A3 Haber

Bakan Elvan yemin ederek göreve başladı: Piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız

Bakan Elvan yemin ederek göreve başladı: Piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız

Bakan Elvan yemin ederek göreve başladı: Piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız
Kasım 10
18:26 2020

Cumhurbaşkanı Kararnemesi ile Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Lütfi Elvan TBMM’de yemin etti. Lütfi Elvan ardından ilk mesajını paylaştı. Bakan Elvan, “Piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız” dedi.

A3 Haber Merkezi- TBMM Başkanvekili Haydar Akar’ın başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, Berat Albayrak’ın istifası üzerine dün Cumhurbaşkanı Kararnemesi ile Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Lütfi Elvan yemin etti.

AKP’nin vekil sayısı 289’a düştü

Akar, Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ni okutarak Elvan’ın Mersin milletvekilliğinin düştüğünü söyledi. Anayasa’nın 81. maddesi gereği Elvan, kürsüye çıkarak yemin etti. Elvan, yeminin sonunda “ant içerim” ifadesini kullanması gerekirken “söz veriyorum” diyerek yeminini bitirdi. Bunun üzerine Akar, Elvan’ı yeniden kürsüye çağırdı. Ant içmesi ile birlikte Akar’ın Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı görevi resmen başlamış oldu.

Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Berat Albayrak milletvekilliğinden istifa etmişti. Bakan olarak atanan Elvan ile birlikte TBMM’deki milletvekili sayısı 584’e AKP’nin milletvekili sayısı ise 289’a düştü.

İlk mesajını paylaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ilk mesajını paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, enflasyonla mücadele vurgusu yapıldı. Ekonomi politikalarının esasının, “büyüme ve istihdamı artırma amacıyla uluslararası normlara uygun, şeffaf, öngörülebilir, hesap verebilir politikaların tasarımı ve uygulanmasının sağlanması” olduğunu belirten Bakan Elvan, yeni dönemde ekonomi alanında atılması hedeflenen adımlarla ilgili şu mesajları verdi:

  • Türkiye kurala dayalı işleyen bir piyasa ekonomisi geleneğine sahiptir. Önemli olan kurumların güçlendirilmesi, kuralların etkili bir biçimde işletilmesidir. Bu kapsamda, oluşturacağımız politikalarda ilgili tüm taraftarın katkısını alarak istişareye dayalı, katılımcı bir anlayışla hareket edeceğiz
  • Önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrarı muhafaza ederek büyüme ve istihdama yeni bir ivme kazandıracağız. Öncelikli olarak ele aldığımız enflasyonla mücadele sürecini, maliye politikaları ve diğer tüm araçlarımızla kararlı bir şekilde destekleyeceğiz. Mali disiplini koruyarak gerçekçi bir risk yönetimi ile kamu finansmanının kalitesini artıracağız.
  • Vergi düzenlemeleri başta olmak üzere mevzuatta öngörülebilirliğin artırılması ve bu sayede yatırım ortamının hem yerli hem de uluslararası girişimciler açısından her bakımdan iyileştirilmesi için gerekli adımlar, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere ilgili tüm taraflarla iş birliği halinde atılacaktır.
  • Uygulayacağımız ekonomi politikalarıyla, bir taraftan tüm vatandaşlarımızın üreterek gelir elde ettiği bir ortam tesis ederken, diğer taraftan başta Covid-I9’un olumsuz etkilerini gidermek üzere insan odaklı bir anlayış içerisinde sosyal programlarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz.
  • Önümüzdeki dönem, küresel salgının etkilerinin azaldığı, yeni fırsatların oluştuğu bir toparlanma dönemi olacaktır. Bu çerçevede, makroekonomik istikrarı güçlendirirken, mikro reformlar içeren piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız. Üretim süreçlerinin ihracata dönük, yenilikçi ve ithalat bağımlılığı azalmış bir yapıya dönüşmesini sağlayarak yerli üretim kapasitemizi artıracağız.”

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER