A3 Haber

Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını gasp eden torba yasaya karşı eylemler sürüyor

Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını gasp eden torba yasaya karşı eylemler sürüyor

Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını gasp eden torba yasaya karşı eylemler sürüyor
Kasım 06
14:57 2020

Kıdem tazminatı hakkını gasbeden torba yasa teklifine karşı çeşitli illerde eylemler sürdü. Antep ve İzmir’de DİSK üyesi işçiler yasanın çekilmesi için mücadele çağrısı yaptı.

Meclis’teki torba yasanın geri çekilmesi talebiyle Antep’te DİSK/Tekstil Gaziantep Bölge Temsilciliği ile İzmir’de ESHOT atölyelerinde açıklamalar düzenlendi.

İşçiler adına açıklama yapan Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, depremden etkilenen İzmir halkına geçmiş olsun dileklerini iletti. Hükümetin, pandemi koşullarını ve depremi bile fırsata çevirdiğini belirten Türkmen, “AKP iktidarı, ne kadar fırsatçı olduğunu, işçi ve emekçilere ne kadar düşman olduğunu ve sadece patronların, bir avuç sermaye sınıfının partisi olduğunu bir kez daha göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.

“Bölünme yaratmak istiyorlar”

Evrensel’in haberine göre AKP’nin iktidara geldiği günden beri kıdem tazminatına göz diktiğini ancak her seferinde işçilerin ve sendikaların büyük tepkisi ve mücadelesi sonucunda geri püskürtüldüğünü dile getiren Türkmen, “AKP iktidarı, şimdi de işçiler arasında bölünme yaratmak için belirli bir yaş grubundaki çalışanları hedef alıyor. Neredeyse işçi sınıfının yarısını oluşturan 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasbedecek olan bu torba yasa yasalaştıktan sonra sıra diğer işçilerin haklarına da gelecek” diye konuştu. DİSK’in TBMM önünde yapmak istediği basın açıklamasının engellenmesine de tepki gösteren Türkmen, “Anayasal bir hak olan basın açıklamasına yönelik bu tahammülsüz tutumu, düşünce ifade özgürlüğüne yönelik bu hukuk dışı eylemi kınıyoruz” dedi.

Genel direniş çağrısı

Antepli işçilere ve sendikalara birleşme çağrısı yapan Türkmen, “İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasbedilmesine sessiz kalmayacağız. Kıdem tazminatımıza dokunmayın. Emeklilik hakkımıza dokunmayın. Çocuklarımızın geleceğine dokunmayın. Buradan bütün Antepli işçilere ve konfederasyon ayrımı yapmadan bütün sendikalara, işçi sınıfının haklarına ve geleceğine sahip çıkmak için birleşme çağrısı yapıyoruz. Genel grev, genel direniş de dahil, bu torba yasa geri çekilene kadar mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyoruz” dedi.

“Sessiz kalmayacağız”

DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir Şubeleri kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıran torba yasa teklifine karşı çeşitli işyerlerinde yaptığı eylemler sürüyor. Bugün de ESHOT atölyelerinde bir araya gelen işçiler torba yasaya karşı tepkilerini gösterdi. Ayrıca Bergama Emek ve Demokrasi Platformu da torba yasa için ortak açıklama yaptı.

Her iki eylemde de aynı açıklama okunurken, işçiler ve emekçiler “Geleceğimizin gasbedilmesine sessiz kalmayacağız” dedi.

Ortak açıklamada ise şunlara değinildi: “Bu torba yasa ile işverenlere vergi ve pirim teşvikleri artmakta, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler dahi ödüllendirilmekte, işçilerin kıdem tazminatları ve emeklilik hakları parça parça ortadan kaldırılmaktadır. Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir ve çocuklarımızın bu hakkını savunmak tüm işçi sınıfının görevidir. Evet, tüm işçilerin 25 yaş altında çalışacak çocukları olacak ve bugünün genç işçileri de bir gün 50 yaşına gelecek. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız!”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER