A3 Haber

Kadın cinayetleri raporu: Ekim’de en az 23 kadın öldürüldü

Kadın cinayetleri raporu: Ekim’de en az 23 kadın öldürüldü

Kadın cinayetleri raporu: Ekim’de en az 23 kadın öldürüldü
Kasım 03
14:43 2020

Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, Ekim’de en az 23 kadın öldürüldü, yedi kadına tecavüz edildi.

Bianet’te Evrim Kepenek imzasıyla yer alan habere göre Ekim 2020‘de en az 14 kadının ölümü Mardin (1), Antep (1), Antalya (1), Karaman (1), Diyarbakır (2), Malatya (1), Zonguldak (1), İzmir (2), Düzce (1), Kayseri (1), İstanbul (1), Adıyaman (1) ) basına şüpheli olarak yansıdı. Ölümü “şüpheli” olan kadınlardan biri transtı. Erkekler Manisa’da bir kadını öldürmeye teşebbüs etti. Ayrıca Konya’da bir kadın meşru müdafaa hakkını kullandı.

Yılın ilk 10 ayında en az 229 kadın katledildi

2020’nin ilk 10 ayında en az 229 kadını öldürdü, 122 kadın taciz edildi, 226 çocuk istismar edildi, 79 kadına tecavüz edildi. Erkekler en az 715 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 670 kadına şiddet uyguladı.

Ekim ayı verileri

  • Ekim’de 2020’de en az 23 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınlardan biri Suriyeliydi.
  • Bir kadın “koruma kararı” için karakola başvurduktan sonra, üç kadın da “uzaklaştırma” kararına rağmen öldürdü.
  • Ekim 2020’de öldürülen kadınlar: Bihter Y., Büşra Gizem Güzelsoy, Döndü T., Emel O., Gamze Esgicioğlu, Gizem Önal, Gül Gülsüm, Gülay Güneş, Gülcan G. Gülya Barutçu, Hatice Tansu, Hazal Tektaş, Hiba Yusuf, Hülya Güllüce, Mahide Güneş Ünal, Makbule Can, Melek A., Melek Bulut, Nuran S., Seher Özkurt, Sıdıka Ü., Sinem Kaya, Tuğba Keleş.
  • 15 kadının öldürülme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, dört kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği”, üç kadını “kıskançlık”, bir kadını “namus” “bahanesi” ile öldürdü.
  • Kadınları öldürenlerin yüzde 47’si eş ya da eski eş. Ekim’de 11 kadın eşi ya da eski eşi, beş kadın sevgilisi ya da nişanlısı, iki kadın damadı, bir kadın kardeşi, bir kadın reddettiği bir erkek, bir kadını da evine gelen tamirci tarafından öldürüldü. İki kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.
  • 13 kadın ev içinde, altı kadın ormanlık alan, araba, kuaför salonu, sokak gibi ev dışı alanlarda öldürüldü. Dört kadının nerede öldürüldüğü basına yansımadı.

Çocuk cinayetleri ve şiddet

  • Ekim’de en az dört çocuk öldürüldü. Bir çocuğu annesi ve annesinin sevgilisi, üç çocuğu da babası öldürdü.
  • Muğla’da bir, Mersin’de bir ve Rize’de en az üç çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Tecavüz raporu

  • Ekim 2020’de en az yedi kadın tecavüze uğradı. Bir kadına sevgilisi, üç kadına kendisini “hoca” olarak tanıtan din istismarcısı, bir kadına işvereni, bir kadına gazete yöneticisi, bir kadına da babası tecavüz etti.

Çocuk istismarları

  • Ekim 2020’de en az 25 çocuk istismara uğradı. İstismar edilen çocuklardan biri zihinsel engelleydi. İstismarın en az ikisi sistematikti.
  • İstismarların üçü çocuklar hamile olduğu için ortaya çıktı.
  • İki çocuk kendisini istismar eden beş erkeği tanımıyordu, iki çocuğu babası, bir çocuğu abisi, dört çocuğu muhtar, bir çocuğu sokak satıcısı, bir çocuğu muavin, iki çocuğu akrabası, bir çocuğu da market işletmecisi istismar etti. Çocukları istismar eden 11 şüphelinin kim olduğuna dair bilgi basına yansımadı.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER