A3 Haber

Enflasyon Araştırma Grubu’na göre Ekim’de artış yüzde 2.56: TÜİK yüzde 2.14 açıklamıştı

Enflasyon Araştırma Grubu’na göre Ekim’de artış yüzde 2.56: TÜİK yüzde 2.14 açıklamıştı

Enflasyon Araştırma Grubu’na göre Ekim’de artış yüzde 2.56: TÜİK yüzde 2.14 açıklamıştı
Kasım 03
14:25 2020

Akademisyenler tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ekim ayında yüzde 2,56 arttı.

Akademisyenler tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinden sonra bağımsız enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK ekim ayında enflasyonun yüzde 2,14 arttığını açıklamıştı. ENAG verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ekim ayında yüzde 2,56 arttı. Eylül ayında yüzde 3,61 artan fiyatların üzerine gelen fiyat artışları sonucu aylık birikimli enflasyon oranı yüzde 6,17 oldu.

Dövizin etkisi arttı

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi seyri günlük bazda Borsa İstanbul BIST100, ABD Doları döviz kuru ve faiz oranı (2 yıllık devlet tahvili) göstergelerinin günlük verileri tabloda birlikte gösterildi. Bu verilere göre, günlük olarak hesaplanan fiyat endeksleri yükselirken, bunun baskısı faizleri yukarı taşıdı ve döviz kurunun maliyet yaratıcı etkisi Tüketici Fiyat Endeksleri’nde kendini hissettirdi.

BIST100 endeksi ise genel makro dengelerindeki bozulma ve pandemide ikinci dalga endişesiyle aşağı yönlü seyretti. 22 Ekim 2020 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonucunda politika faiz oranının değişmemesi, özellikle faiz oranlarını ve döviz kurunu ayrıştırarak yukarı yönlü baskıladı. Bu karar ve diğer tüm etkenler nedeniyle BIST100 endeksinin yönü sürekli bir şekilde aşağı gitti. Özellikle bu tarihten sonra, piyasalardaki oynaklık belirgin bir şekilde arttı.

En büyük düşüş sigortada

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ve TÜİK ana harcama grup enflasyon oranları TÜİK alt grupları baz alındığında en çok aylık düşüş yüzde -3,94 ile lokanta ve oteller, en fazla yükseliş ise yüzde 9,19 ile eğlence ve kültürde oldu. ENAG enflasyon hesaplamasına göre; ekim ayında en fazla düşüş yaşanan grup yüzde -12,86 ile sigorta, en fazla yükseliş görülen grup ise yüzde 20,33 ile hırdavat oldu.

Enflasyon Araştırma Grup Üyeleri

  • Prof. Dr. Veysel Ulusoy (Yönetici)
  • Dr. Öğretim Üyesi Caner Özdurak (Yönetici)
  • Serkan Gençer (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı, Yürütücü)
  • Serhat Çebi (Uni. of Basque Country, Ekonomi, Doktor Adayı)
  • Mustafa Demirok (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı)
  • Mehmet Ali Özer (Bilişim Sistemleri, Yazılım)
  • İbrahim Can (Yönetim, Organizasyon, Doktor Adayı)

Danışma Kurulu

  • Tevfik Altınok (Hazine ve Dış Ticaret Eski Müsteşarı)
  • Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken
  • Doç. Dr. Bora Aktan (University of Bahrain)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER