnen Sayıştay da bu direncinden vazgeçti ve bu direncinden vazgeçen Sayıştay denetçisinin de daha sonradan AKP’den milletvekili adayı yapıldığını biliyoruz.

“Atatürk’ün mirasından elinizi çekin”

  • Türk Tarih Kurumunun, Türk Dil Kurumunun özel bütçesine el atılmasının aslında sizin, benim veya bir başkasının bankadaki mevduatına el atılmasından hiçbir farkı yoktur. Her birinin yıllık ortalama 300 milyon lira civarında temettü, nema geliri vardır, buna Hazine el koymuştur ve bu mart ayı itibarıyla da 3,5 milyar lira Tek Hazine Kurumlar Hesabı’na aktarılmıştır. Sayın Bakan, Atatürk’ün mirasından, Türk Tarih Kurumundan, Türk Dil Kurumundan elinizi çekin. Oralar özerk kuruluşlar. Mustafa Kemal’in vasiyeti var, Anayasa’mız, veraset hukukumuz, yasalarımız açıkça ortaya koyuyor ve bu hukuksuzluğu size de bakanlığınıza da yakıştıramıyorum ve bu uygulamadan geri durmanızı temenni ediyorum.

Ersoy: 20 Mart’ta hazine hesabına geçti

Emir’in iddialarını doğrulayan Bakan Ersoy, Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu hesaplarının 20 Mart 2020 tarihinde Tek Hazine Kurumlar Hesabı’na geçtiğini açıkladı. “Parası alınmıyor, tek hesapta toplanıyor” ifadesini kullanan Ersoy, Emir’in iki yıldır kurumlara ödenmeyen kâr payına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

“Nema ile ilgili yasal hazırlık var”

  • Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna ait nakit mevcudunun değerlendirilmesi sonucu elde edilecek nemaların paylaşımıyla ilgili burada haklı bir eleştiri var, zaten bununla ilgili bir çalışma da yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığınca yasal bir düzenleme hazırlığı yürütülmüştür, en kısa sürede zaten bu yasal düzenleme de yapılacak ve bütün o nema hakları da kendisine verilecektir.

“Her bir kuruşun peşine düşeceğiz” 

Bakan Ersoy’un açıklamalarına ilişkin ayrıca değerlendirmelerde bulunan Emir, konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi:

  • İki yıldır bu paraların peşindeler ve kurumların nema gelirlerini ödemiyorlar. Vasiyet gelirlerine el koymak için de genel müdür değiştirdiler. Biz konunun takipçisi olduğumuz için şimdi ‘faiz gelirini’ ödeyeceğiz demeye mecbur kaldılar. Yine yakalandılar ve söylediklerimize ‘haklı eleştiri’ diyorlar. Madem faiz geliri ödeyeceksiniz, neden hukuka aykırı olarak bankadaki paraya el koymaya çalışıyorsunuz. Atatürk’ün miras bıraktığı her bir kuruşun peşine düşeceğiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER