Site icon A3 Haber

Çevre Mühendisleri Odası’ndan “kimyasal” uyarı: Enkaz alanlarına yaklaşılmamalı!

İzmir’de yaşanan depremin ardından TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden yapılan açıklamada, kimyasal tehlikeye dikkat çekildi. Açıklamada, “Yıkımlarının yaşandığı bölgelerde radon, asbest, cıva, sülfür, klor gibi solunması sakıncalı gazlar ortaya çıkar, sarsıntı sonrası oluşacak toz ve gaz kirliliğine karşı arama-kurtarma ekipleri dışındaki kişilerin yıkılan yapılara yaklaştırılmaması gerekiyor” denildi.

A3Haber Merkezi- İzmir Seferihisar açıklarında, yerin 16.54 kilometre derininde 6.9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yıkımın bilançosu gün yüzüne çıkıyor. İzmir’de ağır hasar gören binalarda kontrollü yıkımlara başlandı. Deprem esnasında yıkılan binalarında yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerince kontrollü yıkımlar da  gerçekleştiriliyor. Yıkımlarda alanlarda görevli uzman personeller dışında çalışmaları izleyen yurttaşlar da yer alıyor. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, enkaz çalışmalarında açığa çıkan “asbestin” sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Alanda yaşanan çevresel risklerden bir diğeri de yürütülen enkaz kaldırma ve yıkım çalışmalarıdır. Yapı çökmelerinin ve yıkımlarının yaşandığı bölgelerde yüksek konsantrasyonda radon, asbest, cıva, sülfür, klor gibi solunması sakıncalı gazların varlığını ortaya koyulmuştur. Bu nedenle sarsıntı sonrası oluşacak toz ve gaz kirliliğine karşı arama-kurtarma ekipleri dışındaki kişilerin yıkılan yapılara yaklaştırılmaması, ekiplerin arama-kurtarma sürecinde tam donanımlı ekipmanla çalışmaları, yıkıntıların temizlenmesi aşamasında ise yeniden toz ve gaz yayılımının olacağı hesaba katılarak etkilenim bölgesi hesaplanarak görevliler dışındaki kişilerin alandan uzak tutulması ve kirli havayı solumalarına engel olunması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

Exit mobile version