A3 Haber

TTB salgının sekizinci ayını değerlendirdi: Bakanlığın verileri ile sahadaki durum çelişiyor

TTB salgının sekizinci ayını değerlendirdi: Bakanlığın verileri ile sahadaki durum çelişiyor

TTB salgının sekizinci ayını değerlendirdi: Bakanlığın verileri ile sahadaki durum çelişiyor
Kasım 11
16:31 2020

Türkiye’de ilk olarak Mart ayında görülmesinin ardından etkisini sürdüren koronavirüs salgınına ilişkin Bakanlığın yönetim sürecine eleştiriler artarak devam ediyor.TTB, düzenlediği basın toplantısıyla “Covid-19 Pandemisi Sekizinci Ay Değerlendirme Raporu”nu kamuoyuna duyurdu. Basın toplantısında, “Turkuaz tablo ile saha ciddi biçimde çelişmekte. Türkiye’deki gerçek durum resmi verilerle halen görülemiyor” denildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu, Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının resmi olarak açıklanmasından bu yana geçen sekiz aylık süreci kapsayan değerlendirme raporunu basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan TTB Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, bir yandan aşı çalışmaları ile ilgili olumlu gelişmeler yaşanırken diğer yandan bu aşının sadece mutlu bir azınlığa ulaşabileceğinin tartışıldığını belirtti. Yoğun bakım servislerinde yer kalmadığı ve salgınla mücadelenin tedavi edici hekimlikle sınırlandığı günlerden geçildiğini ifade eden Korur Fincancı, tedbir amaçlı hızla alınması gereken önlemlerin sosyal devlet ilkesiyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hasta sayısı neye göre hesaplanıyor?

TTB Covid-19 İzleme Kurulu’nun hazırladığı “8’inci Ay Değerlendirme Raporu”nu ise Prof. İbrahim Akkurt sundu. Dünyada ve Türkiye’de Covid-19’a ilişkin güncel vaka ve ölüm sayılarını aktararak sunumuna başlayan Akkurt, Türkiye’deki gerçek durumun resmi verilerle halen görülemediğine dikkat çekti.

“Turkuaz tablo ile saha ciddi biçimde çelişmekte” diyen Akkurt, test sayısının kaç kişiye test yapıldığı bilgisini barındırmadığını, sağlık çalışanları başta olmak üzere risk gruplarının öncelikli ele alınmadığını, hasta sayısının hastaneye yatan kişileri mi yoksa PCR testi pozitif olanları mı gösterdiğinin bilinemediğini, ortalama temas süresinin ve filyasyon oranının gerçekle bağdaşmadığını ifade etti.

Bakan Koca, sağlık çalışanlarına ilişkin verileri paylaşmıyor

Pandemi sürecinde 1 milyon 60 bin sağlık çalışanının mücadele içinde olduğunu, bakanın ise sağlık çalışanlarına ilişkin verileri paylaşmadığını kaydeden Akkurt, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmasına dönük 7 maddelik yasa tasarısı önerisini sundu.

“Kış ile birlikte sıkıntılar artacak”

Akkurt’un sunumunun ardından Covid-19 İzleme Kurulu üyeleri söz aldı. Prof. Özlem Kurt Azap çalışma yaşamının sıkıntılarının kış ile birlikte artacağını ve virüsün bulaş riskinin arttığını belirtti.

Kısıtlamalar bir an önce kararlaştırılmalı

Prof. Kayıhan Pala, TTB’nin ikinci aydan bu yana saptadığı sorunlara ilişkin sunduğu çözüm önerilerinin karşılık bulmadığına ve bunun vaka-ölüm sayısını artırdığına dikkat çekti. Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz salgında ilk ayları anımsatan tehlikeli bir tırmanış olduğunu, kasım ayında nisan ayındakini de aşabilecek ölçüde hasta-ölüm sayılarının olabileceğini belirtip ekonomik-sosyal destekli kısıtlamaların bir an önce kararlaştırılması gerektiğini söyledi, yaşa dayalı ayrımcılığın sağlık sorunlarına etkilerini vurguladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER