A3 Haber

Cezaevleri 27 ilden daha kalabalık: “Yeni bir büyükşehir mi yaratacaksınız?”

Cezaevleri 27 ilden daha kalabalık: “Yeni bir büyükşehir mi yaratacaksınız?”

Cezaevleri 27 ilden daha kalabalık: “Yeni bir büyükşehir mi yaratacaksınız?”
Kasım 11
12:05 2020

CHP’li İlgezdi, cezaevlerindeki toplam nüfusun Türkiye’nin tam 27 ilini ayrı ayrı geride bıraktığını vurgulayarak, “Yetti mi? Hayır! 2021’de 39 yeni cezaevi daha açmayı planlıyorsunuz. Anlaşılan o ki, cezaevlerinden oluşan yeni bir büyükşehir yaratacaksınız” dedi. İlgezdi, cezaevinde 18 yaşından küçük 13 binden fazla çocuk bulunduğunu, suç işlediği anda yaşı 14’ten küçük olan çocuk sayısında yüzde 65 artış olduğunu bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine söz aldı. Adalet Bakanlığı bütçesinin Türkiye’nin demokrasi karnesi olduğunu vurgulayan İlgezdi, “Ne yazık ki bu karne kırıklarla doludur. Bakın adaleti mumla arıyoruz! Çünkü özgürlükleri rafa kaldırdınız ve ‘sıfır’ aldınız. Yasaların kişiye göre işlediğini görüyoruz. Çünkü hukukun üstünlüğü ilkesini yok ettiniz ve ‘Bütünlemeye’ kaldınız. Takım tutar gibi siyasi karar veren hâkimleri görüyoruz. Çünkü adaleti yozlaştırdınız ve ‘sınıfta’ kaldınız” dedi.

Bir soru önergesinin maliyeti 11 bin 703 lira

CHP’li Akkuş İlgezdi, soru öngergelerini de yanıtlayan birim olan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 15 milyon 238 bin lira bütçesi olduğunu anımsatarak, “Bakanlığınıza bu dönemde 4 bin 364 soru sorulmuş sadece 1 bin 302’si yanıtlanmış. Üstelik yanıtların çoğu da ‘kopyala-yapıştır’ usulü verilmiş. Bunu da bana verilen cevaplardan biliyorum. Sayın Bakan kısacası yanıtlanan bir sorunun maliyeti tam 11 bin 703 lira. Bu israf değilse nedir” diye konuştu.

“Cezaevlerinden oluşan yeni bir büyükşehir yaratacaksınız”

İlgezdi cezaevlerinin toplam nüfusunu, Türkiye’nin tam 27 ilini ayrı ayrı geride bıraktığını vurgulayarak, “Yetti mi? Hayır! 2021’de 39 yeni cezaevi daha açmayı planlıyorsunuz. Anlaşılan o ki, cezaevlerinden oluşan yeni bir büyükşehir yaratacaksınız” dedi.

Cezaevine ayrılan bütçe altı Bakanlıktan fazla

Ceza İnfaz Kurumlarının 2021 bütçesinin 9 milyar 639 milyon 43 bin lira olduğunu kaydeden Akkuş İlgezdi, “Cezaevlerine ayırdığınız bütçe: Ticaret, Dışişleri, Sanayi ve Teknoloji, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçelerinden daha fazla” açıklamasında bulundu.

“Son beş senede cezaevi nüfusu tam yüzde 64 arttı” diyen İlgezdi, Covid-19’da cezaevlerinin en büyük risk alanlarından olduğunu vurgulayarak, “Sürecin başından itibaren cezaevlerindeki karantina koşullarına, hijyen kurallarına ve yaygın test uygulamasına ilişkin şeffaf bilgilere ulaşamadık” dedi.

13 binden fazla çocuk cezavinde

“2019 verilerine göre şu anda cezaevinde 18 yaşından küçük 13 binden fazla çocuk var. Suç işlediği anda yaşı 14’ten küçük olan çocuk sayısında yüzde 65 artış var” diyen Akkuş İlgezdi, bunun sebeplerini de Adalet Bakanı Gül’e sordu. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER