Site icon A3 Haber

SES: Hakkınız ödenmez diyorlar ama Sağlık Bakanlığı bütçesi utanç belgesi

SES Eş Genel Başkanı , Sağlık Bakanlığı bütçesinde sağlık emekçilerine ayrılan payın düştüğüne dikkat çekerek, “’hakkınız ödenmez” denilen emekçiler canları pahasına hizmet üretirken yeni personel alımına pay aktarılmadığı gibi ücretlerinde de artış yaşanmamıştır. 2021 sağlık bütçesi bu haliyle bir utanç belgesidir” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri Sağlık Bakanlığı bütçesine ilişkin değerlendirme raporunu ve önümüzdeki döneme ilişkin yapacağı eylem programını açıkladı. SES Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısına SES Eş Genel Başkanları Selma Atabey ve Hüsnü Yıldırım ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Raporu açıklayan Atabey, 2021 yılı bütçe teklifinde sağlığa yeterli pay ayrılmadığını kaydederek, “2021 Sağlık Bütçesi bu gerçekleri görmezden gelen ve sadece salgın ile mücadele değil, genel olarak toplum sağlığının korunması konusunda son derece yetersiz bir bütçedir. Bakanlığa toplamda 2020 yılında 58,9 milyar lira ödenek ayrılmışken, 2021 yılında bu ödenek 77,6 milyar liraya çıkartılmıştır. Bu, görünürde, yaklaşık yüzde 32’lik bir artıştır. Ancak enflasyondan arındırıldığında bu oran yüzde 28’in altında kalmaktadır” dedi.

Atabey, AKP iktidarları döneminde koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bütçede sağlık emekçilerine ayrılan pay düştü”

Atabey pandemi döneminde alkışlanan sağlıkçılara gereken değerin verilmediğini belirterek, “2021 yılında personel giderlerinin Sağlık Bakanlığı bütçesindeki payı yüzde 40’a düşmüştür. Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi 2003 yılında bu oran yüzde 70’dir.  2020-2023 bütçe öngörülerine göre memurlara ayrılan bütçede yüzde 36 artış görülmekteyken, sözleşmeli personelde yüzde 60 düzeyinde artış görülmektedir. Bu durum istihdam rejimi olarak sözleşmeli statünün tercih edileceğini göstermektedir. 2002 yılında hizmet alımlarının bütçe içerisindeki oranı yüzde 0,7 iken 2021’de yüzde 23’e çıkmıştır” diye konuştu.

Sendikalarının taleplerini sıraladı

Atabey, bütçeye ilişkin taleplerini de şu şekilde sıraladı:

“Toptan bütçeleme yapılmalı”

“Yeni salgınlara karşı bütçe kalemi oluşturulmalı”

Eylem takvimi açıklandı

Atabay’ın ardından SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ise sendikalarının önümüzdeki günlerde yapacaklarını eylemlerin takvimlerini de duyurdu. SES’in eylem takvimine göre 16-17 Kasım 2020 arasında SES şubelerinde bütçeye ilişkin talepler açıklanacak, 16-18 Kasım arasında bütçe taleplerine ilişkin TBMM’de grubu bulanan siyasi partiler ziyaret edilecek. 14-17 Kasım günleri arasında koronavirüsün meslek hastalığı sayılması için kampanya yürütülecek. 19 Kasım günü sağlık alanında örgütlü emek ve meslek örgütleri koronavirün meslek hastalığı sayılması için Türk Tabipleri Birliği Genel Merkezinde ve 20 Kasım günü de Sağlık Bakanlığı bütçesine dair taleplerin kabul edilmesi için Türk Eczacılar Birliği Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenlenecek. (ANKA)

Exit mobile version