A3 Haber

ABD’de seçim: Kritik eyaletler kazananı belirleyecek… İşte ilk sonuçlar…

ABD’de seçim: Kritik eyaletler kazananı belirleyecek… İşte ilk sonuçlar…

ABD’de seçim: Kritik eyaletler kazananı belirleyecek… İşte ilk sonuçlar…
Kasım 04
07:44 2020

ABD’de, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden’ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. Tarihin en yüksek katılımlı seçimi olması beklenen seçimde, başkanının yanı sıra, Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri de belirlenecek. Şu ana kadar yapılan sayıma göre Biden seçim yarışında önde.

ABD’de Covid-19 ve postayla oy kullanma tartışmalarının gölgesinde uzun süredir merakla beklenen seçim için doğu saatiyle 06.00 (TSİ 14.00) itibarıyla seçmenler oylarını kullandı.

Amerikan halkı, ABD’nin yeni başkanının yanı sıra Kongrenin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 üyeli Senatodaki 35 sandalye için de oy verdi.

ABD Başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. “Delegeler Kurulu” adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Başkan olmaya hak kazanıyor. Toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.

ABD seçimleriyle ilgili anlık gelişmeler şöyle:

07.00 – Manhattan’da BLM eylemi: Polis gözaltılara başladı… Ülke çapında devam eden seçim gündemli eylemlerin sonuncusu New York Manhattan’da gerçekleşti.  Yürüyüşe geçen Black Lives Matter (Siyah Hayatları Değerlidir) hareketi üyeleri, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.  Yaşanan arbedede sayıda göstericinin gözaltına alındığı görüldü.

06.35 – Pensilvanya’da oyların yüzde 94’ü sayıldı: Trump önde… Başkanlık yarışının en çekişmeli geçtiği yerlerden biri olan Pensilvanya’da oyların yüzde 94’ü sayıldı. Buna göre, Trump Biden’dan 0.5 puan önde görünüyor. Trump’ın oyu yüzde 49.6 iken, Biden ise yüzde 49.1 seviyesinde.

00.30 – ABD’de Demokratların başkan adayı Joe Biden, seçim sonuçlarının belirlenmesi için sayım işlemleri devam ederken yeni bir açıklama yaptı. Delaware’de, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris’le birlikte kameraların karşısına geçen Biden, “Olduğumuz noktadan çok memnunum. Sayım bitince kazanan taraf olacağımıza eminim. Herkesin sabırlı olmasını istiyorum. Bunu çok yakın bir süre içerisinde öğreneceğiz” ifadelerini kullandı.

00.16 – Sandıkların yüzde 92’sinin açıldığı Pensilvanya’da Trump ile Biden arasındaki oy farkı 100 binin altına düştü

21.35 – Trump’ın kampanya ekibi, Michigan’da oy sayımının durdurulması talebiyle açtığı davayı kaybetti

20.54 – Tweetleri engellenen Trump, kısa bir basın açıklaması yaptı. Bütün medya kuruluşlarına gönderilen açıklamada Trump, “Eğer yasal oyları sayarsanız, seçimi kolayca kazanırım! Yasadışı ve geç gelen oyları sayarsanız, seçimi bizden çalabilirler!” dedi.

20:27 – Biden Nevada’da öne geçti: CNN’in aktardığına göre, Biden Nevada’da avantaj kazandı. Trump’ın oy oranı yüzde 48.5, Biden’ın ise 49.5

20:11 – Georgia eyalet yargısı, Trump ekibinin oy sayımının durdurulmasıyla ilgili açtığı davayı reddetti

19.40 – Philadelphia’da postayla gönderilen oyların sayımı geçici olarak durduruldu

19.20 – Donald Trump, Twitter üzerinden bir paylaşımda daha bulunarak, “Biden’ın kazandığı son eyaletler hakkında seçim sahtekarlığı sebebiyle yasal itirazda bulunacağız. Birçok kanıt var, medyaya bakın. Kazanacağız. İlk önce Amerika” yazdı.

19.10 – Trump’tan “zafer” açıklaması: ABD’de kritik eyaletlerde oy sayımı devam ederken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, “Pensilvanya’da büyük bir hukuki zafer kazandık” dedi.

18.09 – Donald Trump, seçim gününden sonra gelecek hiçbir oyun sayılmayacağını iddia etti. Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Trump, “SEÇİM GÜNÜNDEN SONRA GELEN HİÇBİR OY SAYILMAYACAK” yazdı.

Trump’ın açıklamasının üzerinde Twitter, dakikalar içinde uyarı ekledi: Paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir

17.17 – Trump’tan “oy sayımını durdurun” çağrısı: Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Oy sayımını durdurun” dedi.

09.20 – Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Pensilvanya, Georgia, Kuzey Karolina ve Michigan’da zafer ilan etti. Trump, Demokratların kazandığı açıklanan Michigan’da çok sayıda usulsüz oy bulunduğunu iddia etti. Trump, önde olduğu Michigan’da zafer kazanması durumunda seçimi kazanacaktı, ancak postayla gelen oylarla birlikte eyaleti Biden’a kaybetti.

06.42 – Michigan oy sayım merkezi önünde eylem: Joe Biden’ın Michigan’da seçimi kazanmasının ardından bölgedeki bazı Trump destekçileri oy sayım merkezi önünde toplanarak sayımın durdurulmasını istedi.  Toplanan kalabalık, “Sayımı durdurun” sloganı attı.

06.40 – Portland’da protestolar: Trump’ın seçim sonuçlarına itiraz etmesi ve hile yapıldığını iddia etmesi üzerine ülkenin çeşitli bölgelerinde protesto gösterileri düzenleyen Trump karşıtları, Portland’da polisle çatıştı. Ulusal Muhafızlar’ın da önlem almak üzere alanda bulunduğu gösterilerde, “Her oy sayılsın” sloganıyla bir araya gelen eylemciler ABD bayrağı yaktı.

06.25 – Kuzey Carolina’da Trump önde: Edison Research’in açıkladığı verilere göre, kritik Kuzey Carolina eyaletinde oyların yaklaşık olarak yüzde 95’i sayıldı ve Donald Trump önde. Trump’ın oy oranı yüzde 50.1, Biden’ın oy oranı ise yüzde 48.7 seviyesinde.

00. 50- Biden Michigan eyaletini kazandı: 16 delege daha kazandı.

00. 10 – Biden açıklamaları şu şekilde:

  • Salgına rağmen çok daha fazla Amerikan vatandaşı oy kullandı.
  • Burada halkın sözü geçer, güç kimse tarafından ele geçirilemez. Bu irade kimin ABD Başkanı olacağını belirler.
  • Başkanlığı kazanmak için gerekli delegeye sahibim. Başkan olmam için gereken delege sayısına ulaşacağız.
  • Uzun ve zor bir kampanya oldu. Aynı zamanda ülkemiz için de çok zor bir dönemdi.
  • Bu seçim bittiği zaman, Amerika olarak yapmaya yaptığımız şeyi yapmaya devam edeceğiz. Gerilimi azaltacağız, birbirimizi tekrar dinleyip birbirimize saygı duyacağız. Bir araya geleceğiz, iyileşeceğiz.
  • Biz düşman değiliz. Bu yüzden ben bir Demokrat olarak kampanya yürütüyor olabilirim, ama seçildiğimde Amerikan başkanı olacağım.
  • Tüm oylar sayılmalı. kimse demokrasimizi ele geçiremez. Biz, halk olarak bastırılmayacağız, halk olarak pes etmeyeceğiz. İnanıyorum ki zafer bizim olacak.
  • Kazandığımızda Kırmızı ve Mavi eyaletler olmayacak, Amerika Birleşik Devletleri olacak.

00.00 – Trump kampanyası, Pennsylvania’da seçimden önce gönderildiği sürece posta yoluyla kullanılan oyların sayılmasına izin veren eyaletin yüksek mahkemesinin kararına karşı ülkenin en yetkili yargı organı Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.

23.55 – Biden, Wilmington’da konuşma yapacağı Chase Center’a gitmek için yola çıktı.

23.50 – Trump 215, Biden 248 delege sayısına ulaştı.

23. 20 – AGİT gözlemcileri, ABD’de oy sayımının sürdüğünü ve gözlem misyonunun henüz sona ermeyeceğini açıkladı.

23.05 –  Trump, ABD’de dün yapılan ve sonuçları henüz netleşmeyen 59. başkanlık seçimlerine ilişkin Twitter hesabından değerlendirmelerde bulundu. En kritik eyaletlerden Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan’da Biden için kullanılan oyların ortaya çıktığını savunan Trump, “Bu, ülkemiz için çok kötü” ifadesini kullandı. Trump, “Onlar (Demokratlar),Pennsylvania’da 500 bin oy avantajımızı ortadan kaldırmak için çalışıyor. Michigan ve diğer eyaletlerde de bunu yapmaya çalışıyorlar” görüşünü paylaştı. Pennsylvania’da postayla kullanılan oyların çoğunluğunun hala sayılmamış olmasına da tepki gösteren Trump, “Pennsylvania’da büyük bir zafer kazanıyoruz. Ancak Pennsylvania Eyalet Sekreteri az önce milyonlarca sayılmamış oy olduğunu duyurdu” ifadesini kullandı.

Öte yandan sosyal medya platformu Twitter’ın, Trump’ın bugün yaptığı toplam yedi paylaşımın üçüne “Bu tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir” etiketini eklemesi dikkati çekti.

23.00 Biden, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Tüm oyları sayın” dedi.

22. 40 – ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Michigan eyaletinde, oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu. Trump’ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, Michigan’da oyların sayım işleminin sürdüğünü ve yarışın kafa kafaya gittiğini vurguladı. Birçok oy sayım merkezine gözlem için yaptıkları talebin reddedildiğinin altını çizen Stepien, “Michigan’daki eyalet mahkemesinde, bize oy sayımı için gözlem için gerekli erişim verilene kadar oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtık. Aynı zamanda halihazırda açılmış ve sayılmış oy pusulalarının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” dedi. Stepien, Trump’ın Michigan’da ve diğer yerlerde meşru tüm oyların sayılmasını sağlamak istediğini aktardı.

22.35 – Trump’ın avukatı Rudy Giuliani, seçim hilesi iddiaları üzerine Philadelphia’ya gideceğini açıkladı.

22. 20 – AP ve CNN’e göre Biden, 10 delegeyle Wisconsin’i kazandı

21.50 – Demokrat aday Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Her oyun sayıldığından emin olmak için şimdiye kadarki en büyük seçim koruma girişimini oluşturuyoruz. Zira bu seçimin sonucuna Donald Trump değil, Amerikan halkı karar veriyor” dedi.

21.10 –  Kilit eyaletler Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan’da sayımlar devam ediyor. Oyların sayımı sürerken,  Sonuçları belirleyecek kilit eyaletler olan Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan’da sayımlar devam ediyor. Michigan’da henüz sayılmamış 100 bin oy kaldığı belirtildi. Wisconsin’de ise tüm oylar sayıldı ancak Trump’ın ekibi bu eyaletteki sayımın tekrarlanmasını isteyecek. Georgia eyaletinde 200 bin oy daha sayılacak. Yarışın her iki tarafı da “kazanma yolunda olduklarını” söylüyor. Biden, günün ilerleyen saatlerinde basın açıklaması yapacağını duyurdu. Trump’ın programı ise henüz belli değil.

21.05 –  ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanya yöneticisi Wisconsin eyaletindeki oyların yeniden sayılmasını talep edeceği öğrenildi.

21.00 –  ABD Posta İdaresi Başkanı, Posta Servisi’nin mahkeme emrine neden uymadığına ilişkin yeminli ifadesinin alınacağı duyurdu. Yargıç Sullivan, Posta İdaresi Başkanı’nın öğleden sonra 3’te bitmesi gereken oy pusulası tarama

20.20 – ABD başkanlık seçimlerinde henüz tüm oylar sayılmamış olmasına rağmen Demokrat Parti adayı Joe Biden şimdiye kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı. Şu ana kadar 69 milyon 700 bin oyu geçtiği bildirilen Biden, 2008’de Barack Obama’nın aldığı 69 milyon 498 bin 518 oyu geride bırakmış oldu.  Biden, 2016’da Donald Trump karşısında yarışan Hillary Clinton’dan ise 3,9 milyon daha fazla oy almış durumda.  ABD başkanlık seçimlerine katılım, tüm zamanların en yüksek düzeylerinde seyrediyor. Öte yandan kritik eyaletlerdeki oy sayımının devam etmesi nedeniyle iki aday da henüz ipi göğüslemiş değil. Ülkede, 100 milyonu aşkın seçmenin oylarını posta yoluyla kullanmasının ardından seçim sonuçları henüz belirlenemedi.

20.07 –  CNN’in aktardığına göre, Biden, Maine eyaletini ve dört Seçmenler Kurulu oyundan en az üçünü kazandı.

19.55 – ABD Başkanı Trump, Twitter’dan “Her yer Biden oyları ‘buluyorlar’- Pensilvanya, Wisconsin, ve Michigan. Ülkemiz için çok üzücü” açıklaması yaptı. Trump ayrıca, “En kısa sürede Pensilvanya’daki 500 bin oy avantajını ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Michigan ve diğerlerinde de” dedi.

19.50 – ABD’de seçimlere dair verileri inceleyen US Elections Project, ilk verilere göre bu seçimin son 120 yıldaki en yüksek katılımlı seçim olduğunu duyurdu. 1900’deki seçimde yüzde 73,7 katılım oranına ulaşılmıştı. 2020 seçimindeki veriler ise yüzde 66,9’luk bir orana işaret ediyor. Projenin başındaki Prof. Michael McDonald, sayımların bitmesiyle birlikte gerçek katılım oranının birkaç hafta içinde anlaşılacağını belirtti.

19.43 – ABD Başkanı Donald Trump’ın Kampanya Danışmanı Bill Stepien, hukuki yollarla kullanılan tüm oyların sayılması durumunda seçimi kazanacaklarını öne sürdü. ABD’de dün düzenlenen ve kritik eyaletlerdeki sonuçları henüz netleşmeyen seçimlere ilişkin Trump’ın kampanya ekibinden açıklama geldi. Stepien, gazetecilere yaptığı açıklamada, kritik eyaletler olan Michigan, Nevada, Georgia ve Pennsylvania gibi eyaletlerde kazanacaklarına inandıklarını belirterek, Wisconsin’de oy farkının yüzde 1 civarında olduğunu ve buradaki oyların tekrar sayılabileceğini kaydetti. Hala birçok eyalette Cumhuriyetçi seçmenin çoğunlukta bulunduğu bölgelerdeki oyların sayım aşamasında olduğunu belirten Stepien, “Biz verilerimize ve matematiğimize güveniyoruz. Yasal yollarla kullanılmış tüm oylar sayılırsa Başkan Trump bu seçimleri kazanır” dedi.

19.20 – Joe Biden, seçim kritik eyaletlerinden Michigan’da (16 Seçmenler Kurulu delegesi) oy farkını açmaya başladı. CNN’in sonuçlarına göre Michigan’da mevcut durum şöyle:

  • Donald Trump: yüzde 48.9- 2 milyon 541 bin 943
  • Joe Biden: yüzde 49.5- 2 milyon 573 bin 254
  • Sandıkların yüzde 92’si açıldı

19.10 – Demokrat aday Joe Biden; Arizona, Nevada, Michigan ve Wisconsin’deki yarışları önde götürmeye devam ediyor. Biden, bu eyaletleri kazanmayı başarırsa Pennsylvania ve Georgia’ya ihtiyaç duymadan 270 Seçmenler Kurulu oyuna ulaşıp ABD’nin 46. Başkanı olacak.

18.20 –  ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’tan yeni açıklama geldi. Trump, “Dün gece çoğu demokratlar tarafından yönetilen önemli eyaletlerde farkla öndeydim. Ama sonra sürpriz oy yığınları sayılırken teker teker sihirli bir şekilde yok olmaya başladılar” açıklamasında bulundu.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklama şunları söyledi: “Dün gece çoğu demokratlar tarafından yönetilen önemli eyaletlerde farkla öndeydim. Ama sonra sürpriz oy yığınları sayılırken teker teker sihirli bir şekilde yok olmaya başladılar. ÇOK GARİP, ve ‘anketörler’ tarihe geçecek bir şekilde tamamen yanıldı”

Öte yandan Twitter, Trump’ın bu paylaşımını ‘tartışmalı ve yanıltıcı’ olarak etiketledi.

17.01 – Michigan’da son açılan sandıklarla birlikte Biden eyalette öne geçti.

Trump’ın Nevada’yı geri alamaması durumunda Biden seçimlerin kazananı olacak. Oyların yüzde 67’sinin sayıldığı Nevada’da fark 8 bin.

Michigan’daysa Biden 4 bin oyla öne geçmiş durumda, Michigan’da Trump yeniden öne geçerse seçimin galibi olacak.

Trump’ın kaybetmesi durumunda seçimleri mahkemeye taşıyacağı belirtiliyor.

13.05 –Trump’ın önde olduğu eyaletlerden Wisconsin’de Biden çok az farkla öne geçti, eyalette oy sayımı devam ediyor. Trump’ın seçimi kazanması için önde olduğu dört eyalette konumunu koruması gerekiyor.

10.25 – ABD Başkanı Donald Trump seçimin ardından açıklama yaptı. Trump konuşmasında önde olduklarını ve Biden’ın kendisini “yakalayamacağını” öne sürdü. Trump, sonuçlar kesinleşmemesine karşın Georgia eyaletinde kazandığının “kesin” olduğunu söyledi.

Trump açıklamasında “Her şeyi kazanıyoruz” dedi.

09.51 – Oyların sayılan bölümüne göre ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimi kazanması büyük olasılık haline geldi.

Florida, Texas ve Ohio’yu kazanan Trump, mevcut durumda Georgia, Alaska, NC, Wisconsin, Pensilvanya ve Michigan’da da önde.

Trump’ın 700 bin oyla önde olduğu Pensilvanya’yı kaybetmesi durumunda bile az farkla yeniden ABD Başkanı olacağı görülüyor, ancak kesin seçim sonuçlarını postayla gönderilen oylar belirleyecek.

09.10 – ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Demokrat rakibi Biden’ın söylemlerine sosyal medya hesabından yanıt verdi. Trump, bu gece açıklama yapacağını belirterek, “Demokratlar başkanlık seçimlerini çalmaya çalışıyor. Büyük ilerliyoruz ancak seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına asla izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz” dedi.

08.50 – Oy sayımı sürerken, Demokrat aday Joe Biden kamuoyuna seslenerek, “Ama bakın. Nerede olduğumuz konusunda iyi hissediyoruz. Bu seçimi kazanma yolunda olduğumuza inanıyorum. Sonuç konusunda iyimserim. İnancınızı koruyun çocuklar” dedi.

07.30 – Şu ana kadar Biden 131, Trump 92 delege kazandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER